Strona 11 z 44 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 434

Wątek: E-510 a sluby

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zgadza sie VonGregorius, głową możesz dużo zdziałać. sprzet tylko daje ci wygode pracy i większe możliwości.

z tym wszystkim jest jak z sexem, nie liczy sie rozmiar (oczywiście bez przesady, musi byc jakies minimum) a doświadczenie i umiejętności. zatem z olkiem i tym co masz osiagasz wystarczające minimum. reszta zalezy od ciebie. potem rozwijaj sie ze sprzetem to zobaczysz o co w tym chodzi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maryo Zobacz posta
    lampą jak nie bedziesz operować to zawsze bedzie widac efekty tej operacji, nawet jak bedziesz odbijał, przepuszczał, ratował sie blendami. w studio to juz inna bajka, tam są softboxy...
    Głupstwa kolego pleciesz. Sztuka to użyć tak flesza, żeby nie było tego widać. I da się tak, ale to mocno trudne. Zapomniałeś, że jeszcze kilka lat temu najczulszy film, który nie dawał gigantycznego ziarna (a tylko bardzo duże) miał 800 ASA (czyli ok. 800 ISO).

I dało się robić dobre foty.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Gdybym ja miał robić weselicho za kasę to zrobiłbym prosty myk - zainwestowałbym w wyzwalacz radiowy do flesza (koszt 150 zł.). Fl50 zainstalowałbym (z radiowym odbiornikiem) na lekkim statywie, do tego biała parasolka i wymiatałbym rozproszonym światłem z boku tylko świst.

W kościele pewnie głupio by to wyglądało więc pewnie użyłbym jednego z moich dyfuzorów zrobionych z butelki po szamponie. Jeden mam naprawdę wielgaśny. Do dopalanie jak nie ma od czego odbić (przy ołtarzu w kościele nie ma od czego odbić) to dobre rozwiązanie.

Wildlight, pamiętaj żeby raczej robić foty od strony pana młodego. Bo jak dopalisz fleszem (z wyczuciem wyłapując jak najwięcej światła zastanego), to ciemny garnitur będzie ładnie doświetlony, a biała suknie panny młodej nie przejara się.

Musisz uważać na różną temperaturę barwną flesza i światła zastanego. Istnieją filtry nakładane na flesza, które dopasowują światło do żarowego. Można to obejść obróbką na kompie, jednak to bardzo pracochłonne. Ale może ktoś bardziej doświadczony w tym temacie rozwinie kwestię?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.07.08 o 21:59 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RafałCzarny o tych filtrach na lampy, dopasowujących temperatury barwowe, już wcześniej pisałem... ale nie mam pojęcia, gdzie to u nas dostać... Kiedyś widziałem na Allegro ale tylko żel CTO (ten się nadaje do żarowego).
    Co zaś do Twojego pomysłu ze zdalnym wyzwalaniem... WildLight ma lampkę FL36R Więc dałby radę zrobić taki myk i powinno świstać i buczeć . WildLight proponuję poćwiczyć To na prawdę może dać świetne efekty Mam wyzwalacz radiowy i używałem go do robienia zdjęć młodym w domu w czasie błogosławieństwa i takiej mini sesji - z efektów młodzi (przede wszystkim) i ja byliśmy bardzo zadowoleni.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    A ja tylko polecam lekturę foto.jasiu.pl, skąd można się dowiedzieć o kilku naprawdę prostych, ale bardzo dobrych patentach na fotografowanie z lampą.

Wildlight, poczytaj a będziesz mądrzejszy o cały worek całkiem przyjemnej i lekkostrawnej wiedzy.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    Co zaś do Twojego pomysłu ze zdalnym wyzwalaniem... WildLight ma lampkę FL36R Więc dałby radę zrobić taki myk i powinno świstać i buczeć .
    No, ale lampki z R działają tylko z E3. No chyba, że o czymś nie wiem...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rafale pewności nie mam ale zdaje się, że działa zdalnie z E510 w trybie SLAVE w AUTO (wykorzystując czujnik światła lampy) i manualu, ale nie w TTL AUTO. A w pełni wysterować R-ki w tej chwili potrafią E-3, E-420 i E-520

WildLight przeczytaj też linki zapodane przez Eddiego na prawdę warto
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    No to sorki za wprowadzenie w błąd. Zapomniałem o tych nowych puszkach z końcówką 20. Ale o tym, że E510 współpracuje z Rkaami to nie miałem pojęcia. W takim układzie zewnętrzny (w sensie dodatkowy) wyzwalacz radiowy nie potrzebny. Tylko lekki statyw i parasolka.

ps. Dalej się jednak upieram, że Fl36 nie nadaje się na śluby. To fajna lampka, ale nie do takiej roboty.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.07.08 o 22:37
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rafale chyba w trybie slave auto i manual będzie działać z każdym aparatem... bo działa tak jak wyzwalana fotocelą... (ale pewności nie mam - WildLight musiałby to sprawdzić).
    Prawdę mówiąc to jeśli będzie to działało jak z fotocelą, to wbudowana lampa będzie mogła doświetlać na wprost, a L-ka z boku tworzyłaby naturalne cienie.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    Rafale chyba w trybie slave auto i manual będzie działać z każdym aparatem... bo działa tak jak wyzwalana fotocelą... (ale pewności nie mam - WildLight musiałby to sprawdzić).
    Prawdę mówiąc to jeśli będzie to działało jak z fotocelą, to wbudowana lampa będzie mogła doświetlać na wprost, a L-ka z boku tworzyłaby naturalne cienie.
    Ale fotocela na weselichu się nie sprawdzi. Bo ciocia Jadzia z wujkiem Frankiem kupili sobie małpki i strzelają jak opętani. I wyzwolą swoimi błyskami fotocelę.

ps. To jak jest w końcu z tym 510? Dogaduje się z Fl-36R i Fl-50R? Wydaje mi się, że nie. Nie chodzi mi o zwykłą fotocelę tylko to zaawansowane sterowanie.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.07.08 o 22:41
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie współpracuje. Mam w pracy R-kę i tylko ze stopki chodzi.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.