Ja bym tam wolał za tą kasę kupić jakieś markowe %% i porobić testy![]()
"spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"
Oczywiście tak nie będzie, ale chciałbym żeby Olympus użył wycinek takiej matrycy i włożył to do nowego body (coś kolo 7-8 mpix z tego wyjdzie).
Wtedy nic więcej do szczęścia nie trzeba...
albo wrócił do matryc Kodaka![]()
Wiem ze może OT, ale nie mogę znaleźć, jest jakiś producent DSLRow klasy popularnej (tak do 8tys PLN) który używa matryc kodaka? (nie mowie o DCS Pro bo ten aparat mi się nie podobał).
Nie wyobrażam sobie obróbki RAWA z takiej matrycy :/
w prawdzie największa matryca jaką widziałem to 43 cm x 43 cm
nie wiem jaką ma rozdzielczość bo nie wiem jak gęsto tam upakowali piksele
ale rozmiar imponujacy
jest to matryca w aparacie RTG więc nie tak poręczna jak hasselblad
jak by z takiej matrycy skrzynkowy aparat zrobić
a druga rzecz, która mnie zastanawia przy okazji, to czy cyfrowa ścianka do hasselblada, jakiś leaf czy coś takiego będzie pasowała do KIEVA 88kasety od analogowych hasselbladów pasują
w każdym razie taki sprzęt foto chyba wymusza kupienie jakiegoś komputera rakiety do opracowywania tych plików.
BTW ile waży RAW z takiego aparatu ?
Ostatnio edytowane przez dobas ; 8.07.08 o 14:47
W sumie jak ktoś chce mega rozdzielczość to wystarczy pewnie przerobić zwykły skaner, wyjąc lampę, przyłożyć jakiś obiektyw i puścić skanowanie :P
Myślę ze jako tania przystawka do średniego formatu do scen statycznych mogłoby się przydać.
RAW 3FR capture 65 MB on average. TIFF 8 bit: 150 MB
oj oj oj.... mój komp nie pociągnie.
W zeszłe wakacje siedząc w schronisku w Bieszczadach jedna z "nocnych Polaków rozmów" przeszła na dział fotu i słyszałem, że jakiś fotograf używający sprzętu wielkoformatowego stwierdził, że na cyfrę "przerzuci się" jak będzie mógł kupić coś co ma 30 mln pikseli. Jak powiedział tak zrobił i odrazu musiał kupić sprzęt macintoscha typu "full wypas" bo tylko taki potrafił takie zdjęcia obrobić.
Tu mamy 50 mln pikseli...
MK
I co? TO normalne, ze kupno wypasionej maszynki (foto) pociąga za sobą dalsze wydatki... inna sprawa, ze o ile jeszcze teraz komp do obróbki takich zdjec to moze i większy wydatek, to za rok bedzie zuoełnie przystępny cenowo.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.