Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Spodziewana obniżka E-520 dual kit, kiedy ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    dokładnie, wielkie sieci mają w d... takiego klienta i nie będą obniżać ceny, no chyba, że coś już zalega wieki na półce, ale i to rzadko. Oni dobrze wiedzą, że zawsze trafi się jeleń który kupi nie patrząc na cenę tylko słuchając sprzedawcy i reklam. Jeleń nie szuka gdzie taniej, on idzie i kupuje tam gdzie wie, że sprzęt będzie, czyli do sieci. Co innego jeśli chodzi o mniejszych sprzedawców, tam się zazwyczaj można targować, no chyba że nie ma już zbytnio z czego (przykład to notebooki.pl, ceny mają chyba najniższe w kraju, nie ma zbytnio z czego zbijać, bo zbite jest praktycznie do granic możliwości).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Lucca chyba coś ci się pomyliło ;] Sprzęt FOTO zwłaszcza teraz nie ma praktycznie żadnych marż, które można by zbijać. Dotychczas ceny zabijały sklepy zaopatrujące się zagranicą(ostatnio nawet cosik upadło w tym temacie ;p) a dziś kryzys, który wywołał znaczne podwyżki cen u producentów. A ludzie dziwią się dlaczego ceny nie spadają nawet czasem rosną
    Weźmy takie E-3 + 12-60. Według cennika Olympus Polska 10790zł !!! Cena zakupu dla sklepu to około 6800 co daje 8300 bez jakiegokolwiek zarobku. Skoro więc na półce stoi za 6999-8499zł(jakiś czas już minął od momentu gdy byłem w MM/Saturn) to jest to jak najbardziej śmieszna cena. Zwłaszcza to 6999zł ! Jak to się dzieje, że w necie już od 6199zł ? Nie mam bladego pojęcia, bo ewidentnie to nie kwestia marży a właśnie ceny zakupu. Może ktoś mi to wyjaśni, bo pomimo studiowania w szkole typowo ekonomicznej o takich cudach mi nie mówiono jeszcze ^^
    1. wzrost ceny w PL to w dużej części róznica kursowa
    2. Normalnie się tak dzieje... sklepy ida na rabacik od OPL
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    w sobotę byłem w lubelskim MM, ceny na Olka kosmiczne (ZD 14-54 wersja pierwsza był za 1999 zł, to o 200 zł więcej niż dedykowana cena OPL, ZD50-200 bez SWD za 3800zł). Nie wiem czy szukają jeleni, czy nie umieją się dogadać z OPL. Jak kupowałem E300 to sprzęt nie pochodził z OPL tylko z centrali w Niemczech i niemieckiego oddziału Olympusa. Może nadal tak robią i sprzęt mają nie od naszej filii tylko ciągną od siebie z Niemiec.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    w sobotę byłem w lubelskim MM, ceny na Olka kosmiczne (ZD 14-54 wersja pierwsza był za 1999 zł, to o 200 zł więcej niż dedykowana cena OPL, ZD50-200 za 3800zł). Nie wiem czy szukają jeleni, czy nie umieją się dogadać z OPL. Jak kupowałem E300 to sprzęt nie pochodził z OPL tylko z centrali w Niemczech i niemieckiego oddziału Olympusa. Może nadal tak robią i sprzęt mają nie od naszej filii tylko ciągną od siebie z Niemiec.
    A nie kupowałeś za czasów gdy dystrybutorem był śp. eurocolor?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    nie, już był OPL
    MM miał wtedy masę sprzętu ściąganego z Niemiec, HP'ka pierwszego jakiego kupiłem (aparacik cyfrowy) też miałem z niemieckimi papierami.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Właśnie przygarnąłem EC-14, który sprowadzono dla mnie w MM. Cena zakupu dla sklepu to około 1100zł do tego "chyba trzeba" doliczyć podatek 22% - 1340zł i to bez jakiejkolwiek marży i zarobku dla firmy! Pytanie do znawców handlu i gospodarki. Ile marży powinna firma dorzucić, by w ogóle opłacało się funkcjonować?
    Firmy dostają też okresowy bonus od dystrybutora, jeżeli wypracują zaplanowany obrót. Dlatego na przykład lampy FL w sklepach są w cenie zakupu w OPL. Ludziki pracują na obrót, by po jakimś okresie dostać zwrot x procent od całej kwoty. Niestety, nie wiem, jakie są to procenty.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mogę tylko powiedzieć, że MM sprzedaje często na marży ujemnej, bo oni właściwy dochód osiągają w inny sposób, więc się nie dziwcie tym wariacjom - i towar wcale nie musi zalegać na półkach by tak było.

A kupując grubszy sprzęt, warto pogadać z kierownikiem - wiem, że często da się utargować parę złotych - czasem to będzie 50 (i tak starczy na np UVkę), a czasem 200.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dzemski ja cały swój sprzęt FOTO kupiłem na zamówienie w MM(jakoś rok temu nie było Olympusa tyle na półkach) i ceny były dość porównywalne. Jasne, że wyższe niż najtaniej w sieci ale te najtańsze sklepy i tak często w ogóle towaru nie mają. Wspomniany EC-14 w fotozakupy.pl jest za 1499zł a w MM około 1300zł

Domyślam się, że producenci płacą kasę sieciom nawet za sam fakt zaistnienia na półce ale jakoś trudno mi w to uwierzyć, by były to tak duże sumy. W końcu co lepiej. Kupować za 6000zł i sprzedawać za 7000zł czy kupować za 7000zł i sprzedawać za 6000zł licząc na "wyrobienie obrotu"? Było nie było to zamrożenie pieniędzy. No ale tam mądrzejsi biznesmeni niż ja siedzą to pewnie wiedzą co robią :P

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    Mogę tylko powiedzieć, że MM sprzedaje często na marży ujemnej, bo oni właściwy dochód osiągają w inny sposób, więc się nie dziwcie tym wariacjom - i towar wcale nie musi zalegać na półkach by tak było.

A kupując grubszy sprzęt, warto pogadać z kierownikiem - wiem, że często da się utargować parę złotych - czasem to będzie 50 (i tak starczy na np UVkę), a czasem 200.

pozdrawiam
    Nie zebym negowal Twoje slowa, ale...
    widzac po cenach zakupu u mnie na sklepie (i domyslajac sie ile % taniej media to moze kupowac i zapewne kupuje) to powiem tak - to ze raz na jakis czas sprzedadza cos na minusowej marzy... to odbija sobie z nawiazka na innym sprzecie. Media w wiekszosci trzyma ceny sugerowanego detalu producenta (nie liczac promocji)... a to sa ceny na marzy rzedu 15-35% (w zaleznosci od rodzaju sprzetu)...
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ile byscie nie krzyczeli to i tak pozostane przy swoim.W niemcach w kazdym landzie obowiazuja inne prawa .A jeszcze inne w miastach hanzeatyckich(do tych nalezy te gdzie mieszkam)Jak sie maja ceny w strefie bezclowej do cen w sklepach poza strefa to temat na wiele stron.Mozna kupic np.Plazme za 3000€ i taka sama za rogiem za 1800€,a dwie dzielnice dalej za szlabanem za 1100€.Wiec wlasciciel sklepu gdzie kupujesz te plazme za 3000€ jesli ci opusci do 1200€ to i tak stowke zarabia ,bo zrodlo te same.Prywatnie detalista nie ma mozliwosci wywiezienia towaru poza strefe bezclowa bez oplacenia cla(ale czesto sie udaje-to tak jak z papierosami przez granice)hurtownikow obowiazuja inne prawa i maja inne przywileje.To,ze MM z polski kupuje w niemczech to nie znaczy,ze kupuje w strefie bezclowej.Chyba,ze startuje do przetargu na gieldzie z kontenerow uszkodzonych,zamarznietych,z uszkodzona klima,zalanych woda.Czasem mozna na kilogramy wyrwac calkiem dobry towar.