Strona 14 z 44 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    OBYWATELGC napisał: "...niestety zdjęć ślubnych nie da rady nauczyć się siedząc w domu, tylko trening i jeszcze raz trening, a to wymaga czasu i chętnych którzy mi zaufają i powierzą zrobienie zdjęć na swoim ślubie..."[/QUOTE]

To tak samo jak z fotografią ...
    Na kompakcie nie da sie uczyć ...
    Dopiero kiedy kupiłem lustrzanke pojąłem jak działa przysłona itd. itp.

Po za tym jeśli sie chce nauczyć to można sie wkręcać jako drugi fotograf ...
    o też jakieś doświadczenie ...

Myśle że jak WL pójdzie wcześniej do tego kościoła i zobaczy co i jak to będzie o wiele prościej ...
    Tylko żeby to było o tej samej godzinie ...
    Chociaż pogoda ma dużo do gadania ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wyczuwam nagonkę , a prosiłem o coś .

Prosze mi uwierzyć ja nie uczyłem sie krzywdząc młodych zakochanych ludzi,
    na pierwsze samodzielne zlecenie poszedłem z minimalnym portfolio ,
    i to też z sercem na ramieniu na miękkich nogach
    a nie z nastawieniem kolekcjonera sprzętu który uważa że da rade.
    Ja nie zam kolegi i nie wiem co potrafi , ale z tego co pisze to jest bardziej zielony niż szczypior na wiosnę , bardzo mi przykro ale tak to wygląda i nie jestem sam który to widzi,

i jeszcze raz podkreślam trening tak ale nie takim kosztem bardzo proszę !!!

gdzieś wyczytałem czy sie różni amator od profesjonalisty
    amatorowi może wyjść dobre zdjęcie, profesjonaliście musi

jeżeli młodzi powiedzieli że będą zadowoleni nawet z kiepskich zdjęć to ok, nic więcej nie piszę ich wybór

nie jestem złośliwy i mam nadzieję że będą bardzo dobre
    pozdrawiam
    OBYWATELGC

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Eeee tam nagonka. ObywatelGC cenię Cię jako fotografa i podobają mi się Twoje zdjęcia (nawet bym chętnie z Tobą flaszkę obalił przy rozmowach o ślubach), ale napisałem tylko co myślę. W zasadzie się z Tobą zgadzam i wg mnie też byłoby lepiej gdyby Wild miał jakieś minimalne doświadczenie zdobyte jako drugi fotograf. Skoro jednak podjął się tematu i obiecał młodym to staram mu się jakoś pomóc. Wild nie pytał czy On sam da radę, tylko pytał czy E510 da radę Dostał odpowiedź pozytywną. Na pytanie czy powinien iść na ten ślub jako pierwszy fotograf musi sobie odpowiedzieć sam, bo my nie wiemy co naprawdę Wild potrafi. Sam mam minimalne doświadczenie, ale jakoś do tej pory udawało mi się wybrnąć. Na każdy kolejnym ślubie jestem zdenerwowany gorzej niż młodzi Jeśli zauważę, że się nie rozwijam to wrócę do krajobrazów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Skoro już doszliście do tego czym się różni profesjonalista od amatora to może zastanówmy się co należy zrobić aby mówić o sobie profesjonalista? Wszak to nawet para młoda aby stanąć przed fotografem i księdzem pobiera nauki i to chyba z pół roku.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Ćwiczyć technikę, oglądać zdjęcia, szukać pomysłów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale to wszystko powinno się dziać pod okiem i to nie koniecznie specjalisty ale jeśli już to pedagoga

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Z 2 lata temu robiłem parę fotek na ślubie. Moim zadaniem było:
    - zrobić parę zdjęć, uwiecznić kilka chwil oraz gości. Zero sesji i nie wiadomo czego.
    Sprzęt:
    - E-300+14-45(pełna dziura, ISO 400) + Metz 48: lampa w sufit + przedni palnik. Automatyka lampy.

Miałem wtedy zero pojęcia o fotografii, ale od czego jest automat. Jedynym zadaniem więc było szukanie kadrów. Zdjęcia wyszły 'wporzo'. Oczekiwań TOP PRO po prostu nie było, a technicznie i tak były 10x lepsze niż z małpki więc zadanie wykonane.

Widzę, że twoje zadanie jest na wyższym poziomie, także POWODZENIA

Pochwal się później rezultatami, mam nadzieję, że zatkasz gębę co poniektórym zawodowcom.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Najpierw będzie się trzeba pochwalić przed klientem czyli Młodą Parą a to też część zlecenia. Zdjęć nie robisz dla zawodowców. Nie trzeba im nic zatykać.

A czasem ktoś z rodziny jest sponsorem nie muszę dodawać, że wszyscy się znają świetnie na fotografii i pamiętają odcień wiązanki itd.

Wystarczy, że Panna młoda będzie miała jakiś kompleks na punkcie swojej urody a fotograf to przeoczy i zdjęcia podobają się mniej. Ich wartość spada. Albo inaczej: pojawiają się schody.
    Amator może sobie popatrzeć a zawodowiec to po prostu widzi.
    Ostatnio edytowane przez Sergiuszone ; 22.07.08 o 19:56

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Widze, ze watek cieszy sie powodzeniem. Ale nie takim jakim bym chcial widziec. Przepraszam ale tu rozmawiamy o sprzecie. A nie o pro amatorach itp.

Wiec gdybania na temat kto jest pro a kto amatorem dziekuje, ale w tym temacie to nie potrzebne.

Prosze nie zrozumiec mnie tak, ze "gardze" radami. Cenie sobie bardzo, ale jestem na tyle swiadom, ze rozumiem ze rzucilem sie na głęboką wodę, od tego dnia zależy czy moje marzenia sie zrealizuja czy nie. Kto nie ryzykuje ten nie wie co traci. Para młoda jest swiadoma, że zdjecia moga nie wyjsc. Nikt mi glowy nie urwie bo dłuugo na ten temat rozmawialismy, na temat zdjec, obaw i tego ze moga nie wyjsc.
    Ostatnio edytowane przez WildLight ; 22.07.08 o 21:33

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Amator może sobie popatrzeć a zawodowiec to po prostu widzi.

Chciałabym w to wierzyć.

Pytanie kto jest zawodowcem w fotografii? Co daje ten poziom nazywany zawodowstwem? Profesjonalny sprzęt może kupić każdy, bo to wolny kraj , sprzedawać zdjęcia może każdy... a ten z wykształceniem kierunkowym robić mega gnioty, bo talentu nie ma za grosz. Proszę mi nie odpowiadać - to pytanie na inny wątek, ale warto je sobie zadać.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.