Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Dobra Portretówka do e510

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do portretu to FUJI S5 + Nikkor 85 1.8 lub 50 1.4.

qbic:

Nie rób sobie jaj, bo niedługo wyjdzie że do portretów najlepsza fiszka 8mm... Optymalna ogniskowa do portretów to 80-120mm w ekwiwalencie. Dużo krótsza robi karykatury, dłuższa też potrawi zrobić krzywdę. O ile na dłuższej można, to na krótszej nie pojedziesz z samą twarzą.

qbic
    Gość
    Nie robię sobie jaj 30mm -> (60 mm na FF) - pytanie dotyczy portretowi do E-510 a nie "jaki aparat do portretów".
    Inna sprawa ze każdy ma inna wizje portretu, niektórzy fragment twarzy inni popiersie.

push
    Gość
    heh

no i jak zwykle gdzie polaków dwóch tam trzy zdania

co do 40-150 (posiadam - i póki co używam do portretów) ale szukam lepszego rozwiązania - mam wersje kit'ową z czerwca - zatem nie wiem czy to stara czy nowa wersja...

dla uściśnienia - dla mnie portrety to zarówno popiersia jak i "kawałek twarzy" - nie ma sensu kupować jednego szkła do popiersi a drugiego do "kawałków twarzy" bo raz że nienadąże zmieniać szkieł , a dwa że żona mnie wydziedziczy do to zawsze wyjdzie 2 x drożej

co do LV - wiem że jest coś takiego w e510 no i czasami ostrze ze statywu - jednak z ręki nie bardzo mi idzie , za bardzo dłonie mi się talepią heh - a przy tym pentaconie - milimetr przesunięcia robi już różnice..
    Póki co szkole się w manualnym ostrzeniu za pomocą wizjera , ale chyba więcej w m42 inwestować nie będe..

zamieszczałem przykładowe foto (pełen wymiar) w wątku o adapterach z ostrzenia za pomocą LV
    http://tkaczykmichal.eu/m42/1420080703.jpg

reasumując
    z tego co polecacie wybór jest mały albo sigma 1.4/30 albo ZD 2/50 Makro - które z tego co piszecie bardziej jest do portretów niż do makro?

z tego co widze:
    sigma 2490
    ZD 1500

wiec w zasadzie wybór jest jasny..

dziękuje za zainteresowanie

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    co do 40-150 (posiadam - i póki co używam do portretów) ale szukam lepszego rozwiązania - mam wersje kit'ową z czerwca - zatem nie wiem czy to stara czy nowa wersja...
    masz nowsza wersje.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    z tego co widze:
    sigma 2490
    ZD 1500
    to chyba jakiś error

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    to chyba jakiś error
    opis:
    30/1.4 EX DCPierwszy na świecie stałoogniskowy obiektyw typu standard dedykowany wyłącznie do fotografii cyfrowej. Po zamocowaniu do lustrzanki w formacie APS-C kąt widzenia będzie zbliżony do obrazu widzianego przez ludzkie oko. Charakteryzuje się znakomitą jasnością F1.4, doskonałą ostrością i niezwykle wysokim kontrastem. Dodatkowe powłoki oraz soczewki o niskiej dyspersji i asferyczne gwarantują pełną ochronę przed wszelkimi zniekształceniami. Dostępny w wersji HSM.
    Właściwości- Klasyczna ogniskowa – ok. 50 mm po przeliczeniu
    - Duży maksymalny otwór przysłony F1.4
    - Powłoki dostosowane do lustrzanek cyfrowych
    - Dwa szklane elementy SLD i hybrydowa soczewka asferyczna
    - Wyposażony w system HSM (Hyper Sonic Motor)
    Sugerowana cena detaliczna: 2490 zł. Specyfikacja: Ogniskowa:30mmKonstrukcja:7 elementów w 7 grupachPrzysłona maksymalna:F16Przysłona minimalna:F1.4Kąt widzenia:45 °Powiększenie maks:1 : 10.4 Dystans minimalny:40cm Średnica filtra:62mm Wymiary (śr. x dł.):75.5 x 59mmWaga:430g Mocowanie:Sigma, Canon, Minolta, Pentax, Nikon (D), Olympus 4/3
    Uwagi: 430g

chyba że inną sigme miałeś na myśli..

całość tu: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/6
    Ostatnio edytowane przez push ; 11.07.08 o 14:30

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    heh... zerknij na allegro, albo ceneo
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    heh... zerknij na allegro, albo ceneo
    sigma 30f/1.4 EX DC HSM (Olympus 4/3) od 1446zł - nieźle

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ale do portretów za szeroko!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    Ale do portretów za szeroko!
    A któż powiedział, że portret musi być ciasny?
    30/1.4 wcale za szeroko nie jest. Zwróć uwagę, jeśli będziesz miał możliwość, na portrety robione przez -M'a (nasz forumowy kolega): OMką i Zuiko 50/1.4; nie mąć człowiekowi, tą ogniskową na ciasny portret, typu close up rzucać się nie można, ale do portretu jako takiego za szerokie to nie jest.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia