Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 83

Wątek: Proszę o ocenę

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niwi, to Ty utalentowany jesteś bo zdjęcia bardzo dobre a mimochodem pytasz o "ciasny" kadr. Ciasny czyli jak najmniej w kadrze czyli tylko tyle ile potrzebne... a przykładowy kadr powyżej nie jest najlepszym tego przykładem.
    Twoje zdjęcia mnie się podobają.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Witam,
    Ostatnie dwa całkiem fajne, MZ nawet pasuje takie kadrowanie, jak miałbym się do czegoś czepić to chyba tylko do nasycenia zieleni na fotkach - jakoś zbyt dużo/jaskrawo.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Bardzo podoba mi sie 5 niestety jak dla mnie swiatlo akurat bylo w tym momencie ciut za mocne.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ładne widoczki z morza

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    proszę o dalsze oceny i rady
    pozdrawiam wszystkich
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	159,0 KB
ID:	7163   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	13.jpg
Wyświetleń:	208
Rozmiar:	178,0 KB
ID:	7164   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14.jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	174,2 KB
ID:	7165   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15.jpg
Wyświetleń:	214
Rozmiar:	157,4 KB
ID:	7166  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	16.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	159,8 KB
ID:	7167  

rocco
    Gość
    12. Fontanna z gołąbkami mogłaby byc calkiem milym oku tematem ale nie pkzazana w ten sposób.
    W kadrze panuje totalny bałagan, Wszstko łacznie z ogonem gołębia z przodu jest poucinane w całkiem przypadkowy spodób a budynki w tle zlewają się z pierwszym planem. Mam wrazenie, ze kadrze jest wszystkiego za dużo, o wiele lepij wyglądaloby zbliżenie jednego, dwóch golębi pluskających się w wodzie czy pijących niż tak szerkie ujęcie. Albo też mozesz spróbować fotografowac na mniejszej przysłonie i rozmyć tlo. Tak czy inaczej, fotka do poprawki.
    13. Temat znany i często wykorzystywany w fotografii co nie znaczy, że nie wart sfotografowania. Tylko na pewno nie tak, jak Ty to zrobiłeś. Rola słomy jest centralnie w kadrze, z lewej jest pusto a na prawej krawędzi widać przeciętą inną. Poczytaj o kompozycji w fotografii i mocnych punktach i zabierz się do tego jeszcze raz.
    Główny motyw mogłby być na przykład bardziej w lewo i wyżej, byłby wtedy w mocnym punkce obrazu, po prawej zmieściłoby sie więcej a wzrok patrzącego podążalby swobodnie od glównego motywu zdłuż linii pozostałych bel słomy aż do krawędzi kadru. No i byloby mniej widać nieciekawego nieba.
    Jeszcze może odwrócilbym widok, żeby wzrok nie uciekał poza kadr albo zamknął go (kadr) jakimś elementem ale na początek spróbuj zrobić tak, jak napisałem.
    14. "Koń jaki jest, każdy widzi". To napisano już dawno i jeśli go fotografujesz, staraj sie pokazać go lepiej, ciekawiej przyciągnąc uwagę widza jakimś szczegołem, ciekawą pozą czy sytuacją.
    Tu nic z tego nie ma. Kadr znów centralny a samego konia widać raptem z połowę spoza nieciekawego zielska.
    Z tego kadru wyciąłbym głowe konią z częścią szyi. Ładnie tu wygląda z postawionymi uszami, rozwianą grzywą, pochylony nad różowym kwiatuszkem.
    Czy chce go zjeść?
    15 i 16. Temat równie wdzęczny: konie w pelnym galopie.
    Ładniej jednak wyglądałyby ujęte z przodu.
    14-ka również pokazuje Twoją chęc do umieszczenia najważniejszego punktu w środku kadru. To błąd. Pędzącycy z przodu (z lewej) koń powinien mieć więcej miejsca przed sobą bo za chwilę wybiegnie Ci z kadru
    15-ka jest zrobiona z daleka, taki kadr wyglądałby nieźle ale od przodu. Tu widać tylko końskie zadki. Znów kadrowane bardzo przypadkowo i poobcinane.

Pamiętaj, to co wychodzi z aparatu to dopiero materiał wyjściowy do tego, co chcesz nam pokazać. Nie jesteś w żaden sposób zobowiązany do pokazywania całego, pstrykniętego kadru, Jeśli nie udało Ci się skadrować ciekawie od razu przy fotografowaniu to w komputerze zawsze mozesz poodcinac to, co zbędne a zostawić coś ciekawego i ładnie skomponowanego.
    Do obróbki się nie przyczepię, nie jest źle
    Poczytaj o kompozycji w fotografii i przed naciśnięciem migawki pomyśl, co chcesz pokazać a będzie coraz lepiej

Uff, ale się rozpisałem z samego rana

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dzięki Ci wielkie za te uwagi

diabolique
    Gość
    Dla mnie wyglądają jak zrobione po najmniejszej linii oporu. Gdzie stałeś tam podniosłeś aparat i cyknąłeś. Nie szukałeś kadru, nie chciało ci się ruszyć z miejsca i wyszło jak wyszło. Dzięku lenistwu dokonano wielu wspaniałych wynalazków (np. samochód, bo się chodzić nie chce), ale nie zrobiono dzięki niemu super foty.
    Może się mylę, ale tak to wygląda.

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    witam
    zdjęcie to nie jest napewno dobre technicznie ale bardzo mi się podoba proszę was o ocene nazwałem to zdjęcie "Trzy Grcje Rubensa"
    pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	17.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	169,6 KB
ID:	7579  

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Kapitalne foto, technicznie też wcale nie najgorzej, może odrobinę za ciasne i lekko poucinane, ale za to ma swoja wymowę