Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wizjer dla dalekowidzów.

fotolek
    Gość

Wizjer dla dalekowidzów.

[IMG]F:\FotoMag\Club\Soczewka.jpg[/IMG]Wizjer E-510 posiada reg. dioptrii od -3 do +1. Producent kiepsko potraktował dalekowidzów w tym mnie. Jest wprawdzdzie muszla oczna DE-P3 dla dalekowidzów. Jest nawet cena ok 70 zł, nie znalazłem sposobu nabycia. Z tej racji że mam dwa obiektywy M42 stałoogniskowe nie miałem możliwości ich wykorzystania ponieważ do czytania używam szkieł +3,5.
    Dla fotaamatorów o podobnych kłopotach rada jest następująca.
    Należy kupić na bazarze ruskie okulary +2.5, za 10 zł. zwracając uwagę ażeby szkła (plastiki) były jak najmniejsze, ze wzgłędu na wypukłość. Szkła wyjąć i oslifować do wymiarów 19x17mm. W razie potrzeby przytrzeć obrzeża aby uzyskać grubość ok. 2,4 mm. Zdjąć muszlę, wstawić element, założyć muszlę i po kłopocie. Za 10zł. masz dwie soczewki korekcyjne. Jako bonus masz nieco powiększony obraz w wizjerze. Każdy kto chce może sam sobie wykonać. Pomysł równie skuteczny (sprawdzony) jak prosty.
    Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Soczewka.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	17,7 KB
ID:	5773  
    Ostatnio edytowane przez fotolek ; 17.07.08 o 17:47 Powód: dodanie obrazka

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Nie jestem dalekowidzem ... wręcz odrotnie ...
    Lecz miło by było gdybyś jakieś fotki wstawił z w/w obróbki

Pozdrawiam

Mieszka w
    Vbrzych
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Plastik się dobrze obrabia,gorzej ze szklanymi, wymagają odpowiedniej tarczy ściernej+ chłodzenia wodą...
    Wytnij sobie z jakiejś folii samoprzylepnej szablon, przyklej w środek optyczny soczewki (dość istotne) i wioo
    Wektor

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gratuluje pomyslu i samodzielnosci

fotolek
    Gość
    Wyjasniam.
    Szklane soczewki odpadają ze względu na produkowane srednice szkieł rzędu ponad 50mm co wiąże się z grubością szkła która nie mieści się w wizjerze.
    Nadają się wyłącznie soczewki plastikowe z okularow o małych soczewkach.
    Po przycięciu grubopść elementu musi być max. 2.4mm.

Mieszka w
    Vbrzych
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kiedyś próbowałem sobie wydziergać szybkę ze szklanej do okularków podwodnych. Szklane, mając nawet masę dioptrii, na środku nie są tak bardzo grube.Ale nie miałem cierpliwości,zeby robić powoli i z powodu naprężeń termicznych szlag mi to trafił podczas obróbki.
    Wektor

| OlyJedi Awatar format
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pytanie troche z innej beczki. Próbował ktoś z Was skonstruować replikę ME-1 na podstawie jakiegoś szkiełka powiększającego? Niestety 200zł to ja za ME-1 nie jestem w stanie zapłacić, a chętnie bym sobie podłubał...
    C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
    formaciany fotoblog .:. fotoziutek
    "TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"