Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: E-520! pierwsze fotki - mieszane uczucia...

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    oprocz twojego watku ze zdjeciami innej twojej aktywnosci nie stwierdzilem...
    a przepraszam jakiej aktywności oczekujesz od kogoś kto się nie zna na sprzęcie, nie umie robić zdjęć i czyta forum bo chciałby się w wolnej chwili (coraz mniej tych chwil) czegoś więcej nauczyć, liczyłem na forumowiczów tych z doświadczeniem, których jest tu sporo, ale mam rażenie (może się mylę), że niektórzy bardziej kochają "olka" niż fotografię.
    A może mam pisać:
    "o podoba mi się ta fota"
    lub
    "o nie podoba mi się ta fota"
    i dostać od Ciebie baty że nie piszę konkretów
    nie dziękuję
    A może mam pisać takie posty jak ten w odpowiedzi na posty takie jak Twój?
    nie powinienem był pisać tego postu
    ale cóż stało się
    dzięki Tobie uaktywniłem się gdzieś więcej niż na moim wątku ze zdjęciami
    Mam szczerą nadzieję że mi nie odpowiesz.
    Życzę miłego wieczoru.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale jak chcesz uzyskać "żywe kolory", skoro fotografujesz szare niebo, szary beton, szary asfalt, szary garnitur itp? No takich cudów to nie ma... J
    chyba się nie rozumiemy, na oko widać różnicę nawet przy słabych, szarych kolorach, po prostu olkiem nie umię albo nie mogę uzyskac tego co bez problemu uzyskiwałem D40, stąd te rozterki.... Tylko zastanawiam się czy dojdę do takiego poziomu, czy to kwestia różnicy pomiędzy tymi 2 aparatami...
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lokin Zobacz posta
    a przepraszam ....

no wlasnie mialem juz zakonczyc ta dyskusje, ale jak zaczynasz tak sie rozczulac nad soba, to moja wredna natura nie moze odmowic sobie przyjemnosci podyskutowania dalej
    zacznij sie zachowywac jak facet, to bedziesz traktowany jak facet, a nie w kolko: "nic nie rozumiem", "ale ja pewnie qpi jestem", "mam wrażenie", "moze sie myle", "a moze mam pisac"... itp itd
    a jakiej aktywnosci oczekuje? hmm, pomyslmy.
    skoro ty oczekujesz tylko komentarzy dotyczacych technicznych aspektow fotografowania, wiec poprawnie naswietlona psia kupa, (oczywiscie kontrast, nasycenie, WB- dobrane ze smakiem, tfu!) wzbudzi twoja nieklamana radosc. no tak zrozumialem, bo sam fakt "podobania sie" lub nie- nie jest wystarczajacym powodem do wyartykulowania tegoz zachwytu....lub jego braku. w ten sposob podchodzac do zagadnienia nie moglbym sie oderwac przez lata cale od zwyklej kulki od lozyska ze wzgledu na jej doskonalosc w formie, a nie tresci... nie uwazasz, ze to troche bez sensu? czymze wiec wytlumaczysz sukces prac kandinskyego i pozniejszych abstrakcjonistow? ( o futurystach nie wspomne)
    ok, wystraczy tego zrzedzenia poza tym wrodzona kultura nie pozwala mi odejsc bez zwyczajowego
    nie ma za co
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Gaasz, kolejny.

A ustawiles aparat jak Ci proponowali? Bawiles sie saturacja i innymi opcjami? Wykonales obiektywne testy, o jakich tu byla mowa?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam pytanie czy D40 z którego zdjęć byłeś tak zadowolony miał ostrość , kontrast i kolory ustawione na 0 czy podniesione na + .
    I jeszcze takie pytanko czy widziałeś zdjęcia wykonane D40 w rawie i czy robiłeś E 520 zdjęcia w rawie .
    Ja chcę kupić E 520 i dlatego czekam na wszelkie opinie na temat tego aparatu i byłbym bardzo wdzięczny gdybyś pokazał więcej zdjęć .

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mój aparat po wyciągnięciu z pudełka do niczego się nadawał
    Jak mój brat najkoniarz zrobił mi pierwsza fotę to miałam skóre koloru nienajnowszej juz ściany i zielony sweter który zielonym wcale nie był A brat mial "używanie"

Pomogło zapoznanie się z funkcjami "MENU" i ustawienie balansu bieli tak jak to jest opisane w instrukcji

I jakoś "sie naprawił"

Skoro możesz testować to testuj na wszystkie sposoby, jak Ci nie bedzie "leżal" to bez żalu kup D40, to przecież tylko aparat, nie ideologia, kup to co najbardziej Ci pasuje i ucz się robić zdjęcia.

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    zulka ma rację, weź na spokojnie pobaw się aparatem i spróbuj go wyczuć. Ja mam 510, zrobiłem blisko 1000 zdjęć i cały czas się zapoznaję z aparatem. Ale nie zrzędzę że szwagier ma 400D i wychodzą u niego piękne fotki. Robię tak, aby i u mnie wyszły!
    Ale spokojnie, jeśli postawisz aparat na statywie (lub czymś co za niego będzie robiło) to zrób fotkę, zmień jeden parametr (np. WB) i zrób drugą. Następnie zmień następny parametr i zrób kolejną. Porównaj co bardziej Ci leży. Z czasem będziesz wiedział w jakich warunkach jak masz ustawić aparat.
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jesli zależy Ci aby aparat robił zdjęcie za Ciebie - kup sobie kompakta.
    będziesz miał bajery wodotryski, zdjęcia wyostrzone, nasycone Ach Och i Ech.

jeśli zależy Ci na cukierkowości włącz sobie w E520 tryb VIVID, podkręć nasycenie wyostrzenie i co tam jeszcze się da... będziesz zachwycony

Jeśli jednak zależy Ci na panowaniu nad zdjęciami, zbliżonym do wiernego odwzorowaniu barw oraz na tym aby zdjęcie z aparatu nie było popsute to korzystaj z lustrzanki bez tych bajerów.

W założeniu podział jest prosty aparaty amatorski będzie cudował ze zdjęciem kolorował wyostrzał i każdy "jeleń" - nie mam tu na myśli Ciebie tylko tak potocznie nazwałem użytkownika aparatu dajączego naciąć się na tego typu chwyty - będzie mówił że aparat X rbi piękne zdjęcia.

a z drugiej strony będziesz miał ludzi, którzy wolą sobie zdjęcia wywołać samemu, (nawet jeśli nie robią w RAWie) to sami będą panowali i chcą panować nad tym jak będzie wyglądało zdjęcie

a tak jak pisałem na początku - zawsze możesz w ustawieniach aparatu zwiększyć nasycenie kontrast i wyostrzanie

pzdr
    dbs

i generalnie tak jak pisza inni. Skoncentruj się na poznaniu aparatu, funkcji, panowania nad światłem a nawet z Druha dasz radę uzyskać zdjęcie lepsze niż z topowej lustrzanki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kolejne strzały E-520:

1.
    2.

3.

4.
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,
    Jestem początkującym foto-amatorem. Od 2 tygodni posiadam E520. To moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Wcześniej robiłem zdjęcia Canon'em A60. Tak jak kolega nie mogę dogadać się z ostrością. Ale wiem, że to moja wina a nie wina aparatu. Na innych forach doradzają aby od razu ustawić ostrość na +2 jeśli ktoś nie lubi miękkich zdjęć.
    Co do cierpliwości modelki doradzam robić zdjęcia RAW. Ustawiamy czas, przysłonę i czułość, robimy zdjęcie a pozostałe parametry ustawiamy przy wywoływaniu.