Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: E3, czy teraz warto kupić?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy każdy kto kupi sobie lustrznkę musi mieć aspirację na "profesjonalistę"?
    Trzeba robnić fotki i sie z tego cieszyć. E3 do tego sie idelanie nadaje. Za tak cene masz body jak EOS 1 MK czyli uszczelnione, mocne, szybki tyle ze ....z mala i slaba matryca
    Mimo wszystko, mimo tej matrycy reszta jest z najwyzszej polki.
    Ostatnio edytowane przez ksb ; 18.07.08 o 10:52

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    wulf:

Optyka ZD wymiata i to jest niezaprzeczalne. Perełki to 7-14, 8, 14-54, 12-60, 50, 50-200 i pewnie świeżutki 14-35. Gorzej z aparatami... Taki E-3 jest super w założeniach, ale jakością obrazu powyżej ISO1000 możesz zostać niemiło zaskoczony więc lepiej przetestuj żeby kupić świadomie. Nie słuchaj "och i ach" tylko sprawdź osobiście, bo trochę monety trzeba wydać...

Myślę że obecnie lepiej byłoby wejść w E-520 i dobrą optykę, opanować sprzęt i poczekać na poprawionego E-3 (inna matryca!) bo takowy wyjdzie na pewno i to szybciej niż myślimy. Tyczasem stawiaj na jasną optykę, nawet kosztem aparatu.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    KaarooL:
    To właśnie za względu na optykę chcę wejść na poważnie w 4/3.
    E3 jeszcze w ręce nie miałem ale z tego co widzę w testach, to jakość uzyskiwanych zdjęć do ISO 800 NIE ODBIEGA od tych z EOS'a 40D i D300, a z tego co czytałem to są problemy z 40D a o serwisie nikona wolałbym się nie wypowiadać bo niestety miałem z nim do czynienia.
    520 też jest ciekawym aparatem ale przyzwyczaiłem się do 2 kółek funkcyjnych w R1 i taki układ mi odpowiada, poza tym mam 420 i wizjerek tam jest taki sam jak w 520 i to trochę utrudnia pracę.
    A najważniejsze jest to, że podczas gorszej pogody nie chcę martwić się o sprzęt tylko o jakość świadczonej usługi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przed zakupem poczytaj ten wątek i zwróć uwagę na numer egzemplarza... Myślę że im wyższy, tym lepiej.
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12870

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Witam Wszystkich, Stoję przed ważnym życiowym wyborem i proszę o szczerą odpowiedź.
    Chcę kupić profesjonalny sprzęt do zadań zawodowych: wnętrza, krajobraz, kotlet, bo posiadany dotychczas w ciemnych pomieszczeniach jest za wolny.
    Niesamowicie podobają mi się obiektywy ZD zwłaszcza 12-60, 50, i 8mm, właściwie nie znajduję (lub nie potrafię znaleźć bo jest tego za dużo) w ofercie konkurencji szkieł tej klasy za podobną cenę.
    Te 3 pokrywają całkowicie moje zapotrzebowanie, no i teraz jeszcze w cenie można otrzymać lampę. Abstrahując od różnic w cenach sprzętu między systemami (canon, nikon) proszę o odpowiedź czy nie lepiej dryfować w kierunku FF bo wydaje mi się że konkurencja oleje teraz rozwój obiektywów profesjonalnych do mniejszego formatu.
    Czy sensownie jest pakować się w system "bez przyszłości"? czy olympus nie poprzestanie na budowie aparatów dla mniej wymagających i nie zarzuci rozwoju konstrukcji semi-pro jak E3? i czy w przyszłości będzie jakieś E4?
    Dziękuję wszystkim, którzy zdecydują się udzielić mi odpowiedzi.
    Zadales konkretne pytanie,wiec postaram Ci na nie odpowiedziec.Nie rozumiem Twojej troski o system bez przyszlosci.Zajmujac sie profesjonalnie foceniem musisz zaopatrzyc sie w sprzet uszcelniony(niech Ci sie trafi zlecenie w deszczu-lezysz i kwiczysz) i szkla wysokiej jakosci.Wiec gdybanie o E 510 i 520 nie ma sensu.Pozostaje E3 i szkla do niego.Zamyka sie to jakas okreslona kwota.Sam wiesz,ze dwa czy trzy dobre zlecenia i kasa wylozona na sprzet sie wraca-dalej to tylko zarabiasz.Nawet po roku,jesli system padnie ty bedziesz tym padnietym systemem pracowac i zarabiac.Wiec mit o padaniu systemu nie ma znaczenia.Czy bedzie E4?Napewno bedzie i o to nie musisz sie teraz martwic,to sprawa na pozniej-rok,dwa moze trzy.
    Jak mnie sie trafia zlecenie do kotleta,a robie je bardzo niechetnie.Zabieram 20-kilkuletnia Exakte z rownie starymi szklami i niestety nowe E510 nie podskoczy do fotek wykonanych aparatem w dawno padnietym systemie.
    Niekoniecznie musisz zamykac sie w jednym systemie Olympusa,czesto Canon i Nikon w innych sytuacjach pobije olka.Wszystko zalezy od tego jaki temat zlecenia.
    Inwestujac w sprzet inwestujesz w firme.Bogatsza firma i bardziej uniwersalna daje wieksze mozliwosci.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam doczynienia z Systemami, Olympusa, Canona, troche Sony i Nikona. Naprwdę Olek nie ma się czego wstydzic!
    E3 to puszka idelna. Gdyby miała nawet matrycę od 40D to nie miał bym żadnych ale to żadnych wątpliwości co kupić. 40 D to klocek od którego boli ręka po 20 minutach pracy. Olki są jakoś lepiej wyprofilowane i lepiej mają umieszczony punkt ciężkości.
    E3 z matrycą 40D byłby liderm rynku. Do tego cena koło 3000 i naprawdę byłoby rewelacyjnie.
    Jeszcze jednym co mnie martwi w 4/3 to cena ultraszerokiego szkła. 7-14 kosztuje majątek. To samo w Canonie mam na Allegro za około 1000. (Sigma 10-20). Może nowy 9-18 załątwi sprawę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ksb:

Jakość zdjęć z 7-14 powala. Zdjęcia ostre, zniekształcone jedynie przy krawędzi, praktycznie zero aberracji, duża głębia przy otwartej przysłonie. Gdyby drażliwy temat matrycy został rozwiązany, to E-x+7-14+IS byłby tandemem nie do pobicia w pewnych warunkach. Canon 16-35 wcale nie jest cudowny a Nikkor 14-24 winietuje nawet na cropie jak to wynika z testów chociaż pod domknięciu do F5 będzie pewnie całkiem w pytę na FF.

Po podpięciu 7-14 do E-3 możnaby we wnętrzach robić ostre zdjęcia przy powiedzmy 1/5s, podczas gdy konkurencyjnymi maszynami FF trzebaby jechać na 1/20s. Oznacza to powiedzmy ISO250 zamiast ISO1000...

7-14 to nie zabawka, którą kupuje się by stała w szafie tylko sprzęt zarobkowy. No, chyba że kogoś stać na to żeby kolekcjonować najdroższe obiektywy dla samego faktu posiadania. Nie wydaje mi się żeby ten tani ZD zbliżył się jakością obrazu do 7-14, nie mówiąc o kącie widzenia. Będzie pewnie dobrym obiektywem, ale do innych zastosowań (ciekawi mnie czy to będzie prawdziwy ZD, czy jakaś przefarbowana Sigma).

Nie porównuj Sigmy 10-20 do 7-14 bo to całkiem inna liga. Inna cena, zupełnie inna jakość wykonania i obrazu.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ksb Zobacz posta
    Jeszcze jednym co mnie martwi w 4/3 to cena ultraszerokiego szkła. 7-14 kosztuje majątek. To samo w Canonie mam na Allegro za około 1000. (Sigma 10-20). Może nowy 9-18 załątwi sprawę.
    Ta Sigma tez jest juz pod 4/3, ale na razie droooga i malo jej.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    w canonie to 16 w nikonie 15 w olku 20

Co do jakości to ja chyba bede mial ta sigme to zobaczymy Pochwale sie zdjeciami

Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Ta Sigma tez jest juz pod 4/3, ale na razie droooga i malo jej.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta

7-14 to nie zabawka, którą kupuje się by stała w szafie tylko sprzęt zarobkowy.
    Kurcze jeszcze nic nie sprzedałem, ale w szafie nie stoi (to chyba jedna z niewielu zakupionych zabawek które mi się nie znudziły po miesiącu)
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 18.07.08 o 15:57