Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 147

Wątek: FotoNight

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    No to dalsze zabawy z dymkami (te jak i poprzednie były z kadzidełka):
    Bardzo efektowne te dymki;szczególnie podoba mi się to czerwone.
    Napisz parę słów jak uzyskujesz taki efekt - może sam bym spróbował,bo już od dawna o czymś takim myślę ale nie za bardzo wiem jak do tego się zabrać.

Pozdrawiam.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dzięki za opinie.

Dymki były wykonane w pokojowych warunkach. Jako tło robiła ciemno niebieska roleta (nie miałem pod ręką niczego czarnego odpowiedniej wielkości). Dymek był z kadzidełek. Podświetlany był na różne sposoby ale większość zdjęć było wykonanych z lampą ustawioną z boku (dokładnie z prawej strony, ale ciekawe efekty są też jeżeli podświetla się od dołu). Strumień światła ograniczyłem kartonikiem owiniętym wokół palnika lampy, żeby świecił tylko na wprost (żeby nie rozjaśniał tła, ani w obiektyw nie świeciła). Lampa ustawiona w odległości ok 0,5m o parę cm wyżej niż kadzidełko.
    Kadzidełko było oddalone od tła o około 1m, od aparatu o ok 1,5m.
    Zdjęcia wykonywane w totalnej ciemności 14-54, lampa wyzwalana kablem. Moc lampy dobierana metodą prób i błędów. Zdjęcia robione po parę pod rząd (niestety nie idzie kontrolować dymu). Przesłona 8-16, różnie próbowałem. Mniejsze raczej się nie sprawdzają bo dym wychodzi poza GO.
    Czasami podchodziłem do kadzidełka i delikatnie dmuchałem, żeby uzyskać ciekawe kształty.

A kolor został już nadany podczas obróbki w PS.
    Jutro będę miał możliwość bawienia się w lepszych warunkach to jak coś wyjdzie to pokaże kolejne próby.

Jeżeli jeszcze o czymś zapomniałem to pytaj, a odpowiem jeżeli tylko będę w stanie.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Dzięki za opinie.

Dymki były wykonane w pokojowych warunkach. Jako tło robiła ciemno niebieska roleta (nie miałem pod ręką niczego czarnego odpowiedniej wielkości). Dymek był z kadzidełek. Podświetlany był na różne sposoby ale większość zdjęć było wykonanych z lampą ustawioną z boku (dokładnie z prawej strony, ale ciekawe efekty są też jeżeli podświetla się od dołu). Strumień światła ograniczyłem kartonikiem owiniętym wokół palnika lampy, żeby świecił tylko na wprost (żeby nie rozjaśniał tła, ani w obiektyw nie świeciła). Lampa ustawiona w odległości ok 0,5m o parę cm wyżej niż kadzidełko.
    Kadzidełko było oddalone od tła o około 1m, od aparatu o ok 1,5m.
    Zdjęcia wykonywane w totalnej ciemności 14-54, lampa wyzwalana kablem. Moc lampy dobierana metodą prób i błędów. Zdjęcia robione po parę pod rząd (niestety nie idzie kontrolować dymu). Przesłona 8-16, różnie próbowałem. Mniejsze raczej się nie sprawdzają bo dym wychodzi poza GO.
    Czasami podchodziłem do kadzidełka i delikatnie dmuchałem, żeby uzyskać ciekawe kształty.

A kolor został już nadany podczas obróbki w PS.
    Jutro będę miał możliwość bawienia się w lepszych warunkach to jak coś wyjdzie to pokaże kolejne próby.

Jeżeli jeszcze o czymś zapomniałem to pytaj, a odpowiem jeżeli tylko będę w stanie.
    Bardzo wyczerpująca odpowiedź - wielkie dzięki!
    Będę próbował.

Mam jeszcze pytanie - jak ustawiałeś ostrość ?
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Manualnie na czubek kadzidełka.
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria
    Mnie od jakiegoś czasu też chodzi po głowie taki eksperyment z kadzidełkami. Fajnie, że tak obszernie napisałeś jak to dokonaleś

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jeżeli uda się jutro dostać do "studia" (póki co klucz zaginął i jest kicha) to zrobię jakiś mały opis opatrzony fotografiami. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Twoja architektura świetna i dobrze, że dałeś do galerii bo szkoda aby tylko w wątku się pojawiła. Podziekowania za dymne warsztaty.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar ainenna
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Bardzo efektowne te dymki;szczególnie podoba mi się to czerwone.
    Napisz parę słów jak uzyskujesz taki efekt - może sam bym spróbował,bo już od dawna o czymś takim myślę ale nie za bardzo wiem jak do tego się zabrać.

Pozdrawiam.
    też miałam ochotę Cię o to zapytać, bo rewelacyjnie Ci to wszystko wyszło... dzięki za opis... i czekam z ciekawością na nowe "dymki"

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Niestety z dymków dziś nic nie wyszło bo w pomieszczeniu był przeciąg i wszystko rozwiewało. Tak więc kolejna rada - pomieszczenie bez przeciągów
    A no i oczywiście jeszcze jedna sprawa, o której nie napisałem - stosunkowo krótkie czasy, żeby zamrozić dym.

Przy okazji jeszcze coś wrzucę:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto27.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	844,4 KB
ID:	29821  
    Ostatnio edytowane przez NightCrawler ; 28.02.10 o 23:52
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    O 27 bardzo mi się podoba, wszystko wedle wszelkich zasad No i klimat fotki Super, bardzo lubię takie industrialne połączenia metal i szkło.

Bardzo fajna

A za tutka o fotografowaniu dymu plusik do rep
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów