Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 147

Wątek: Wystawa Rafała Czarnego

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    A co, chcesz sobie tym postem zaskarbić jego łaski? Mod też człowiek...
    Niestety skreślam Cię z listy rozmówców godnych mego szacunku. Rób zamieszanie dalej, nawet nie wiem do czego zmierzasz. Robisz *****, przepraszasz nas i Rafała, później znów odwalasz nie-wiadomo-co.

Proponowałbym skierowanie dyskusji na inne tory. To wątek dotyczący Rafała Czarnego i jego fotografii - nie powinno tu być durnych pyskówek.

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Kociasek... Szanuję Twój pogląd, Twoje zdanie. Ale wygląda mi to raczej na usilne trzymanie się tematu i podgrzewanie dyskusji, nabijanie postów... Ja też nie jestem doświadczonym forumowiczem. Fotografuję od dawna, ale noszę w sobie pokorę odnośnie swoich fotek i szacunek dla fotografii innych. I nieważne czy moim zdaniem ich zdjęcia są dobre czy złe.
    Akurat fotki Rafała mi się podobają. Oczywiście nie wszystkie, byłbym obłudnikiem gdybym twierdził inaczej Street Foto to ciężki kawałek chleba... Szybkość, spryt, myślenie "do przodu", psychologia... To wszystko jest potrzebne. Pozatym, tak jak pisał dinx6, "ludzie ulicy" to nie są głupie małpy... Mają swój rozum, spryt, kolosalne doświadczenie w "szkole życia". Mam do Rafała wielki szacunek i podziw za te fotki.
    Nie rozpoczynam z Toba wojny, nie polemizuję. To poprostu moje zdanie...

PS. Masz rację, Mod też człowiek
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Pozwolicie że jeszcze coś dodam...
    Ze Street Foto Rafała jest jak z fotografiami nagiej kobiety... Można zrobić akt i można zrobić zdjęcie w stylu "atlas anatomii"... Dla mnie zdjęcia Rafała to własnie takie "akty" tylko że uliczne

Ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie I moje porównanie
    Ostatnio edytowane przez herbie_mp ; 10.07.08 o 14:51 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    może ktoś posprząta, bo się trochę syf zrobił w tym wątku, a ja wciąż czekam na odpowiedzi na zadane pytania

dyskusję może wydzielmy do osobnego wątku, a tu porozmawiajmy z Rafałem o Jego fotografiach i wszystkim co z tym związane. to taka moja skromna propozycja.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Rafał sam zadecyduje czy sprzątać, czy nie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    Niestety skreślam Cię z listy rozmówców godnych mego szacunku. Rób zamieszanie dalej, nawet nie wiem do czego zmierzasz. Robisz *****
    Wiesz, biorąc pod uwagę twe hrabiowskie maniery, jakoś nie będę za Tobą płakał...

Swoją drogą, rozumiem, że na tym forum rynsztokowe słownictwo jest jak najbardziej na miejscu, nie wolno tylko kwestionować lokalnych "autorytetów"?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ach, rozbawiasz mnie do łez. Panu podziękuje. A 'twe' pisze się z wielkiej litery.

pyzydyry.
    Jaśnie Pan, Wielki Ksiaze Litewski, Przemysław IV/III

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Rafał, swietne foty, nie wszystkie widziałem przedtem ... co do wątków powyżej... ulica jest miejscem publicznym, jesli pojdę się wysikać pod płot i ktoś mnie sfoci... mogę mieć tylko żal do siebie ... że dałem się złapać .. trkatujcie tę wypowiedź z przymróżeniem oka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    "Dziewczyny" dajcie na luz...

Kociasek, to forum najspokojniejszych ludzi pod słońcem, a skoro ktoś się wkurzył to miał powód. Moderator jest od tego by w wątku panował ład i spokój. Jak sam zauważyłeś "...mod też człowiek...", nie dziw mu się, że mogą mu puścić nerwy i rzuci coś w nowomowie. Nie błysnąłeś rzucając się na moda, ale generalnie to Twoja sprawa, a moje zdanie na ten temat.

Poza tym napisałem już poprzednio, że w dyskusji potrzebny jest ktoś kontrowersyjny w poglądach. Jeśli kontrowersyjność ma się także przekładać na zachowanie wobec innych dyskutantów to chyba pomyliłeś fora (przypominanie komuś pracy w SE nie jest mocnym dowodem na obronę swoich poglądów). Bronić swojego zdania nie znaczy by komuś dowalać i krzyczeć non stop, że np. wszystko jest do bani bo ja tak twierdze.

Poza tym, Kociasek, wejdź do wątku ze zdjęciami Rafała i zacznij go czytać od pierwszego postu i dojedź do samego końca. Pomiędzy zdjęciami czasami jest dyskusja na ich temat. Może tam znajdziesz argumenty na poparcie swoich tez. Byłoby dobrze, gdybyś je znalazł. Dyskusja nabrała by kolorytu, bo to co sygnalizujesz w temacie skłania nie tylko do wywiadu z Rafałem, ale do dyskusji z resztą forumowiczów nad jego twórczością. Choć na razie to niektórzy chcieli by tą dyskusję posprzątać.
    Wydaje mi się, że oglądanie jedynie zdjęć z wystawy nie wiele daje by jednoznacznie skazywać kogoś za całokształt. Jeśli nie chce Ci się czytać całego wątku daj wiarę temu co mówią do Ciebie ludzie, którzy znają dorobek i wypowiedzi Rafała poza prezentowanymi na wystawie zdjęciami.
    Zresztą samo to, że wzięli jego dokonania, że tak powiem, w obronę świadczy o tym, że doceniają jego pracę. To powinno dać Ci do myślenia. A sugerowanie dyskutantom podlizywania się autorowi wystawy czy któremuś z modów nie świadczy dobrze o uczestniku dyskusji i raczej sugeruje jego niedojrzałość (nawet jeśli miano traktować takie wypowiedzi jako żart - temat dyskusji jest zbyt poważny by żartować w ten sposób).

A jeszcze a propos autorytetów. Lokalne autorytety, jak ładnie to ująłeś, są po to właśnie by je szanować, ale też dyskutować z nimi w sposób rzeczowy. Są filarami każdej społeczności i punktami odniesienia dla twórczości innych. Czasami też warto dać się przekonać, że ich doświadczenie jest coś warte. Bo jak wszyscy są super to nikt nie jest...

Moim zdaniem Rafał czasami przegina w tym co fotografuje, ale jest to związane z oceną tego czy ja dałbym radę powtórzyć ten kadr. Czy odważyłbym się zrobić coś podobnego. Tak traktuje fotografie uliczną. Na razie fascynuje się podglądaniem ulicy z 400 mm i portretowaniem zabiegania przechodniów.
    Moim zdaniem fotograf jest od rejestrowania rzeczywistości. Ma swoje ograniczenia, wrażliwość. Musi być świadom, że popełnia błędy. Mimo to próbuje ten świat pokazać najbardziej obiektywnie jak się da. Poza tym pragnie osiągnąć sukces w swojej pracy, a bez zaryzykowania i wystawienia się najbardziej zjadliwą (rzeczową i popartą dobrymi argumentami) krytykę nigdy nie dowie się czy idzie we właściwym kierunku. Wydaje mi się, że tylko doświadczenie fotografa wyznacza granice, których nie przekroczy.

Na zakończenie tego przydługiego tekstu

Kociasek, na koniec życzę owocnego poszukiwania dowodów w wątku Rafała Czarnego. Być może je znajdziesz, a wtedy dyskusja będzie ciekawa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Hades słusznie prawi - w wątku Rafała można znaleźć odpowiedzi na większość pytań, ba, może i na wszystkie Trochę dyskusji podobnych do tych z kociaskiem - również.
    Tylko przebrnąć przez cały wątek nie jest łatwo

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Myśałem ze wątek bedzie podobny do dwóch poprzednich kiedy to były pytania do willow'a i qubicy a tu widzę "przepychankę". Sam jestem kontrowersyjny i nie raz bronię swojego zdania ale na taką dysputę proponuję osobny wątek bo gubi się sens tego co było zamiarem tego tematu. Nie piszę tego żeby Rafałowi wchodzić w d.... - poprostu interesuje mnie temat i szkoda mi czytać czegoś co niewiele wnosi (choć krytyka tez ważna ale nie w ten sposób).

Zdjecia Rafała choć nie wszystkie mi się podobają to jednak budza szacunek bo sam kiedyś próbowałem street'a małpką ale niestety brakło mi odwagi na coś godnego uwagi dlatego wiem że to nie łatwa dziedzina. Mam jednak nadzieję że w Kazimierzu będzie mi dane Rafale z Toba pogadać na ten temat