Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: E-520! pierwsze fotki - mieszane uczucia...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja radziłbym się jednak przekonać. Tak jak Wykrecik napisał, pobaw się nim, poczekaj na rożne warunki oświetleniowe, poczytaj instrukcję.
    Aa i jeszcze jedno, pamiętaj że ciągle się uczymy i te wady, które widzisz mogą być przyczyną twoich błędnych ustawień. ( to tylko domysły )
    pozdrawiam
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta
    Pstrykałem trochę Nikonem D40, niby dużo gorsze parametry od E-520, ale szczerze mówiąc uzyskałem lepsze efekty. Teraz porównując nawet podobne zdjęcia, nawet w automatycznych ustawieniach mojemu olympusowi brakuje wyrazistości, fotki mi się rozmywają, twarze nieostre...
    Wiesz to może też być kwestia innych czynników, takich jak np światło... itp itd.....
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Powyższych fotek nie pomniejszałem, to oryginały.
    W takim razie ktoś je pomniejszył za Ciebie. Pokaż konkretnie co i na którym zdjęciu Ci się nie podoba.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Wiesz to może też być kwestia innych czynników, takich jak np światło... itp itd.....
    Możliwe, chociaż próbowałem w podobnych warunkach oba.
    Automatyczne tryby także.
    Być może jest tak, że D40 jako bardziej amatorski sprzęt w automatycznych trybach (np. portretowym) wychodzi lepiej, efekt taki zapewne można uzyskać e-520 ale "trzeba umieć?"

Ciekawy jestem też efektów jeśli fotografowałbym E-510 w takich samych ustawieniach, czy byłyby różnice na plus? E-510 posiada dużo z Was, a 520 jeszcze mało przetestowana, może to gorszy model?
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale o jakie efekty Ci chodzi? Pokaż je na zdjęciach, najlepiej tak, żeby było porównanie.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Możliwe, chociaż próbowałem w podobnych warunkach oba.
    Automatyczne tryby także.
    Być może jest tak, że D40 jako bardziej amatorski sprzęt w automatycznych trybach (np. portretowym) wychodzi lepiej, efekt taki zapewne można uzyskać e-520 ale "trzeba umieć?"

Ciekawy jestem też efektów jeśli fotografowałbym E-510 w takich samych ustawieniach, czy byłyby różnice na plus? E-510 posiada dużo z Was, a 520 jeszcze mało przetestowana, może to gorszy model?
    Ja osobiście mam porównanie między e-410 i e-510.
    W e-410 fotki były bardziej podostrzane przez sam aparat - i tu wychodzi różnica - ostrej fotki i wyostrzonej (to nie jest to samo). Automatyka aparatu w e-410 bardziej w to ingerowała( w przypadku d40 możliwe, że jest tak samo - nie wiem nie miałem okazji robić nim zdjęć).
    Myślę, że w tym leży problem. Moim zdaniem gdy w pełni nauczysz się go obsługiwać problem zniknie. E-520 to bardzo zbliżony sprzęt do e-510.... Myślę, że prawie identyczny - poza paroma szczegółami ale o tym jest gdzie indziej na forum także nie będę się powtarzał.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czytam, patrze i nic z tego nie rozumiem...

Mam e-510 ale nie wiem jak działa na auto... bo nie próbowalem... Pewnie podobnie "kiepsko"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    D40 ma 6 mpx, a E-520 10 mpx. Przy mniejszej rozdzielczości mniej widoczne są efekty minimalnych poruszeń oraz niedoskonałości optyki. Jak chcesz mieć takie same zdjęcia, jak z nikona, to je sobie zmniejsz do 6 mpx, lekko podostrz (bo przy interpolacji w dół ginie trochę szczegółów) i będzie super. Nie oglądaj w pełnej rozdzielczości twarzy ludzi, którzy są na dalekim trzecim planie 100 m od Ciebie, bo one ostro nie wyjdą nigdy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale o jakie efekty Ci chodzi? Pokaż je na zdjęciach, najlepiej tak, żeby było porównanie.
    Porównaj portrety z 1 strony np z tym:

(Nikon D40)

Chodzi mi o ogólną wyrazistość zdjęcia, głębię za modelką, żywe kolory. Tego samego nie mogę (możliwe, że nie potrafię, a Nikon robił to za mnie) otrzymać E-520.

Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Ja osobiście mam porównanie między e-410 i e-510.
    W e-410 fotki były bardziej podostrzane przez sam aparat - i tu wychodzi różnica - ostrej fotki i wyostrzonej (to nie jest to samo). Automatyka aparatu w e-410 bardziej w to ingerowała( w przypadku d40 możliwe, że jest tak samo - nie wiem nie miałem okazji robić nim zdjęć).
    Myślę, że w tym leży problem. Moim zdaniem gdy w pełni nauczysz się go obsługiwać problem zniknie.
    Mam nadzieję, że tak. I, że to tylko wina mojej amatorszczyzny.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak chcesz mieć takie same zdjęcia, jak z nikona, to je sobie zmniejsz do 6 mpx, lekko podostrz (bo przy interpolacji w dół ginie trochę szczegółów) i będzie super.
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Możesz jaśniej? jak mam zmniejszyć sprzętowo? czy w obróbce po zrobieniu zdjęcia?
    Ostatnio edytowane przez prestigemedia ; 13.07.08 o 21:03
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar Elilama
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    prestigemedia, moim zdaniem czepiasz się . Chętnie się z Tobą zamienię ( E-500 ).
    "Nieudana fotografia to wyłącznie moja wina" - Annie Leibovitz.
    "Pewność ręki nie wypełni pustki w sercu" - Rodney Smith.