Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 133

Wątek: Sonolta a900

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    Mmm.. ależ pięknie się prezentuje ta alfa. A do tej pory nie lubilem sonoltowego imidżu.
    Mnie też się podoba

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Wyluzuj. To bardzo dobrze. Nie wiem czy dla Olympusa ale dla nas - fotografujących na pewno. Niech to będzie tanie i niech każdy "młody, napalony" kupi sobie trzy. Nie ma nic złego ani w młodości ani w napaleniu a tym bardziej w A900. [...]
    Czasami celowo nie używam emotikonek
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Czasami celowo nie używam emotikonek
    Wcale nie dałem się nabrać. Kogo jak kogo ale Ciebie nie podejrzewałbym o pisanie takich słów poważnie. Niezależnie od zamiarów, powagi, emotionek itp. wiele wątków ma takie przerywniki posiadaczy E-3 - że do d..., beznadziejny, badziewny itp, itd... Tak są traktowane szczególnie wątki z magicznym FF w roli głównej. I niezależnie czy ktoś leczy kompleksy, dylematy pozakupowe, robi jaja czy nabija się z onanistów sprzętowych - to nie bardzo da się czytać - materia została zmęczona, ileż można...
    Poza tym coraz częściej to Forum posługuje się kodem zrozumiałeym dla 20 może 40 furumpowiczów...

zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co do wyższości AF Alfy nad Oly e510 - w Olku jest podgląd na żywo i można ostrzyć ręcznie na statywie w powiększeniu x10. Tego nie potrafi obecnie żaden Soniak. A więc, w wielu zastosowaniach Olympus wygrywa . Ja z lupy w Live View już na pewno nie zrezygnuję.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Pomyślcie też o komforcie (zerowym) składowania i edycji takich kobylastych RAW-ów. Toż taki Lightroom się zupełnie zatka. Dzięki, jako amator wolę poręczny sprzęt, poręczne pliki i świetne wyniki za umiarkowane pieniądze - a więc E-system. A profesjonaliści pewnie dalej będą wybierać znacznie lepsze wsparcie Canikona.
    Ostatnio edytowane przez kociasek ; 11.09.08 o 11:26 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Canon ma puchę profesjonalną ponad 20 mega, Sony ma puchę profesjonalną ponad 20 mega, podobno Nikon ma mieć puchę profesjonalną ponad 20 mega... Czyżby rodził się nowy standard w fotografii profesjonalnej?
    Tak, mają. Tylko nie trzeba mieć takowej puchy, żeby być profesjonalistą i robić profesjonalne foty. A spotkałem się z takimi, co twierdzili że sa profesjonalistami, bo mają body z półki pt."profesjonalna". Tak więc , jak dla mnie, raczej nie rodzi się nowy stadard fotografi profesjonalnej, a rodzą sie nowe profesjonalne puszki.
    Ostatnio edytowane przez Bzyku ; 11.09.08 o 10:43

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Bzyku Zobacz posta
    Tylko nie trzeba mieć takowej puchy, żeby być profesjonalistą i robić profesjonalne foty.
    "Kupno Nikona nie czyni Cię fotografem. Stajesz się zaledwie posiadaczem Nikona."
    Anonim

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Wracając go głównego nurtu wątku - A900, pooglądałem dostępne sample, przeczytałem specyfikacje i tak myślę - dla kogo ma to być aparat?

Do studio - tak tylko dlaczego nie ma niskich ISO?
    Do kotletów - też nie bardzo, wybrałbym co innego...
    Do sportu, reporterki - niepotrzebne takie rozdzielczości a wysokie ISO owszem - profi wybiorą Canony i Nikony, stać ich na to...

Dla kogo więc? - Sony chyba chciało zrobić AllInOne i nastawić się na target bogatych amatorów - wierzących w magię marki, megapixeli...

Co do sampli - jednak bardzo rozczarowujące. Wysokie ISO - nawet po przeskalowaniu nie wygląda dobrze. Nie bardzo widać jakiś wyraźny przyrost rozdzielczości nawet na drogich szkłach. Gdzie są kolory? Argument o jotpegach z przedprodukcyjnej puszki przekonuje mnie tylko częściowo... - takie pliki tym bardziej powinny dobrze wyglądać.

Stary poczciwy 5D nadal śpi spokojnie na półkach sklepowych - bez obawy o nabywców... Nowsze konstrukcje Nikona tym bardziej.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ściągnąłem kilka sampli z tej alfy i niestety razem z aparatem musiałbym kupić nowy komputer a to tylko JPG-i. Praca na RAW-ach czy 24MP będzie wymagała dobrego komputera bo stanie się męczarnią

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29274444

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Do studio - tak tylko dlaczego nie ma niskich ISO?
    Do kotletów - też nie bardzo, wybrałbym co innego...
    Do sportu, reporterki - niepotrzebne takie rozdzielczości a wysokie ISO owszem - profi wybiorą Canony i Nikony, stać ich na to...

Dla kogo więc? - Sony chyba chciało zrobić AllInOne i nastawić się na target bogatych amatorów - wierzących w magię marki, megapixeli...
    Jpegi z Sony wygladaly zazwyczaj średnio, RAW na pewno pokaze co potrafi ta puszka. 24 mpix to już poza rozdzielczością filmu 35mm. Mówi się ze szumi na jakimiś iso, zeskanujcie film i porównajcie (z tej samej czułości), ze optyka nie wydoli - i co z tego nie wydalała na rozdzielczość kliszy.

A tak na marginesie szum szumowi nie równy i widzę dosyć poważną lukę w testach na dpreview.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ściągnąłem sobie te pierwsze sample umieszczone na Fotopolis i powiem, że niczym mnie nie zachwyciły, a wręcz przeciwnie nie podobają mi się. Dlatego w życiu nie wyłożyłbym 9k na ten aparat.