Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jak, czym oczyścić szkło ?

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Odpuść sobie te wszystkie chusteczki, płyny itd. - zastosuj to co proponują koledzy wyżej. Używaj jakiejś mikrofibry, nie koszulki czy sweterka

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Też głosuję na kombinację: chuch + mikrofibra, ale, uwaga, koniecznie najpierw trzeba soczewkę odkurzyć, bo inaczej można ją w czasie przecierania porysować. Ja odkurzam gruszką foto, a w razie potrzeby poprawiam jeszcze pędzelkiem z Lenspena.
    No i wycierać należy b. delikatnie, jak coś nie schodzi zazwyczaj pomagają kolejne chuchy.

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepuk Zobacz posta
    a co z alkoholem izopropylowym bo nie wiem.. mętlik reklamowy i inny mi namieszał...
    (mam takie chusteczki nasączone właśnie tym alkocholem)

więc ?
    Z alkoholem byłbym ostrożny. Może on negatywnie działać na plastikowe elementy obiektywu/aparatu.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Podepnę się pod temat. Mikrofibra jest najlepsza - bez dwóch zdań. Jednak po pewnym czasie jej skuteczność maleje - szmatka się brudzi i pozostawia smugi. Ponoć mikrofibrę można prać - robił to ktoś - jak to zrobić, żeby nie było smug - płyn do mycia naczyń czy coś innego?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    Też głosuję na kombinację: chuch + mikrofibra, ale, uwaga, koniecznie najpierw trzeba soczewkę odkurzyć, bo inaczej można ją w czasie przecierania porysować. Ja odkurzam gruszką foto, a w razie potrzeby poprawiam jeszcze pędzelkiem z Lenspena.
    No i wycierać należy b. delikatnie, jak coś nie schodzi zazwyczaj pomagają kolejne chuchy.
    Hmm, mi sie czasem futeral / pudelko zakurzy, ale... obiektyw? Jezeli nie uzywam, to mam w torbie / futerale / pudelku...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ponoć mikrofibrę można prać - robił to ktoś - jak to zrobić, żeby nie było smug - płyn do mycia naczyń czy coś innego?
    Ja swojego czasu prałem mikrofibrę w zwykłej letniej wodzie. Można podobno dodać ciut jakiegoś nieagresywnego środka (płyn do naczyń, płyn do prania dla niemowląt...) Ale nie jest to wymagane
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    chuchniecie + koszulka :P
    Też polecam - efekty - jak po "specjalnych szmatkach".
    Pozdrówka.
    PS
    Tylko delikatnie!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Drughi Zobacz posta
    Z alkoholem byłbym ostrożny. Może on negatywnie działać na plastikowe elementy obiektywu/aparatu.

Isopropanol nie rozpuszcza plastików z których są robione obiektywy.
    Jeśli są tłuste plamy po paluchach na szkle to po wytaciu szmatką nie usuwamy wszystkiego . Część tego tłuszczu zostaje rozmazana na soczewce w postaci cieniutkiej warstwy. Może to powodować ciekawe załamania światła na tej warstewce.Lepiej zwilżyć jedną szmatkę isopropanolem i przetrzeć delikatnie szkło a następnie drugą przetrzeć do sucha.

Pzdr

rocco
    Gość
    Czyszczenie szkła aktualnie założoną koszulką zawsze mi się sprawdzało i nie mam rys czy plam. Chuch, okrężnymi, delikatnymi ruchami przecieramy i po problemie.
    Tylko swieża musi być i bawełniana.
    Nylon odradzam

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Hmm, mi sie czasem futeral / pudelko zakurzy, ale... obiektyw? Jezeli nie uzywam, to mam w torbie / futerale / pudelku...
    Oczywiście, że obiektyw się kurzy, a mówiąc ogólniej brudzi się od różnego fruwającego drobiazgu, np. pyłku kwiatowego, piasku, pyłu itp. Zdejmujesz dekielek z obiektywu tylko na moment przed zrobieniem zdjęcia? Ja czasem mam aparat w ręce lub na szyi przez kilka godzin i wtedy obiektyw nigdy nie jest zasłonięty dekielkiem (tylko czasem jakimś filtrem i prawie zawsze "tulipanem"). Zależnie od środowiska, w którym jestem, po takiej sesji na przedniej soczewce znajduję mniej lub więcej różnych "drobinek".

Zauważ, że to samo dzieje się nieraz z okularami, gdy pochodzi się w nich dłużej po dworze...
    Ostatnio edytowane przez kociasek ; 4.08.08 o 14:34