cyt: Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych
to jest czy go nie ma :]
i niby przed czym ma ostrzegać?
a wg moich testow 1 błysk jest zbedny oraz (mało)widoczny i (akurat mi) przeszkadza
cyt: Na zdjęciu błysku nie ma więc ten błysk należy raczej do ostrzegawczych
to jest czy go nie ma :]
i niby przed czym ma ostrzegać?
a wg moich testow 1 błysk jest zbedny oraz (mało)widoczny i (akurat mi) przeszkadza
Ostatnio edytowane przez panco ; 4.08.08 o 21:36
No, no, no... moje gratulacje... szybki jesteś....
A na serio, jest to na pewno na ułamek sekundy przed otwarciem migawki i jest to błysk pomiarowy mający na celu dobranie parametrów błysku.
Żeby się przekonać że są dwa błyski proponuję podobny test jak kolega, mianowicie, stanąłem przed lustrem i w wizjerze obserwowałem lampę aparatu podczas robienia zdjęcie, wyraźnie w wizjerze widać błysk lampki aparatu. Wniosek z tego że ten błysk jest wcześniej, przed otwarciem migawki i podniesieniem lustra, bo gdyby ten błysk był przy otwartej migawce, to nie było by możliwe aby go oko zarejestrowało.
...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.
A może to redukcja czerwonych ócz?![]()
Mnie to czasem jak ustawie w ciemnym pomieszczeniu to blyska i oswietla sobie kazdy detal w tle.Jesli ich jest duzo to duzo razy se najpierw podoswietla a pozniej cyk i gotowe.Kiedys jak bylo bardzo duzo detali to mi chyba ze dwie minuty blyskala,ale widocznie nie dala rady i nie moglem fotki zrobic.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Jeszcze raz wracam do początku wątku:
Np:
Jestem na plaży
Fotografuję bez lampy w trybie A i mam parametry przesłona-4 ,czas 1/1000.
Chcę doświetlić twarze lampą i przesłona zostaje na 4 (tryb A), czas zmienia się na 1/180 i zdjęcie jest przepalone (czemu nie ma się dziwić).
Mam kompakta Canon A60 i on w trybie A przy czasie 1/1000, po włączeniu lampy dalej zostaje na 1/1000 i zdjęć nie przepala, a piękinie doświetla np twarze.
Mam pytanie jak to jest w innych lustrzankach Olympusa i innych firm?
Zdaje się, że w Canonie 350d nie miałem problemu, ale nie jestem pewien.
No i znalazłem moim zdaniem połowiczne rozwiązania -
1) przestawić na tryb S i czas większy od 1/180, np 1/1000 lub 1/200 (bez znaczenia jaki byle większy od 1/180). Po włączeniu lampy czas zjedzie do 1/180, ale przy robieniu zdjecia aparat dobierze przesłone i inne paramerty i ekspozycja będzie prawidłowa. Wadą jest brak możliwości kontroli nad przesłoną, a chciałbym mieć większą przesłonę by mieć mniejsze GO.
2) w manualu chyba wszystko dozwolone, ale nie sprawdzałem, bo przy robieniu zdjęć małym dzieciom nie ma na to czasu.
Może mnie ktoś oświecić jaki sens ma w trybie A, po włączeniu lampy, przy dobrym oświetleniu gdy czasy są małe bez lampy np 1/1000, wymuszanie 1/180?
Pozdrawiam,
Marek
1/180 jest to czas synchronizacji lampy blyskowej - jak ustawisz [o ile sie np. w manualu] to zdjecie nie bedzie poprawnie naswietlone - do tego potrzebny jest tryb np. HSS - high speed synchro lub tez SuperFP czy jak tam producent nazwie.
Niestety, z wbudowana to sobie nie podopalasz... Zewnetrzne dedykowane FLki i Metzy [48&58] maja w/w tryb, wiec u nich zjedziesz z czasem do ok. 1/4000. Wtedy moc blysku spada, ale przy dopalaniu portretow to nie ma znaczenia.
Z wbudowana to jedyny sposob to filtr szary, na tyle silny, ze da Ci te 1/180s [w tak jasnych warunkach iso100, t=1/180s i f/22 nawet nie pomoze, poza tym w portrecie pewnie uzywasz malej przyslony]. Albo lampa z HSS/SuperFP. A budzetowe rozwiazanie to blenda - tez pomaga![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.