Strona 12 z 44 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Moze nie bedzie tak zle. Jutro mam rozmowe z ojcem... trzeba sie usmiechnac szeroko o E-3 + Fl-50R Trzymajcie kciuki. Chociaz fakt faktem nawet jesli sie uda E-3 to pewnie FL-50R nie dojdzie na czas. Ale powiedzialem sobie jedno. Zrobie wszystko by byli zadowoleni. Bo prawda jest taka ze to Oni sa najwazniejszi na tym slubie i Oni maja byc zadowoleni a nie moje ego czy spojrzenie fotografow. Bynajmiej na poczatku. Nie bede cudowal z artyzmem to nie czas i miejsce za swiezy jestem by podjac te ryzyko. Ale DKA napisal swietne zdanie aby patrzec na fotografia jak na malowany obraz. Mysle ze to sporo pomoze.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Nie współpracuje. Mam w pracy R-kę i tylko ze stopki chodzi.
    wspolpracuje. wystarczy w instrukcji przeczytac jest dokladnie to opisane jak ustawic lampe itp.
    Ostatnio edytowane przez WildLight ; 21.07.08 o 22:52 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rafał wydaje mi się, że skoro to lampka Olympusa, to reaguje na przedbłyski Olympusa a nie tylko jak głupia fotocela - nie wyzwoli się na byle jaki błysk - ale fakt to trzeba sprawdzić zanim zacznie się kombinować. Z E-510 działać będzie tylko w trybach AUTO (z własnym czujnikiem) i manualu (tak jak proponowane przez Ciebie rozwiązanie z radiowym wyzwalaniem...) nie działa TTL AUTO.

WildLight ale pełne TTL nie chodzi z 510 (czy może zrobili jakiś update firmware'u )
    P.S. czy mógłbyś też sprawdzić, czy wyzwoli się na jakikolwiek błysk, czy tylko Olek ją odpali w trybie SLAVE
    Ostatnio edytowane przez Dempsey ; 21.07.08 o 23:04
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kiedys sprawdzalem czy hybryda sony odpali lampe w trybie slave - odpalila.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wild, jeszcze jedno mi się przypomniało - nie używaj TTL jeśli masz FL36. Tracisz tylko niepotrzebnie prąd na przedbłyski, a przy odbijaniu i tak trzeba korygować. Lepiej użyć zwykłej automatyki lampy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    e... to kicha... będzie błyskać na wszystko jak leci - a więc tylko stopka i kombinować z odbijaniem, dyfuzorami itp. (zawsze mogę Tobie pożyczyć radiowy wyzwalacz ).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Wild, jeszcze jedno mi się przypomniało - nie używaj TTL jeśli masz FL36. Tracisz tylko niepotrzebnie prąd na przedbłyski, a przy odbijaniu i tak trzeba korygować. Lepiej użyć zwykłej automatyki lampy.
    Nie wiem, ale chyba moja lampa jest wadliwa bo nigdy nie mialem przeblyskow sprawdzajac na roznych ustawieniach..

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    Nie wiem, ale chyba moja lampa jest wadliwa bo nigdy nie mialem przeblyskow sprawdzajac na roznych ustawieniach..
    Są przedbłyski, ale ich nie widać. Bo następują tak szybko po sobie, że zlewają się w jeden i ludzkie oko tego nie wychwyci.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Te przedbłyski rzadko kto widzi są bardzo krótkie i słabe... o tym, czy istnieją można się przekonać mając fotocelę na pierwszy błysk i inną lampę - odpala wówczas za wcześnie i nie widać na fotce efektów błysku lampy wyzwalanej fotocelą.
    Rafał był szybszy

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    Te przedbłyski rzadko kto widzi są bardzo krótkie i słabe...
    Nie wiem ile prądu te przedbłyski zabierają, ale na pewno coś zabierają. A w FL36 jest deficyt prądu.

W trybie TTL przy odbijaniu od ściany czy sufitu pomiar głupieje i trzeba korygować na plus (1EV - 1,5 EV). Więc skoro trzeba kręcić kółkiem korekcji błysku to obojętne czy robi się w TTL czy na automatyce lampy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rozumiem że będziesz robił zdjęcia ślubne po raz pierwszy w swoim życiu,
    oraz to że będziesz je robił jako główny fotograf ?
    OBYWATELGC