Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Zuiko Digital 25mm F2.8 - praca zbiorowa

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Spokojnie naleśnik się broni.
    A co do jego zasadności, to jeśli ktoś ma E-400/410/420 jako drugi korpus, to jest to wybór bardziej naturalny niż 14-42/45. Nawet podpięty do E-510/520 będzie lepszy moim zdaniem od taniego kita ze światłem zaczynającym się od 3.5. Tylko trzeba wtedy włączyć mały, japoński zoom nożny, tak kilkanaście mm do tyłu i do przodu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hmm... o tym czy szkło sie nadaje to powinien wyrazic opinie fotografujący. Na pewno jest zajefajne w polaczeniu z małym E420. Brakuje mi lusterka kalibru mju-2 bez zooma ale z jasnym obiektywem i choć tandem E420+ZD25 gabarytowo jest odmienny to juz jednak zdecydowanie lepszy od E1
    ...był Olek jest A6000

rocco
    Gość
    Lepszy od E-1? A dlaczego?

Zanabyłem sobie E-400 bo E-410/420 za bardzo kojarzą mi się z E-510.
    Na naleśniczka też mam wielką chrapkę ale wydaje mi się ciut przydrogi jak na swoje możliwości.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    ... bo E-410/420 za bardzo kojarzą mi się z E-510.
    Czyżby jakieś niemiłe przeżycia z 5 ??

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Czyżby jakieś niemiłe przeżycia z 5 ??
    Nie, broń Boże, 510-ka to bardzo dobry aparat.
    Powinienem był raczej napisać, że E-400 kupiłem ze względu na matrycę Kodaka.
    Szumi jak cholera na wyzszych ISO ale ma swoje zalety

PS
    Nie ma ktoś do sprzedania naleśniczka za 500 złotych?

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maro66 Zobacz posta
    Daje radę?
    Świetne zdjęcia, z resztą nie bez znaczenia jest sam przelicznik, który daje takie samo pole widzenia jakie ma ludzkie oko.
    Pole widzenia człowieka to ponad 180 stopni. Kąt nie ma tu nic do rzeczy, chodzi jedynie o odwzorowanie perspektywy.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ja tylko powiem że zd25 jest genialnym szkłem , przyszło i pięknie pasuje do e400.
    było sobie życie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Jasność (w kontekście amatorskich obiektywów) i gabaryty są bardzo kuszące. Dużo jednak zależy od indywidualnych potrzeb/upodobań. Przy jednakowej cenie raczej wybrałbym ZD 35mm Macro. Niezmiernie też ciekawi mnie cena zapowiadanego ZD 9-18 mm f/4.0-f/5.6 ED.

PS: Widzę, że E-400, czy raczej matryca Kodaka ma swoich wiernych wyznawców.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek Zobacz posta
    Witam

Jasność (w kontekście amatorskich obiektywów) i gabaryty są bardzo kuszące. Dużo jednak zależy od indywidualnych potrzeb/upodobań. Przy jednakowej cenie raczej wybrałbym ZD 35mm Macro.
    Najlepiej oba. I 50-ka f/2 do kompletu.

Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek Zobacz posta
    PS: Widzę, że E-400, czy raczej matryca Kodaka ma swoich wiernych wyznawców.
    Nazwałbym się raczej neofitą. To moja pierwsza sztuka z matrycą Kodaka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Lepszy od E-1? A dlaczego?
    Napisalem tak w kontekscie wielkości (a raczej "maljeńkości") w stosunku do analogowego mju2 do którego bliżej ma E420 z naleśnikiem anizeli E1 z czymkolwiek
    Mju2 to nieoceniony aparat ktory zawsze mozna miec przy pasku a jego użycie sprowadza sie do odciagnięcia klapki a na dodatek nie czuć wcale że sie go posiada. Do dzisiaj czlowiek sie uśmiecha jak oglada sprzed lat fotki które zrobiłem na dyskotece (sam o tym nawet nie pamiętając bo alkoholu troszke popłynęło) a których jakość jest naprawdę rewelacyjna zważywszy że były robione na dyskotece czy na bezludnej części plaży gdzie jedynym światłem był blask latarni morskiej. O All Weather nie wspomne

PS.
    Dalej idąc E1 jest w stanie dorównać (porównując fotki na papierze) mju2 jedynie w tych sytuacjach kiedy to warunki oświetleniowe sa dostatecznie dobre lub średnio-dobre. W takich sytuacjach widać jak bardzo cyfra odstaje od filmu.

PS2.
    Najlepsze w tym wszystkim jest to że po latach sie oglada fotki i człowiek cieszy sie z tych uchwyconych chwil a patrząc na jakość kurcze podobają mi sie i chyba o to wlasnie chodzi.

Sorki za OT - ale czasem nostalgia mnie dopada...
    ...był Olek jest A6000