Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: E-410, lampa i coś tam jeszcze

Awatar panco
    Mieszka w
    lubuskie Świebodzin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    cyt: Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych

to jest czy go nie ma :]
    i niby przed czym ma ostrzegać?
    a wg moich testow 1 błysk jest zbedny oraz (mało)widoczny i (akurat mi) przeszkadza
    Ostatnio edytowane przez panco ; 4.08.08 o 21:36

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panco Zobacz posta
    to jest czy go nie ma :]
    i niby przed czym ma ostrzegać?
    a wg moich testow 1 błysk jest zbedny oraz (mało)widoczny i (akurat mi) przeszkadza
    Tzn błysk jest ... ale błyska przed otworzeniem migawki tak więc wpływu na fotke nie ma ...

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Masz racje ... zrobiłem prosty test ... Zdjęcie na przeciwko lustra ...
    Po pierwszym błysku zamknąłem lampe żeby nie błyskeła drugi raz ...
    Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych
    No, no, no... moje gratulacje... szybki jesteś....
    A na serio, jest to na pewno na ułamek sekundy przed otwarciem migawki i jest to błysk pomiarowy mający na celu dobranie parametrów błysku.
    Żeby się przekonać że są dwa błyski proponuję podobny test jak kolega, mianowicie, stanąłem przed lustrem i w wizjerze obserwowałem lampę aparatu podczas robienia zdjęcie, wyraźnie w wizjerze widać błysk lampki aparatu. Wniosek z tego że ten błysk jest wcześniej, przed otwarciem migawki i podniesieniem lustra, bo gdyby ten błysk był przy otwartej migawce, to nie było by możliwe aby go oko zarejestrowało.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

diabolique
    Gość
    A może to redukcja czerwonych ócz?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Mnie to czasem jak ustawie w ciemnym pomieszczeniu to blyska i oswietla sobie kazdy detal w tle.Jesli ich jest duzo to duzo razy se najpierw podoswietla a pozniej cyk i gotowe.Kiedys jak bylo bardzo duzo detali to mi chyba ze dwie minuty blyskala,ale widocznie nie dala rady i nie moglem fotki zrobic.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Mnie to czasem jak ustawie w ciemnym pomieszczeniu to blyska i oswietla sobie kazdy detal w tle.Jesli ich jest duzo to duzo razy se najpierw podoswietla a pozniej cyk i gotowe.Kiedys jak bylo bardzo duzo detali to mi chyba ze dwie minuty blyskala,ale widocznie nie dala rady i nie moglem fotki zrobic.
    Moje gratulacje, dobre... A może aku padł od tego błyskania?
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    A może to redukcja czerwonych ócz?
    W redukcji czerwonych ócz jest przedblysk jak przy wspomaganiu AF, w wolnej synchronizacji jest przedblysk krociutki i lekki, cos jak blysniecie lampa o minimalnej mocy.

Ehh, na pewno on nie wplywa na zdjecie, robcie foty, a nie czepiajcie sie szczegolow!
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeszcze raz wracam do początku wątku:
    Np:
    Jestem na plaży
    Fotografuję bez lampy w trybie A i mam parametry przesłona-4 ,czas 1/1000.
    Chcę doświetlić twarze lampą i przesłona zostaje na 4 (tryb A), czas zmienia się na 1/180 i zdjęcie jest przepalone (czemu nie ma się dziwić).

Mam kompakta Canon A60 i on w trybie A przy czasie 1/1000, po włączeniu lampy dalej zostaje na 1/1000 i zdjęć nie przepala, a piękinie doświetla np twarze.

Mam pytanie jak to jest w innych lustrzankach Olympusa i innych firm?
    Zdaje się, że w Canonie 350d nie miałem problemu, ale nie jestem pewien.

No i znalazłem moim zdaniem połowiczne rozwiązania -
    1) przestawić na tryb S i czas większy od 1/180, np 1/1000 lub 1/200 (bez znaczenia jaki byle większy od 1/180). Po włączeniu lampy czas zjedzie do 1/180, ale przy robieniu zdjecia aparat dobierze przesłone i inne paramerty i ekspozycja będzie prawidłowa. Wadą jest brak możliwości kontroli nad przesłoną, a chciałbym mieć większą przesłonę by mieć mniejsze GO.
    2) w manualu chyba wszystko dozwolone, ale nie sprawdzałem, bo przy robieniu zdjęć małym dzieciom nie ma na to czasu.

Może mnie ktoś oświecić jaki sens ma w trybie A, po włączeniu lampy, przy dobrym oświetleniu gdy czasy są małe bez lampy np 1/1000, wymuszanie 1/180?

Pozdrawiam,
    Marek

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1/180 jest to czas synchronizacji lampy blyskowej - jak ustawisz [o ile sie np. w manualu] to zdjecie nie bedzie poprawnie naswietlone - do tego potrzebny jest tryb np. HSS - high speed synchro lub tez SuperFP czy jak tam producent nazwie.

Niestety, z wbudowana to sobie nie podopalasz... Zewnetrzne dedykowane FLki i Metzy [48&58] maja w/w tryb, wiec u nich zjedziesz z czasem do ok. 1/4000. Wtedy moc blysku spada, ale przy dopalaniu portretow to nie ma znaczenia.

Z wbudowana to jedyny sposob to filtr szary, na tyle silny, ze da Ci te 1/180s [w tak jasnych warunkach iso100, t=1/180s i f/22 nawet nie pomoze, poza tym w portrecie pewnie uzywasz malej przyslony]. Albo lampa z HSS/SuperFP. A budzetowe rozwiazanie to blenda - tez pomaga
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mmalachowski Zobacz posta
    J

Może mnie ktoś oświecić jaki sens ma w trybie A, po włączeniu lampy, przy dobrym oświetleniu gdy czasy są małe bez lampy np 1/1000, wymuszanie 1/180?
    A zmień tryb lampy i wymuś 1/1000 - sam się przekonasz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.