Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Szkoła Mistrzów Fotografii - konkurs

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Też to widziałem. Coś się z tą gazetą od jakiegoś czasu bardzo niedobrego dzieje i zaczyna mi to działać na nerwy :/

Próbowałem zrozumieć Regulamin tego ich konkursu zamieszczony w internecie i tam jest jakiś hardcore. Może nieuważnie czytałem, ale coś mi się to nie łączy z tym, co piszą gdzie indziej, poza regulaminem. Np. dziwny zapis, że tylko zdjęcia dodane w 14 dni od ogłoszenia konkursu wezmą udział w konkursie, a gdzie indziej trąbią, że do 12 września można zgłaszać. Może moja wina, ale nie mam siły i ochoty wertować ten ich regulamin znów i pewnie swoich zdjęć nie zgłoszę.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Oj Pan Michnik widzę nam podpada Też nie mogłem przebrnąć przez ten regulamin, ale zdaje mi się, że zdjęcia można dodawać przez cały okres trwania konkursu.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Możesz dodać już teraz wszystkie zdjęcia, bo znane są tematy. Jednak co tydzień jest temat główny, w ten piątek podali "O miłości" i na ten temat można dawać tylko przez ileś dni. Rozumiesz - możesz dać wcześniej ale nie możesz później.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Oj Pan Michnik widzę nam podpada Też nie mogłem przebrnąć przez ten regulamin, ale zdaje mi się, że zdjęcia można dodawać przez cały okres trwania konkursu.
    Nie, nie podpada, przynajmniej mi. Po prostu od jakiegoś czasu Wyborcza staje się dla mnie zbyt efekciarska, nie odpowiada mi to. Kurczę, nie o tym miało być

Jeśli ktoś rozgryzie na 100% ten regulamin, to niech da znać, będę wdzięczny. Tymczasem udaję się w góry.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Czytam wolno za to uważnie. W odróżnieniu od matki moich dzieci, która czyta dwa razy szybciej, ale dwa razy mniej zapamiętuje.

Może rzuciła się komuś (oprócz mnie) w oczy niekonsekwencja w wypowiedziach Krzysztofa Millera (w wywiadzie).

Fragment nr 1.
    Pytanie:
    Co zrobić, jeśli chcemy na wakacjach sfotografować tubylca? Pytać go czy pstrykać bez pozwolenia?

Odpowiedź Millera:
    Ja nigdy nie pytam o zgodę. Ale nigdy też nie fotografuję z ukrycia. Bywa, że ktoś protestuje. Wtedy pokazuję mu zdjęcie, jeśli domaga się skasowania, kasuję.

Fragment nr 2.
    Dwa akapity dalej w tym samy wywiadzie czytamy:
    Pytanie:
    Jest sens robić zdjęcia z samochodu przez szybę?

Odpowiedź Millera:
    Często tak robię, bo ludzie mnie nie widzą i są naturalni....

No i bądź tu mądry i czytaj Wyborową...
    Ja to rozumiem tak, że nigdy nie ukrywa się np. w samochodzie by zrobić zdjęcie ale często jadąc samochodem robi zdjęcia gdy zauważy coś ciekawego. A, że dużo widzi to właściwie nie musi wychodzić z samochodu

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mnie zaciekawiło to zdanie "Ja w ogóle nie używam lampy błyskowej. Staram się robić wszystko w świetle naturalnym. Każde użycie lampy spłaszcza zdjęcie i wprowadza sztuczność.".

Nie wiem, może się nie znam, ale już wielokrotnie na tym forum czytałem, że prawidłowe użycie lampy wcale takiego efektu nie musi wprowadzać. To jak to jest - w reporterce się nie używa?
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Każdy robi tak jak lubi
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Ja wielokrotnie spotkałam się z taką opinią. Jest wiele szkół, gdzie lampa błyskowa jest be

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez raven66 Zobacz posta
    Mnie zaciekawiło to zdanie "Ja w ogóle nie używam lampy błyskowej. Staram się robić wszystko w świetle naturalnym. Każde użycie lampy spłaszcza zdjęcie i wprowadza sztuczność.".
    Mnie nie dziwi, sam się tak staram. Z lenistwa.
    Niestety, czsem się nie udaje.

Nie wiem, może się nie znam, ale już wielokrotnie na tym forum czytałem, że prawidłowe użycie lampy wcale takiego efektu nie musi wprowadzać.
    Bo tak jest. na przykład ten poradnik bardzo mnie oswiecił, i to dosłownie:
    http://foto.jasiu.pl/index.html
    Ale i tak leniwy jestem

To jak to jest - w reporterce się nie używa?
    Używa się, używa i to praktycznie bez non-stop.
    Reporter nie może sobie pozwolic na utratę "tego jedynego ujęcia" bo akurat nie założył lampy w sanki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nic specjalnego, przynajmniej 1 odcinek + 1 dodatek w DF. W zasadzie powiedziałbym nawet, że "komercyjny" ten kurs, chociaż może coś się polepszy...

Gazeta współpracuje z http://www.photoblog.pl/ widziałem, że już setki zdjęć jest zgłoszonych do konkursu...
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R