Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Spodziewana obniżka E-520 dual kit, kiedy ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No co Ty?! Yyy, jak? Jakos nie widze targowania sie w MM jak na bazarze u Arabów
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    No co Ty?! Yyy, jak? Jakos nie widze targowania sie w MM jak na bazarze u Arabów
    Ponoć się da utargować cenę. Znajomy tak cenę LCD (ale powystawowego) zbił.

Awatar jcakov
    Mieszka w
    Graudenz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W Praktikerze można utargować cenę parasola ogrodowego za parę stów To być może i cenę sprzętu foto da się nieco złagodzić.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    J.Graph, przypadek MM (i tym podobnych sieci sklepów) należy rozpatrywać osobno, bo tam ceny często układają się na przekór logice.
    Wiem o tym ...
    Nigdy nie patrze na ceny MM lub podobnych instytucji ...
    Tam żeby cena była przystępna trzeba trafić na dobrą promocje
    Więc zawsze jak tam wpadam to tylko poogladać

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Więc zawsze jak tam wpadam to tylko poogladać
    no nie bez powodu MM nazywają Miejską Macalnią... Ale ceny można u nich zbić i to sporo nawet... Oni i tak mają wysokie marże więc zejść im parę zł z produktu to nie problem... i nigdy nie wierzcie że to cena zaporowa czy coś bo w KAŻDYM sklepie nawet spożywczym ludzie doliczają przynajmniej 20-30% marży... Wiem bo pracowałem w konkurencji MM czyli Media Expercie... jak czasem przyglądałem się cenom zakupu a cenom sprzedaży to czasem się obiad przewracał w kichach takie podbicia ceny były...
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wiadomo, am sprzet nie jest az taki drogi jak chec zarobienia na nim Ale WOW, tego bym nie przypuszczala... Ojej, na nastepne zakupy mamę posle
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Ba, jeszcze milej byłoby nic płacić, a w ogóle najmilej byłoby, jakby to Olympus dał taki zestaw i dopłacił do tego 2599 złotych. To by dopiero było
    Miło wiedzeć, że moderator ma dobry humor

Mieszka w
    zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Z tego co ja wiem to jak placisz gotowka i bez rat to na dzien dobry masz prawo do obnizki do 20 %.Tak jest w Saturnie,MM,Plaza,Karsztad,P70,Pro fot i innych sieciach.Sprawa umiejetnego gadania-targowac sie zawsze mozesz
    gdzie takie rabaty dają, jak marży na sprzęcie jest góra 20% chętnie się dowiem w jakim miescie ????

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Z tego co ja wiem to jak placisz gotowka i bez rat to na dzien dobry masz prawo do obnizki do 20 %.Tak jest w Saturnie,MM,Plaza,Karsztad,P70,Pro fot i innych sieciach.Sprawa umiejetnego gadania-targowac sie zawsze mozesz
    możesz zbić cenę, ale takiego prawa nie masz - nigdzie takiego prawa nie ma - to dobra wola sprzedawców.
    Jak umiesz się z nimi dogadać to opuszczą kilka %, ale jak pójdziesz i powiesz, że masz takie prawo to ..... pogadasz tylko sobie i tyle - a za resztę czyli całość zapłacisz karta Visa
    Raz udało mi się to w MM, na towar z półki i nie jakieś 20 % a ok 10.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Lucca chyba coś ci się pomyliło ;] Sprzęt FOTO zwłaszcza teraz nie ma praktycznie żadnych marż, które można by zbijać. Dotychczas ceny zabijały sklepy zaopatrujące się zagranicą(ostatnio nawet cosik upadło w tym temacie ;p) a dziś kryzys, który wywołał znaczne podwyżki cen u producentów. A ludzie dziwią się dlaczego ceny nie spadają nawet czasem rosną

Sapphiron mam pod nosem Media Expert, który jeszcze niedawno miał super ofertę. Z wielkim logo "NAJTANIEJ W MIEŚCIE" Nikon D40 +18-55 za 1199zł 30min drogi dalej w MM to samo było za 999zł beż żadnych mega promocji...Możliwe, że to co widziałeś było prawdą ale nie możesz tego stosować do każdego sklepu.

Właśnie przygarnąłem EC-14, który sprowadzono dla mnie w MM. Cena zakupu dla sklepu to około 1100zł do tego "chyba trzeba" doliczyć podatek 22% - 1340zł i to bez jakiejkolwiek marży i zarobku dla firmy! Pytanie do znawców handlu i gospodarki. Ile marży powinna firma dorzucić, by w ogóle opłacało się funkcjonować?

Weźmy takie E-3 + 12-60. Według cennika Olympus Polska 10790zł !!! Cena zakupu dla sklepu to około 6800 co daje 8300 bez jakiegokolwiek zarobku. Skoro więc na półce stoi za 6999-8499zł(jakiś czas już minął od momentu gdy byłem w MM/Saturn) to jest to jak najbardziej śmieszna cena. Zwłaszcza to 6999zł ! Jak to się dzieje, że w necie już od 6199zł ? Nie mam bladego pojęcia, bo ewidentnie to nie kwestia marży a właśnie ceny zakupu. Może ktoś mi to wyjaśni, bo pomimo studiowania w szkole typowo ekonomicznej o takich cudach mi nie mówiono jeszcze ^^