To jeszcze takie coś. Następnym razem wezmę statyw i go gdzieś ukryję co by bardziej prostopadle zrobić zdjęcie, a żeby siebie nie uwiecznić![]()
To jeszcze takie coś. Następnym razem wezmę statyw i go gdzieś ukryję co by bardziej prostopadle zrobić zdjęcie, a żeby siebie nie uwiecznić![]()
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
helmuth ma "w kosmos", Ty masz spodek, lecicie gdzies razem?![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Na podbój kosmosu się wybieramy![]()
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Fajny pomysł lecz ja bym troche więcej budynku dał bo tak to zdjęcie jest jakby za kratami.
e520 + 14-42 + 40-150
Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233
Konstrukcja ciekawa 27.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
27 -fajne
28,29 -czekam na następne próby.
Dzięki za opis serii z dymkami.
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
27- dobrze kombinowałeś, prawie się udało
Podoba mi się temat, też bym się tym obiektem zainteresował gdybym tam był. Takie zdjęcia wymagają dużej staranności w doborze miejsca, z którego robisz zdjęcie. Podstawową rzeczą, która na zdjęciach tego typu konstrukcji zwraca uwagę jest symetria. Jeśli nie zadbasz o to w momencie robienia zdjęcia, w wielu przypadkach jest nie do poprawienia w programie graficznym. W Twoim przypadku, stanąłeś chyba krok za bardzo w prawo. Ja wiem, że w wizjerze aparatu trudno dostrzec taki niuans ale tym bardziej trzeba na to zwracać uwagę. W tym wypadku już tego nie naprawisz.
O ile za ten błąd nie ma co specjalnie się "czepiać", o tyle kadrowanie Pozostawia wiele do życzenia. O symetrii już pisałem, tu już można tylko starać się poprawić, natomiast dlaczego zostawiłeś to "coś" z prawej strony kadru?
Przy okazji naniesienia siatki (zał. 27s) wyszło jeszcze, że obraz się rozszerza z lewej strony. To też jest do naprawiania
Pozwoliłem sobie "podłubać" w tym zdjęciu i spróbowałem poprawić to co MZ było do poprawienia
Niemniej jednak, uważam, że niezła próba. Widzę, że masz ciągotki w tym kierunkuCzekam na następne.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie ma to jak profesjonalna ręka i oko. Dziękuję za ukazanie błędów oraz porady jak ich nie popełniać i poprawiać![]()
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
No i zgadzam sie z Helmuthem. W takich fotkach symetria jest fundametlana, bez niej jest tylko balagan.
Na dwoch ostatnich z odbiciem spodka tez szukalabym innej pozycji do strzalu....ale wiem latwo sie mowi![]()
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Tak jak mówiłem - na ostatnich 2 byłem bez statywu, gdybym bardziej prostopadle się ustawił to robiłbym za pierwszy planNastępnym razem wezmę statyw i postaram się go zamaskować gdzieś za drzewkiem.
Moje próby i Moja strona
PAJACYK