th3big, na szybkość AF w DANEJ puszce możesz wpływać obiektywami. Czego nie rozumiesz?
epicure przepraszam, że czytam uważnie, co piszą ludzie. Ty "widać" również tak czynisz, bo jak przeczytasz wypowiedź dynx6, to zapewne kolejny raz znajdziesz w niej pytania dotyczące "DANEJ" puszki. Jak przeczytasz swojego pierwszego posta również dostrzeżesz w niej odpowiedź dotyczącą DANEJ puszki![]()
Z moje strony EOT.
Zwyczajnie nie znajduję w wypowiedzi dynx6 tego o czym piszesz. Stąd niezrozumienie. dynx6 chyba nie pytał jak można przyśpieszyć AF-C w danym aparacie, a jedynie od czego w głównej mierze zależy szybkość/celność AF-C i jak ewentualnie możemy wpływać na ten parametr![]()
Reasumując... na AF-C wpływ ma body i jego system AF, użyty obiektyw oraz technika fotografującego. Dodałbym, że duża wiedza fotografującego nt działania AF swojej puszki oraz odpowiednia jego konfiguracja. Przykładowo w D3/D300 określasz dynamiczny wybór pola ostrości, czas blokady śledzenia ostrości oraz priorytet trybu AF-C. W różnych systuacjach sprawdzają się różne ustawienia. Niestety, ale łatwo na starcie błędnie określić wydajność trybu AF-C. Ludzie przełączają aparat w ten tryb i myślą, że na tym kończy się ich rola.
Ostatnio edytowane przez th3big ; 12.07.08 o 13:03
th3big, nudno w pracy, no nie? Czepiasz się pierdół...
Już się nie czepiam...
Ilu posiadaczy E-3 przerobiło dogłębnie (cóż za słowo) temat AF-C? Jakie ustawienia AF w E-3 są dostępne, a mające/mogące mieć znaczący wpływ na tryb AF-C?
Przyznam się, że nie korzystam z AF-C, co ze wstydem muszę przyznać. Dlatego (tak wywnioskowałem z rozmowy z Fatmanem) nie widzę wad Canona 5D![]()
Ostatnio edytowane przez th3big ; 12.07.08 o 13:11
Hmm, to dziwne, a jak wtedy ostrzysz?
U mnie zwykly AF-S nie nadaza, zanim on zaostrzy, to obiekt juz dawno ucieknie z GO... AF-C pieknie podostrza, co trwa bardzo krotko i dzieki temu zdąża...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
W trybie S-AF? Normalka, wodzę przez chwilę za obiektem (panning), po czym strzelam krótką serię.
Jeśli coś mknie do mnie / ode mnie, łapię ostrość w miejcu, w które mój "cel" za chwilę wlezie.
A co fotografujesz w tym trybie? Z ksywki wnioskuję, że psy, a z ikonki, że kotyW każdym razie niedawno fotografowałem e510 w trybie C-AF zawody "dog frisbee", późnym popołudniem i autofokus w 80% nie wyrabiał (z nowym 40-150).
Ostatnio edytowane przez kociasek ; 12.07.08 o 21:06
Tak się nie daJak wodzisz za obiektem z wciśniętym do połowy spustem migawki, to już masz ustawioną ostrość, ale w miejscu, gdzie ten obiekt znajdował się na początku. Jak wciśniesz do końca, to zdjęcie na bank będzie nieostre. A jak panoramujesz bez ustawiania ostrości, to nie widzisz wyraźnie obiektu, bo ostrość nie została ustawiona, a jak w jednej chwili wdusisz spust migawki, to zanim AF się pozbiera i ruszy, to obiekt już Ci wyjdzie z głębi ostrości, jeśli porusza się szybko. Chodzi o to, żeby obiekt był ostry przez cały czas panoramowania, a Ty zdecydujesz tylko, kiedy otworzyć migawkę, bo na ustawianie ostrości tuż po wduszeniu spustu migawki nie będzie po prostu czasu. To właśnie umożliwia tryb C-AF i nawet jeśli nie jest idealny (z ciemnym kitowcem to wiele bym się po nim nie spodziewał), to po prostu MUSI działać skuteczniej, niż S-AF jeśli mowa o fotografii dynamicznej.
Dokladnie, psyWlasnie z frisbee jest najwiekszy problem ;p Jakis czas to trenowalam, wiec przy okazji ostro zajeżdżałam AF-C'a i stare 40-150. I wlasnie we frisbee czy innych psich szalenstwach nie przewidzisz, gdzie jest obiekt. Jak jest z nowym 40-150 to nie wiem, ale stary, podobno wolniejszy, na manualu i nieczarnych psach dawal spokojnie rade, na czarnych bylo gorzej, ale tez sie udalo jakies 50%. Ale tylko w manualu, bo np. w priorytecie przyslony 90% jesli nie 100% strzalow spudlowanych. W tym przypadku AF-S odpada. A i 1 punkt AF tez nie daje pola do popisu...
Aaa, nie wiem, czy to kwestia szkla czy ukladu AF, przy jasniejszym szkle [i to makro, 50/2] AF-C dzialal o wiele szybciej niz przy ciemniejszym [40-150 stare].
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.