Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Dzięki za opinie.
Dymki były wykonane w pokojowych warunkach. Jako tło robiła ciemno niebieska roleta (nie miałem pod ręką niczego czarnego odpowiedniej wielkości). Dymek był z kadzidełek. Podświetlany był na różne sposoby ale większość zdjęć było wykonanych z lampą ustawioną z boku (dokładnie z prawej strony, ale ciekawe efekty są też jeżeli podświetla się od dołu). Strumień światła ograniczyłem kartonikiem owiniętym wokół palnika lampy, żeby świecił tylko na wprost (żeby nie rozjaśniał tła, ani w obiektyw nie świeciła). Lampa ustawiona w odległości ok 0,5m o parę cm wyżej niż kadzidełko.
Kadzidełko było oddalone od tła o około 1m, od aparatu o ok 1,5m.
Zdjęcia wykonywane w totalnej ciemności 14-54, lampa wyzwalana kablem. Moc lampy dobierana metodą prób i błędów. Zdjęcia robione po parę pod rząd (niestety nie idzie kontrolować dymu). Przesłona 8-16, różnie próbowałem. Mniejsze raczej się nie sprawdzają bo dym wychodzi poza GO.
Czasami podchodziłem do kadzidełka i delikatnie dmuchałem, żeby uzyskać ciekawe kształty.
A kolor został już nadany podczas obróbki w PS.
Jutro będę miał możliwość bawienia się w lepszych warunkach to jak coś wyjdzie to pokaże kolejne próby.
Jeżeli jeszcze o czymś zapomniałem to pytaj, a odpowiem jeżeli tylko będę w stanie.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Manualnie na czubek kadzidełka.
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Mnie od jakiegoś czasu też chodzi po głowie taki eksperyment z kadzidełkami. Fajnie, że tak obszernie napisałeś jak to dokonaleś![]()
Jeżeli uda się jutro dostać do "studia" (póki co klucz zaginął i jest kicha) to zrobię jakiś mały opis opatrzony fotografiami. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Twoja architektura świetna i dobrze, że dałeś do galerii bo szkoda aby tylko w wątku się pojawiła. Podziekowania za dymne warsztaty.
pozdrawiam Wiejo
Niestety z dymków dziś nic nie wyszło bo w pomieszczeniu był przeciąg i wszystko rozwiewało. Tak więc kolejna rada - pomieszczenie bez przeciągów
A no i oczywiście jeszcze jedna sprawa, o której nie napisałem - stosunkowo krótkie czasy, żeby zamrozić dym.
Przy okazji jeszcze coś wrzucę:
Ostatnio edytowane przez NightCrawler ; 28.02.10 o 23:52
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
O 27 bardzo mi się podoba, wszystko wedle wszelkich zasadNo i klimat fotki Super, bardzo lubię takie industrialne połączenia metal i szkło.
Bardzo fajna
A za tutka o fotografowaniu dymu plusik do rep![]()