Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: test tanich lusterek

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To oczywiste. Crop to wycinek z pewnej części koła obrazu obiektywu, więc jego rozdzielczość również będzie tylko wycinkiem całej rozdzielczości obiektywu. Ale jeśli koło obrazu dostosowane jest do wielkości matrycy, to czy wtedy matryca nie korzysta z całej rozdzielczości, jaką oferuje optyka?
    Nie to mam na mysli.
    Rozdzielczosc nie jest podawana dla calego obiektywu, tylko jest liniowa. Obiektyw o dwa razy wiekszym kole obrazu przy tej samej rozdzielczosci narysuje dwa razy wiecej linii w calym kole, wiec na calej matrycy.

Powiedzmy ze mamy obiektyw dla cropa 2x ktory daje 50lpmm, podpinamy do tego body 10mpix.
    Drugi obiektyw FF nie jest najwyzszych lotow i ma 30lpmm, podpinamy do FF 10mpix.
    Obraz z FF bedzie ostrzejszy. Dlatego ze obiektyw FF narysuje o 20% linii wiecej.

Dlatego osoby ktore siedza w systemach jak C i N mysla o pelnej klatce. W C szkiel pod cropa jest doslownie kilka, reszta to FF ktore na cropie nie zachwycaja a na FF daja piekne 12mpix na 5D a moge i wiecej.

Co do AA. Oczywiscie reguly nie ma, ale jest to jakas mala zaleznosc. Faktycznie 410 musi miec bardzo mocny filtr AA bo rawy z niego sa miekkie. Przy takiej matrycy ostre szklo nic nie wniesie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Podziwiam was
    Zawsze łatwiej jest dopatrywać się mankamentów sprzętu niż braku własnych umiejętności...
    Podziwiasz nas dlatego, że nie idziemy na łatwiznę? Hmm... Poza tym nikt tu nie obarcza winą za kiepską jakość zdjęć mankamentów sprzętu, zamiast braku własnych umiejętności. Rozmowa dotyczy czegoś zupełnie innego.

diabolique
    Gość
    Podziwiasz nas dlatego, że nie idziemy na łatwiznę? Hmm... Poza tym nikt tu nie obarcza winą za kiepską jakość zdjęć mankamentów sprzętu, zamiast braku własnych umiejętności. Rozmowa dotyczy czegoś zupełnie innego.
    Ciekawe czy na forach samochodowych też w taki sposób udowadniają sobie, że jakaś bryka np. nie pojedzie 200km/h

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Rozdzielczosc nie jest podawana dla calego obiektywu, tylko jest liniowa. Obiektyw o dwa razy wiekszym kole obrazu przy tej samej rozdzielczosci narysuje dwa razy wiecej linii w calym kole, wiec na calej matrycy.

Powiedzmy ze mamy obiektyw dla cropa 2x ktory daje 50lpmm, podpinamy do tego body 10mpix.
    Drugi obiektyw FF nie jest najwyzszych lotow i ma 30lpmm, podpinamy do FF 10mpix.
    Obraz z FF bedzie ostrzejszy. Dlatego ze obiektyw FF narysuje o 20% linii wiecej.
    Teraz rozumiem. Czyli można powiedzieć, że aby uzyskać taką samą ilość linii na wysokość kadru przy matrycy z mniejszymi fotokomórkami potrzeba ostrzejszego obiektywu, niż przy matrycy z większymi fotokomórkami (zakładając, że na obu matrycach ilość fotokomórek jest taka sama)?

Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Faktycznie 410 musi miec bardzo mocny filtr AA bo rawy z niego sa miekkie. Przy takiej matrycy ostre szklo nic nie wniesie.
    Chodziło mi bardziej o E-420, bo E-410 ma chyba dość umiarkowany filtr AA.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Ciekawe czy na forach samochodowych też w taki sposób udowadniają sobie, że jakaś bryka np. nie pojedzie 200km/h
    Nie mam pojęcia. Ani nie bywam na forach motoryzacyjnych, ani nie próbuję tutaj niczego udowadniać. Raczej chcę zrozumieć tych, którzy próbują...
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 29.07.08 o 14:20 Powód: Automatyczne scalenie postów

piotrek204
    Gość
    Teraz rozumiem. Czyli można powiedzieć, że aby uzyskać taką samą ilość linii na wysokość kadru przy matrycy z mniejszymi fotokomórkami potrzeba ostrzejszego obiektywu, niż przy matrycy z większymi fotokomórkami (zakładając, że na obu matrycach ilość fotokomórek jest taka sama)?
    Tak. Dlatego obiektywy typowo FF moga nie osiagac super wynikow na cropach.
    Majac cropa 2x moze nam ktos powiedziec ze ponizej xx lpmm na zdjeciach jest mydlo. Na FF to bedzie jeszcze ostro, mydlo wyjdzie na 2x mniejsze lpmm.

Chodziło mi bardziej o E-420, bo E-410 ma chyba dość umiarkowany filtr AA.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Fakt, E-420, interesowalem sie nim.

Nie mam pojęcia. Ani nie bywam na forach motoryzacyjnych, ani nie próbuję tutaj niczego udowadniać. Raczej chcę zrozumieć tych, którzy próbują...
    Ja tez nie udowadniam niczego, poprostu gadamy o teoretycznych roznicach.
    Ja na forach samochodowych siedze, scigam sie czesto, jak ktos ma podobne hobby mozemy zalozyc gdzies watek na wysypisku

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Czyli będzie prawdziwe stwierdzenie, że obiektyw A, dający X linii na wysokość kadru na matrycy mniejszej, jest ostrzejszy od obiektywu B, dającego również X linii na wysokość kadru na matrycy większej (przyjmując, że obie matryce mają takie same proporcje boków)?

Awatar armar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czyli będzie prawdziwe stwierdzenie, że obiektyw A, dający X linii na wysokość kadru na matrycy mniejszej, jest ostrzejszy od obiektywu B, dającego również X linii na wysokość kadru na matrycy większej (przyjmując, że obie matryce mają takie same proporcje boków)?
    Tylko jeżeli obiektyw A będzie w stanie objąć swoim polem obrazowym zarówno matrycę mniejszą, jak i większą, bo jak pisał epicure:
    to nie jest test rozdzielczości obiektywu, tylko matrycy + obiektywu.
    Jeśli obiektyw A posiada większą "gęstość" linii, ale nie potrafi rzutować kadru na większą powierzchnię, to powinien być określany jako tak samo ostry jak obiektyw B.
    Stąd moja "prowokacja"

Alakin, Ty zobacz w swoją stopkę w sprawie tego onanizmu
    Ostatnio edytowane przez armar ; 29.07.08 o 16:01 Powód: Alakin skręca wątek na "seksualne" tory...
    Pozdrawia Marek. armar czasem fotografuje

diabolique
    Gość
    myślę, że powyższymi postami wyczerpano definicję "onanizmu sprzętowego"
    szczerze podziwiam

piotrek204
    Gość
    Wiem do czego zmierzasz. Jesli ktos chce przeliczac na lpmm i siebie oszukiwac odpowiedz brzmi tak, jesli liczy sie wynikowa ostrosc otrzymanych obrazow odpowiedz brzmi: nie.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Kolega, armar twierdzi że jest początkujący.. . Sorki ale to kłamstwo, albo szyderstwo i jak przypuszczam ma poniekąd jakieś problemy ze sobą. Z resztą nie wnikam bez obrazy ale to kolejne trolowanie i to na maksa
    /*...................*/
    /* ...........................*/