Strona 13 z 44 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam wszystkich.Prawie kłótnia już się wyłoniła z tematu... Powiedzcie mi jaki pomiar ustawi w kościele.Kożystac a punktowego czy lepiej ustawi na wszystkie punkty? Też będę niedługo robił fotki na weselu, jako drugi fotograf, więc nie mam stresa wielkiego, no ale chciałbym żeby wyszły GOOD.

ps.Ostatnio przeczytałem w jakiejś broszurce o kompresji ciecia.Może ktoś coś wytłumaczyc o co w tym chodzi i w jakich aparatach to zastosowali?

A do kolegi WildLight. Nie przejmuj sie komentarzami że nie dasz rady. Jedyne co masz na nie to chyba tylko fl36 i to z racji czasu ładowania.
    Ostatnio edytowane przez kojot3.0 ; 22.07.08 o 00:16

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Byłem ostatnio na weselu siostrzeńca i przy okazji pstryknąłem trochę fotek w kościele i na weselu. No cóż, E-1 i fotki w ciemnym kościele bez lampy – to szaleństwo. Nigdy nie przypuszczałem, że coś takiego się wydarzy. Zawodowy fotograf wyposażony w 40D z systemową 430EX i kamerzysta robili swoje i nawet nie próbowałem im przeszkadzać. W momencie gdy zauważyłem, że 40D pstryka fotki bez lampy również wyłączyłem swojego Metz’a.

Kościół wyglądał jak zamek obronny z otworami strzelniczymi i w środku dziennego światła było niewiele.

Głównym oświetleniem wnętrza był halogen kamerzysty i światło kinkietów na ścianach świątyni. Spróbowałem ISO-400 i pełnego otworu obiektywu ZD 14-54mm. Następne fotki to już ISO-800 i ZD-50mm.

Ostatnie fotki to efekt zapomnienia. Zapomniałem włączyć lampę błyskową i E-1 dobrał sobie czas 1/8s. Wygląda na to, że efektywne IS w E-1 wynosi ponad 2EV.
    Można to ujęcie wykadrować, ale fotograf w tle i tak przeszkadza.

Te fotki nie były obrabiane, ani odszumiane w jakimś zaawansowanym programie. Wywołane w OS 2.05 i zmniejszone do 800x600. Nawet nie chciałem prostować nr 3. Pełny exif dostępny.
    Myślę, że nawet najbardziej szumiący z Olków, technicznie poradził sobie z wcale nie najłatwiejszymi warunkami i to bez lampy błyskowej.

WildLight, Twój E-510 da radę i nie masz się czego obawiać. Nie przysłaniaj zbytnio obiektywu. Jedna działka w zupełności wystarczy. Pilnuj czasu naświetlania, chociaż IS i w tym wypadku będzie Twoim pomocnikiem. Spróbuj wykonać ślub bez lampy.
    Powodzenia.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mks084fopt8.jpg
Wyświetleń:	428
Rozmiar:	332,5 KB
ID:	5952   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mks052foxc4.jpg
Wyświetleń:	421
Rozmiar:	288,2 KB
ID:	5953   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mks091fordf5.jpg
Wyświetleń:	417
Rozmiar:	335,2 KB
ID:	5954   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mks078forccp7.jpg
Wyświetleń:	411
Rozmiar:	291,2 KB
ID:	5955  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mks078kfordi4.jpg
Wyświetleń:	441
Rozmiar:	267,7 KB
ID:	5956  
    Ostatnio edytowane przez dorjan ; 22.07.08 o 02:27

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bo wszystko miał byś jasne gdybyś kupił zamiast ZD12-60 ZD14-54 + sigma30/ZD50 A co do E-3 to na lampę najprawdopodobniej będzie trzeba czekac z miesiąc.( nie pamiętam już jaki to termin tej roboty masz)
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    Te przedbłyski rzadko kto widzi są bardzo krótkie i słabe... o tym, czy istnieją można się przekonać mając fotocelę na pierwszy błysk i inną lampę - odpala wówczas za wcześnie i nie widać na fotce efektów błysku lampy wyzwalanej fotocelą.
    Rafał był szybszy
    Łatwo się przekonać w ten sposób: idziemy do bardzo ciemnego pomieszczenia i robimy zdjęcie z lampą w trybie TTL. W wizjerze nie będzie oczywiście nic widać bo jest bardzo ciemno, ale po wciśnięciu spustu zaobserwujemy krótki błysk lampy. I właśnie ten błysk jest błyskiem pomiarowym TTL, jest on wykonany z małą mocą ale w ciemnym pomieszczeniu będzie go widać. Natomiast błysk właściwy następuje już przy podniesionym lustrze i w wizjerze go nie zobaczymy.

Zatem lustro pomoże nam "oddzielić" błysk pomiarowy od właściwego. Normalnie (to znaczy nie patrząc przez wizjer) mogły by się zlać w jeden.

Sorry za OT.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    taka sie dyskusja wywiazala na temat techniki/metody focenia na weselu a moje pytanie brzmi jaki jest poziom uswiadomienia nt. zasad prawidłowej fotografi przez mlodą parę ?? bo jesli glownym kryterium selekcji zdjeć będzie to czy ktoś na nim ma fajną mine czy nie oraz "jak fajnie wujek Gienio wygiął babcie Hele w tangu" to naprawde nie ma co rzeźbić i kombinować - wystarczy się skupić na łapaniu fajnych ujęć i tyle spokojnie e510 z nawet kitowym obiektywem + lampą styknie potem w albumie w formacie 10x13cm i tak guzik widać czy jest ziarno w wysokich ISO czy nie

ale to juz moje zdanie na podstawie obserwacji to tak jak z muzyką można wynaleźć nagranie jakiegoś wirtuoza gitary, perkusji i jeszcze czegoś razem wziętych a i tak najlepsza zabawa będzie na weselu przy "majteczki w kropeczki" czy czyms podobnym :P
    Ostatnio edytowane przez cidzej ; 22.07.08 o 13:36
    E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan Zobacz posta
    Byłem ostatnio na weselu siostrzeńca i przy okazji pstryknąłem trochę fotek w kościele i na weselu. No cóż, E-1 i fotki w ciemnym kościele bez lampy – to szaleństwo. Nigdy nie przypuszczałem, że coś takiego się wydarzy. Zawodowy fotograf wyposażony w 40D z systemową 430EX i kamerzysta robili swoje i nawet nie próbowałem im przeszkadzać. W momencie gdy zauważyłem, że 40D pstryka fotki bez lampy również wyłączyłem swojego Metz’a.

Głównym oświetleniem wnętrza był halogen kamerzysty i światło kinkietów na ścianach świątyni. Spróbowałem ISO-400 i pełnego otworu obiektywu ZD 14-54mm. Następne fotki to już ISO-800 i ZD-50mm.

Te fotki nie były obrabiane, ani odszumiane w jakimś zaawansowanym programie. Wywołane w OS 2.05 i zmniejszone do 800x600. Nawet nie chciałem prostować nr 3. Pełny exif dostępny.
    Myślę, że nawet najbardziej szumiący z Olków, technicznie poradził sobie z wcale nie najłatwiejszymi warunkami i to bez lampy błyskowej.
    Cóś mi sie zdaje Dorjanku, że tam było troszkę jaśniej, niż piszesz. Moze sie mylę.

Dwa ostatnie zdjęcia są zrobione na iso 100 i glębia koscioła jest bardzo jasna. Warunki musiały być niezłe.
    Czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 22.07.08 o 13:48

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cóś mi sie zdaje Dorjanku, że tam było troszkę jaśniej, niż piszesz. Moze sie mylę.

Dwa ostatnie zdjęcia są zrobione na iso 100 i glębia koscioła jest bardzo jasna. Warunki musiały być niezłe.
    Czesc.Ch.
    tez tak mysle jak na te zdjecia patrze. e-1 i iso800 bez ziarna, cos kręce nosem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    są przecież exify - iso 800 ma chyba tylko 3 fota, ostatnie to rzeczywiście ISO 100

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeszcze raz przeczytałem wątek i doszedłem do kilku wniosków:
    - tylko push i KaarooL wykazali się zdrowym rozsądkiem
    - kilku stoi z boku i obserwuje, zaraz napiszę co
    - a pozostali kazali człowiekowi skoczyć ze statku na pełnym morzu
    i przyjmują zakłady czy da rade dopłynąć, a może utonie

i nie mówię tu o sprzęcie, w rekach człowieka który zna się na fotografii tym zestawem można zrobić dobre zdjęcia ślubne , jest sporo ograniczeń ale można , zaznaczam w rękach człowieka który zna sie na pracy w takich warunkach.

Z wypowiedzi kolegi który zamierza skoczyć ze statku wywnioskowałem że wczoraj zapisał się na basen , a wcześniej najgłębszą wodą w jakiej był była woda w wannie,

Zanim zacznie sie nagonka na mnie bardzo proszę przeczytać wątek bardzo dokładnie

pozdrawiam
    OBYWATELGC

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Wild pisał, że chce robić zdjęcia ślubne. Musi kiedyś zacząć.

OBYWATELGC napisał: "...niestety zdjęć ślubnych nie da rady nauczyć się siedząc w domu, tylko trening i jeszcze raz trening, a to wymaga czasu i chętnych którzy mi zaufają i powierzą zrobienie zdjęć na swoim ślubie..."

Wild na pewno nie zrobi zdjęć tak kapitalnych jak Ty, ale kiedyś musi zaliczyć swój "pierwszy raz". Może się zacznie szybko rozwijać w tej dziedzinie.

Wiem, że najlepszą sytuacją byłoby kiedy zaczął by jako 2 fotograf i najlepiej przy boku doświadczonego kolegi. Z drugiej strony jak już pisałem wcześniej to młodzi mają być zadowoleni nie my.

Reasumując będę trzymał kciuki za kolegę i chętnie pomogę jak tylko będę mógł.
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 22.07.08 o 18:13