Jak według Ciebie powinien wyglądać test?
Ja tego o, którym rozmawiamy nie czytałem więc moja ocena może być nieobiektywna. Ale jeśli z kryterium oceny wynika, że zwycięzca testu nie spełnia powyższych założeń to w tym porównaniu nie powinien być brany pod uwagę. Ale jeśli z jakiegoś powodu, który lepiej pozostawić w domysłach, znalazł się w teście to jedynie po to aby zabłyszczeć na tle tańszej konkurencji. Wychodząc z takiego założenia można przypuszczać, że na pozostałe modele biorące udział w teście patrzono bardziej krytycznym okiem. Zajęcie drugiego miejsca przez E 510 w takim przypadku uznał bym za sukces. Szkoda, że autor pierwszego posta nie napisał ile punktów otrzymał GX 10.
Ostatnio edytowane przez J.Graph ; 5.07.08 o 16:00
Dzięki! Pogoda chyba weszła mi na oczy. Różnica wynosi plus minus 10%. To znowu nie jest jakaś kosmiczna przewaga.
Zastanawiam sie skąd w ogóle ta przewaga ...
Może ktoś sie pokusi o jakiś skan
Artykułu nie czytałem ale imho prawdopodobnie to miało wpływ na ocene ...
301 Moved Permanently
S4INT- A skoro masz to czasopismo gdzieś w zasięgu to może znasz personalia autora testu ?
Kupiłem sobie tą gazetkę wczoraj na podróż i przeczytałem od deski do deski. Ten "test", o którym mowa, to żaden test, tylko zestawienie oferty kilku producentów z krótką charakterystyką każdego systemu i jakimiś ogólnymi informacjami o tym, jak dokonać właściwego zakupu. Do tego garść dobrych rad typu "to nie aparat robi zdjęcia" i tyle... Wdarło się kilka błędów merytorycznych, ale na szczęście drobnych. Generalnie olympus został potraktowany łagodnie. Bardziej polecam inny artykuł z tego numeru, a mianowicie test 15 toreb fotograficznych.
Autorem jest p. Tomasz Kulas. I rzeczywiście nie jest to test, tylko zestawienie najtańszych luster z każdego systemu. Trochę dziwnym sformułowaniem jest zdanie o wielkości matrycy (cytuje): "[...]ważniejsze jest to, że mają mniejszą powierzchnię (o ok. 40%) od matryc typu APS-C stosowanych w tanich lustrzankach innych producentów. Przekłada się to na nieco gorszą jakość zdjęć [...]"
IMO opinia jak sprzedawcy z supermarketu...