Powiedzcie mi, czy do typowo amatorskiego użytku (imieniny u cioci, dziecko, wakacje itp.) warto do E520 dokładać drugi akumulator, czy nie ma sensu?
J.
Powiedzcie mi, czy do typowo amatorskiego użytku (imieniny u cioci, dziecko, wakacje itp.) warto do E520 dokładać drugi akumulator, czy nie ma sensu?
J.
Kompletnie nie ma sensu chyba ze zamierzasz cioci zrobic kilka tysiecy zdjec to wtedy tak... ale w to watpie.
A co do samych wakacji, jesli po kazdej wiekszej sesji zdjeciowej bedziesz pamietal zeby przed snem naladowac aku to tak samo nie widze potrzeby kupowania.
Ostatnio edytowane przez WildLight ; 11.07.08 o 10:39
Jak dokładać? Mieć zapasowy w kieszeni? Moim zdaniem warto, jeśli nie doładowujesz akumulatora przed całkowitym wyczerpaniem. Olympusy mają wskaźnik naładowania dość mizerny, nagle zamiga na czerwono i za chwilę koniec zabawy. Kup Hahnela, będziesz miał pewność, że Cię bateryjka nie zaskoczyChyba, że robisz 5 fot cioci i chowasz do torby.
A wakacje, to każdy inaczej rozumie. Jak dylasz cały dzień z aparatem, tu cykniesz, tam cykniesz, popatrzysz, czy ładnie wyszło, itd. to nie masz pewności, czy do końca dnia, do powrotu do ładowarki wystarczy energii.
Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 11.07.08 o 10:42
Tak. Różnie bywa. Jak ludzie mają skłonności do oglądania każdego zdjęcia na lcd (jak to zwykle na imieninach cioci), to na 100 zdjęć już nie wystarczy. Jak użyje LV, to też szybko zje bateryjkę, jak będzie łapał ostrość to tu to tam, też. Trudno wymierzyć na podstawie wskaźnika Olympusa.
Jeśli o mnie chodzi to jeszcze nie udało mi sie przez jeden dzień zajechać akumulatora ...
Więc jeśli masz okazje codziennie w nocy ładować akumulator to chyba nie ma sensu ...
Kiedyś myślałem podobnie jak Ty
A skończyło sie tym że akumulator mam jeden a za to bardziej sie interesuje nowymi szkiełkami![]()
Zdecydowanie warto kupić. Może się zdarzyć sytuacja że Ci się wyczerpie ten jeden co masz, wrzucisz go do ładowarki a za 1,5h się okaże że znowu potrzebujesz mieć aparat. I co wtedy? Nie przewidzisz z góry każdej sytuacji.
Zawsze warto mieć pod ręką dodatkowy aku. Też polecam Hahnela - trzyma niewiele mniej niż oryginał a kosztuje połowę ceny. Jeśli chodzi o trwałość też jest bardzo dobry.
Nie mów, że dzięki oszczędzeniu 90zł za aku, stać Cię na obiektywy
Może inaczej, bo pytanie w sumie dziwne jak na szukanie odpowiedzi na Forum. Każdy foci inaczej. Jeden po kilkaset kadrów dziennie, inny po kilka na tydzień. Ktoś doładowuje co wieczór, inny czeka aż padnie całkiem.
Reasumując: jeśli Ci się zdarza, że akumulatora nie starcza i tracisz okazję do fotografowania, to kup drugi akumulator. Jak jeszcze nie wiesz, to się przekonaj. Nikt tu Ci nie powie, co dla Ciebie najlepsze. Musisz to wiedzieć sam.
No nie o to mi chodziło
Tak jak powiedziałeś zależy kto ile pstryka fot ...
Wiadomo że na początku jest to zabawa więc aku pada szybciej ...
Ja mam aparat niecały miesiąc a już wypstrykałem prawie 7tys fot ...
Więc już stanowczo przestałem pstrykać tak bez celu ...
I w takim przypadku myśle ze aku strczyłby mi na dwa dni spokojnie ...
No i dzięki temu jestem spokojny o prąd i bardziej interesuje sie lens'ami![]()
Ja się długo nie zastanawiałem nad kupnem nowego akumulatora. Doszło do chorej sytuacji kiedy to wiedząc, że za parę dni miałem jechać w góry specjalnie starałem się oszczędzać baterię, żeby wystarczyła na cały wyjazd... a przecież nie o to chodzi. Nie wiem jak jest w 510 ale w 410 bateria często pada i to w sytuacjach ważnych...i tu oprócz ilości pstrykanych zdjęć decyduje jednak i model (akumulatorki w sp510 wytrzymywały czterokrotnie dłużej). Ładowanie baterii, która nie jest do końca rozładowana wiadomo, że skończy się i tak kupnem za jakiś czas nowej. Wydatek nie jest wielki szczególnie, że nie trzeba kupować oryginalnej. Miałem kolegę, który był przeciwnikiem posiadania zamiennej baterii do chwili kiedy na komunii córki poustawiał wszystkich do pamiątkowego zdjęcia i akurat wtedy padła...musiał udawać, że robi, żeby nie było obciachu tyle, że z symulacją dźwięku migawki było gorzej![]()
Ostatnio edytowane przez tkud ; 11.07.08 o 11:50