Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: E-520! pierwsze fotki - mieszane uczucia...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wiem, ale nie przejmowałem się specjalnie kadrowaniem, bo nie o to mi chodziło. Mianowicie generalnie skupiam się na 1 rzeczy: żeby wycisnąć jakość ze zdjec robionych E520, żeby uzyskać żywe kolory i ostre fotki - na razie mi to jak widać chyba nie za dobrze wychodzi? Próbuję już różnych ustawień...

Nie mogę uzyskać tego co D40 od Nikona wychodziło bez problemów, czyli "żywego" i "ostrego" obrazu.... np.

wykrecik, proszę bardzo bez latarni

Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wykręcik jeszcze się przyczepi, że fotka leci na prawo i trzeba ją wyprostować i dać do BW może będzie lepiej:P Przestań już z tym Nikonem proszę;P nie lubię tej nazwy:P oczy mnie bolą jak ją czytam
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli popatrzysz na Exiff, to masz Kontrast, Ostrość, Nasycenie - wszystko ustawione na Standard. Jeśli chcesz, możesz ustawić każdy z tych parametrów na +1, +2 lub na "-", zależnie od upodobań, lub zrobić to w programie graficznym, tak jak ja to zrobiłem z Twoją fotką (tylko podostrzyłem).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p7141188fi1a.jpg
Wyświetleń:	273
Rozmiar:	160,7 KB
ID:	5706  
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ehh... Jezeli chcesz sie silic na testy porownawcze to tak:
    - ten sam motyw
    - statyw
    - manual
    - te same ustawienia [czas, przyslona, iso, ogniskowa podobna]
    I wtedy mozesz cos powiedziec. Ale i tak masz tyle opcji do jpgow w aparacie, ze i tak to Ci nie wyjdzie miarodajne...

Sprzedaj, kup Nikona, skoro taki jest super...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    Jeśli popatrzysz na Exiff, to masz Kontrast, Ostrość, Nasycenie - wszystko ustawione na Standard. Jeśli chcesz, możesz ustawić każdy z tych parametrów na +1, +2 lub na "-", zależnie od upodobań, lub zrobić to w programie graficznym, tak jak ja to zrobiłem z Twoją fotką (tylko podostrzyłem).
    Nie bardzo rozumiem, mógłbyś mi to bardziej szczegółowo wytłumaczyć, gdzie to znaleźć i zmienić, bo nie chce każdorazowo edytować fotek w PS. Z góry dzięki!
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Jak dobrze wywolasz i kolory ustawisz jak trzeba,to i ostre bedzie i zoltej dominaty sie pozbedziesz.Bluzka mysle,ze byla biala,a modelka nie jest po "zoltaczce"
    A wiec poznaj dobrze aparat i dzialaj-on wykonuje to co Ty mu polecisz
    To jest ciagniete z 400kb,Ty masz 20x wiecej danych w orginale.Tak,ze mozna wiele,wiele wiecej.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 14.07.08 o 23:36

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Naciśnij "Menu", ">", "V" 2 razy (na Picture mode), ">" i wchodzisz w tryby Vivid lub Natural lub Muted lub Monotone lub Sepia. W każdych z tych trybów możesz ">" wejść do ustawień Sharpnes, Contrast, Saturation i zmienić "<" lub ">" stosownie do upodobań. Jeśli masz menu w wersji PL to powinno być tak samo, tylko po polsku. Polecam lekturę instrukcji obsługi.Tam masz to wszystko.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta
    ...żeby uzyskać żywe kolory i ostre fotki - na razie mi to jak widać chyba nie za dobrze wychodzi? Próbuję już różnych ustawień...

Nie mogę uzyskać tego co D40 od Nikona wychodziło bez problemów, czyli "żywego" i "ostrego" obrazu....
    Ale jak chcesz uzyskać "żywe kolory", skoro fotografujesz szare niebo, szary beton, szary asfalt, szary garnitur itp? No takich cudów to nie ma... Jak już wielu zauważyło, kolory skóry w portretach są ładne i wyglądają naturalnie. Jak fotografujesz coś, co jest szaro-bure, to takie będziesz miał zdjęcie. Chcesz kolory? Fotografuj kolory...

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak ktoś "jedzie" po Olku to zaraz się wszyscy gadatliwi robią, a jak zdjęcia czekają do oceny to cisza. Nic nie rozumiem. Ale ja pewnie qpi jestem.

Do właściciela wątku:
    Olka jak każdego systemu trzeba się nauczyć. Ja 2 lata się uczę i nadal kiepskie (nieostre, mydlane, źle skadrowane) zdjęcia robię. Po kilku dniach focenia nie oczekuj cudów.

Pozdrawiam.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lokin Zobacz posta
    Jak ktoś "jedzie" po Olku to zaraz się wszyscy gadatliwi robią, a jak zdjęcia czekają do oceny to cisza. Nic nie rozumiem. Ale ja pewnie qpi jestem.
    Pozdrawiam.
    oprocz twojego watku ze zdjeciami innej twojej aktywnosci nie stwierdzilem...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++