Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Kupuję E-510 - co mam do niego dokupić ?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Dodatkowy akumulator.
    ooo tak. to na pewno. Nie zeby jeden słabo trzymał, ale podczas gdy ładujesz pierwszego
    drugim możesz pracować

Awatar jcakov
    Mieszka w
    Graudenz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Gdy już mowa o torbie/plecaku to pozwolę sobie zauważyć że jak już dzieje się akcja to aparat i tak wieszamy na szyi. Nikt nie chowa aparatu czy to do torby czy plecaka jeśli np. poluje na zwierzaki w lesie, cały czas trzeba go mieć w pogotowiu bo czas poświęcony na wyjęcie go z torby(do tego nerwowe ruchy przy tym) może zepsuć całą okazję.
    Ja miałem do czynienia z torbą na początku. I powiem tylko tyle - torba się nada jeśli idziesz na konferencję, albo urodziny/wesele itd. Jeśli chodzi o jakikolwiek teren - tylko plecak. Torba jest przy jakiejkolwiek dłuższej wędrówce bardzo niewygodna, a szybsze wyjmowanie aparatu ma IMO znikome znacznie - jak pisałem, aparat i tak idzie na szyję po dotarciu do celu. Plecak nie spada z ramienia przy pochylaniu się, nie wypija się chamsko w jedno ramię, nie kiwa się itp.

S4INT
    Gość
    Niby tak, ale weź pod uwagę, że podczas jakiegoś wypadu na foto nie chodzisz tylko z jednym obiektywem ciągle. Ja np. cały czas mieszam - zmieniam obiektywy, przykręcam, odkręcam filtry itp... Mając torbę przewieszoną przez ramię, mogę to wszystko robić bez zdejmowania plecaka, kładzenia go na ziemi, rozsuwania, wyjmowanie blabla itp poźniej znowu zakładanie itd. Czasem przez ten czas może zwierz uciec/ światło się zmienić/ cokolwiek. Dla mnie np. plecak jest przydatny kiedy niosę więcej sprzętu(wygodniejszy) albo dłuuuga wędrówka do jakiegoś miejsca, ew. rower.

Awatar budda
    Mieszka w
    Chyliny/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ja używam plecaka,a do podręcznych dupereli kamizelki z mnóstwem kieszeni ( w dolnych z powodzeniem mieszczą się obiektywy,jeśli potrzebuje szybkich zmian)
    E-500

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gotyk Zobacz posta
    Witam,

Zdecydowałem się na Olympusa jako swoją pierwszą lustrzankę w życiu Kupuję ją z obiektywem 14-42 mam parę pytań co najlepiej dokupić do tego zestawu ?

- czy kupować double-kit ? Warto laikowi dokupować teleobiektyw ?
    - czy mam kupować filtry na obiektyw ? Czy chronią one obiektyw przed zarysowaniem ? Jakie filtry możecie polecić
    - jakiej marki statywy polecacie ? Velbon to dobre statywy ?
    - czy kupno przez internet to dobry pomysł ? Może się uszkodzić aparat lub obiektyw podczas transportu ?
    - czy warto dopłacać 30zł do karty pamięci 300x UDMA ? Jest szybsza niż x133 ?

Jeśli macie jeszcze jakieś rady to z góry dziękuję
    Warto kupić oba kitowe obiektywy. One się mocno uzupełniają.

Filtrów osobiście jeszcze nie mam. Niczego nie porysowałem. Skłaniam się ku kupnie polaryzacyjnego i szarych, ale to w planach i na razie mi ich nie brakuje.

Statywu nie używam, chociaż mam.

Kupiłem przez internet dwa aparaty, komputer i wiele innych rzeczy. Dobre sklepy pakują porządnie i oklejają firmową folią z nadrukiem i masz pewność, że nikt w środku nie grzebał.
    Osobiście robiłem zakupy w fotozakupy i za każdym razem było wszystko ok. Warto podczas zamówienia zadzwonić i na bieżąco uzgodnić zamówienie.

Karta pamięci Sandisk CF EXTREME III 4GB w zupełności wystarcza, chociaż ja stosuję jednoczesny zapis jpg w najwyższej jakości i raw i czasem mi zabraknie miejsca. Nie wiem ile będziesz fotografował więc sam musisz zdecydować.

Bateria - mam jedną i wystarcza mi do zabawy z zapełnieniem całej 4 GB karty. Dla mnie to wystarczające. Bateria nie zmniejsza pojemności, doładowujesz maksymalnie(ok. 3-3,5 godz) kiedy tylko chcesz i fotografujesz dalej.

Torbę trzeba jednak kupić, żeby chociażby graty przechowywać w jednym miejscu. Nie kurzy się, jak spadnie w torbie to nic się nie stanie, no i po wyjściu z domu masz wszystko pod ręką. Oczywiście są też inne metody (odpowiednie kamizelki, plecaki itd).

Podstawa to komplet korus z najlepiej dwoma kitowymi obiektywami, do tego karta pamięci i jakaś torba na ten sprzęt i na początek to wszystko. Potem zobaczysz, jak ci się będą potrzeby klarować.