A teraz moje 3 grosze o ZD 25
Obiektyw przyszedl 3 dni temu i co prawda nie pomeczylem go tak na serio, ale jakas opinie juz sobie o nim wyrobilem.
Uzywam go z E-400, moim zdaniem swietnie z nim wyglada, tak seksownie
Mysle, ze narazie wypunktuje plusy i minusy (opinia bardzo subiektywna) a jak zrobie jakies sensowne zdjecia na pewno sie pochwale.
+ maly i lekki
+ szybki autofocus (mam porownanie tylko z ZD 14-45 i stalkami Nikona)
+ ostrosc, bokeh i ogolna jakosc w porownaniu z ZD 14-45
- glosna praca autofocusa
- kapselek ktory trzeba odkrecac (inne dekielki zdejmuje sie szybciej), dosc latwo bedzie mozna zgubic ten kapselek
- manualne ostrzenie to zmora, rownie dobrze mogloby nie byc tego pierscienia
- jak na nasze polskie realia cena ciut za wysoka (no ale juz widzialem tu na forum, ze ktos go sprzedaje wiec jak na rynku pojawi sie kilka uzywek to zaoszczedzi sie kilka groszy)
Jeszcze jeden "-" szkoda ze to nalesnik 25/2.8, a nie nalesnik 18/2.8 wtedy bylby to obiektyw dla mnie wprost stworzony![]()
W przypadku tego obiektywu podejrzewam, że niemal każdy miałby jakieś "ale", a to że nie jest 25/1.8, albo że nie 18/2.8. Ale cieszmy się z tego, że w ogóle jest, bo wcześniej nic na to nie wskazywało. A to oznacza, że Olympus potrafi się sprężyć i w jakiś sposób odpowiedzieć na działania innych firm, takie jak np. kompakt Sigmy z matrycą Foveon. Dzięki temu nie musisz rezygnować z lustrzanki, ani kupować tej Sigmy - wystarczy tylko dokupić naleśnik.
Cena nie jest wcale taka znowu wygórowana, popatrzcie na naleśnika od Nikona za 500 zł nie mówiąc o takim Nikonie MF 45 f/2.8 P za ponad 1500 zł albo Pentaxie SMC DA 40 f/2.8 Limited za prawie 1000 zł - wszystko manualne... Ja się cieszę, że Olympus nie zawołał za to szkło na przykład 1000 zł. Choć kto wie, może jeszcze wyjdzie wersja specjalna, srebrna, stylizowana na stare Zuiko z twardym skórzanym pokrowcem i cena będzie x2
A jakie tanie stałki z AF mają inni, pominąwszy temat naleśników? Do 1000 zł są 50/1.8 (można też kupić 50/1.4), Canon daje 35/2, Nikon i Sony 28/2.8. W 4/3 byłyby to odpowiednio: 25/1.8 (1.4), 18/2, 14/2.8. Byłbym ciekaw opinii inżynierów Olympusa (nie marketingowców), jak łatwo lub trudno byłoby im zaprojektować takie 3 obiektywy.
Z jakiej odległości?
# https://grizz.pl #
Kurde jakieś ruskie te obiekty..., a dobre chociaż ?
/*...................*/
/* ...........................*/
Lwowskie - to ukraińskie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||