No co Ty?! Yyy, jak?Jakos nie widze targowania sie w MM jak na bazarze u Arabów
![]()
No co Ty?! Yyy, jak?Jakos nie widze targowania sie w MM jak na bazarze u Arabów
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
W Praktikerze można utargować cenę parasola ogrodowego za parę stówTo być może i cenę sprzętu foto da się nieco złagodzić.
no nie bez powodu MM nazywają Miejską Macalnią... Ale ceny można u nich zbić i to sporo nawet... Oni i tak mają wysokie marże więc zejść im parę zł z produktu to nie problem... i nigdy nie wierzcie że to cena zaporowa czy coś bo w KAŻDYM sklepie nawet spożywczym ludzie doliczają przynajmniej 20-30% marży... Wiem bo pracowałem w konkurencji MM czyli Media Expercie... jak czasem przyglądałem się cenom zakupu a cenom sprzedaży to czasem się obiad przewracał w kichach takie podbicia ceny były...
Wiadomo, am sprzet nie jest az taki drogi jak chec zarobienia na nimAle WOW, tego bym nie przypuszczala... Ojej, na nastepne zakupy mamę posle
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
możesz zbić cenę, ale takiego prawa nie masz - nigdzie takiego prawa nie ma - to dobra wola sprzedawców.
Jak umiesz się z nimi dogadaćto opuszczą kilka %, ale jak pójdziesz i powiesz, że masz takie prawo to ..... pogadasz tylko sobie i tyle - a za resztę czyli całość zapłacisz karta Visa
Raz udało mi się to w MM, na towar z półki i nie jakieś 20 % a ok 10.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
Lucca chyba coś ci się pomyliło ;] Sprzęt FOTO zwłaszcza teraz nie ma praktycznie żadnych marż, które można by zbijać. Dotychczas ceny zabijały sklepy zaopatrujące się zagranicą(ostatnio nawet cosik upadło w tym temacie ;p) a dziś kryzys, który wywołał znaczne podwyżki cen u producentów. A ludzie dziwią się dlaczego ceny nie spadają nawet czasem rosną
Sapphiron mam pod nosem Media Expert, który jeszcze niedawno miał super ofertę. Z wielkim logo "NAJTANIEJ W MIEŚCIE" Nikon D40 +18-55 za 1199zł 30min drogi dalej w MM to samo było za 999zł beż żadnych mega promocji...Możliwe, że to co widziałeś było prawdą ale nie możesz tego stosować do każdego sklepu.
Właśnie przygarnąłem EC-14, który sprowadzono dla mnie w MM. Cena zakupu dla sklepu to około 1100zł do tego "chyba trzeba" doliczyć podatek 22% - 1340zł i to bez jakiejkolwiek marży i zarobku dla firmy! Pytanie do znawców handlu i gospodarki. Ile marży powinna firma dorzucić, by w ogóle opłacało się funkcjonować?
Weźmy takie E-3 + 12-60. Według cennika Olympus Polska 10790zł !!! Cena zakupu dla sklepu to około 6800 co daje 8300 bez jakiegokolwiek zarobku. Skoro więc na półce stoi za 6999-8499zł(jakiś czas już minął od momentu gdy byłem w MM/Saturn) to jest to jak najbardziej śmieszna cena. Zwłaszcza to 6999zł ! Jak to się dzieje, że w necie już od 6199zł ? Nie mam bladego pojęcia, bo ewidentnie to nie kwestia marży a właśnie ceny zakupu. Może ktoś mi to wyjaśni, bo pomimo studiowania w szkole typowo ekonomicznej o takich cudach mi nie mówiono jeszcze ^^