Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zuiko 70-300 podstawka do statywu

fotolek
    Gość

Zuiko 70-300 podstawka do statywu

Kiedyś w wątku o tym obiektywie był post na temat mocowania[IMG]F:\Foto\Magazyn\Surowe\Podstawka 1.jpg[/IMG] statywowego. Używam lekkiego statywu który mogę zabrać ze sobą bez zbytnich obciążeń
    Po zamocowaniu zestawu z 70-300 komplet nie jest stabilny. Wykonałem prostą podstawkę pod zespól co pozwala zmontować całość z umiejscowieniem środka ciężkości w centrum głowicy statywowej. Tak zamontowany aparat zyskał na stabilności. Dodatkowo podstawka korzystniej sytuuje aparat do zdjęć panoramicznych.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Podstawka 1.jpg
Wyświetleń:	417
Rozmiar:	84,0 KB
ID:	5605  
    Ostatnio edytowane przez fotolek ; 11.07.08 o 12:33

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie ma foty, a jestem ciekawy tego dzieła
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

S4INT
    Gość
    Dość macgyverowy sposób obiektyw trzymają gumki recepturki czy mi się wydaje?

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotolek Zobacz posta
    Dodatkowo podstawka korzystniej sytuuje aparat do zdjęć panoramicznych.
    Z tego co pamiętam, to do zdjęć panoramicznych powinno się statyw "zapinać" w płaszczyźnie matrycy... Chyba się nie mylę...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

fotolek
    Gość
    Podstawka jest taka żeby każdy mógł samodzielnie wykonać. Gumka nie jest niezbędna jednak dla pozycji pionowej może być przydatna. Według mojej więdzy oś obrotu systemu do panoramy powinna być w centrum obiektywu, a ta znejduje się w miejscu przysłony. Aparat przykręcony do podstawki, podstawka do głowicy statywu
    O ile ktoś ma możliwości większe niż MG to mogę polecić urządzenie żyroskopowe nadające się do małych kamer i fotoaparatów powinno być skuteczniejsze niż VR czy IS Podobne urządzenia stosuję się do zdjęć lotniczych.Ale to zupełnie inny temat.
    Pozdrówka.
    Ostatnio edytowane przez fotolek ; 11.07.08 o 13:49

silversideup
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to do zdjęć panoramicznych powinno się statyw "zapinać" w płaszczyźnie matrycy... Chyba się nie mylę...

Do panoram powinno się zapinać aparat w tzw punkcie optycznym obiektywu a to nie jest płaszczyzna matrycy... Jest to miejsce przecięcia się promieni równoległej wiązki światła po przejściu przez soczewki. Punkt ten znajduje się najczęściej w "środku" obiektywu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    To chyba bedzie punkt nodalny-nie mylic z analnym

Wiecej tu-ale jezyk kartoflany

http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Pivot_Point.pdf
    http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Lens_Points.pdf

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Wiecej tu-ale jezyk kartoflany
    Heh, już myślałem, że to po niemiecku będzie

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez silversideup Zobacz posta
    Do panoram powinno się zapinać aparat w tzw punkcie optycznym obiektywu a to nie jest płaszczyzna matrycy... Jest to miejsce przecięcia się promieni równoległej wiązki światła po przejściu przez soczewki. Punkt ten znajduje się najczęściej w "środku" obiektywu.
    Możliwe, nie spieram się Tak mi jakoś przemknęło przez głowę... Może nie doczytałem dokładnie, albo coś mi się pomieszało z powodu mojego starczego wieku
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

fotolek
    Gość
    Sprawa punktu do panoramy wyszła jako uboczna. Niestety ta płaszczyzna w obiektywie typu zoom jest ruchoma. Ale to przesunięcie praktycznie można pominąć.
    Kończmy ten temat kto chce może skorzystać inni niech zignorują. Macie panowie tandencje do zbytniego rozwlekania prostych zagadnień. Myślałem że kolega chciał mi przytknąć, to ładnie że wyprostował. Szkoda że inaczej bylo w problemie rozsuwającego się obiektywu. Mam kilka innych pomysłów ale chyba nie warto się wychylać.
    To by było na tyle zajmijmy się czym innym.
    Ostatnio edytowane przez fotolek ; 12.07.08 o 16:00