Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: OLYMPUS SP 560 UZ - jakość zdjęć

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OLYMPUS SP 560 UZ - jakość zdjęć

Jak tam u Was użytkownicy sp560uz z jakością fotek. Ja osobiście jestem zaskoczony tym że w porównaniu z moim starym Soniakiem są niestety gorsze tzn. zrobiłem parę fotek dla porównania jednym i drugim aparatem (na full auto) i a Olimpka wyszły albo za bardzo naświetlone bądź za ciemne, poza tym kolory są za mało nasycone.
    Mam ten aparat dopiero kilka dni i są to moje pierwsze wrażenia. Mam nadzieję że to co najlepsze jeszcze przede mną. W miarę wolnego czasu będę eksperymentował na innych ustawieniach i oswajał się z głośną niestety pracą focusa

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mało jeszcze cykałem, ale jakość mnie też nie powala, mam podobne wrażenia trybu auto. Myślę, że musimy powalczyć scenami lub manualem, pozdro!

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Auto faktycznie kiepskie, dużo lepiej na P. Manual to inwencja i trochę wiedzy. Mam tego Olka od niedawna i się uczę. Generalnie jestem zadowolony, ale poprzedni Fuji 5600 chyba miał kolory bardziej nasycone.

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Hmm rzeczywiscie zauważyłam dziwną rzecz. Przeszłam z Samsunga na Olka, wiec wszystko jest super, wszystko mi sie podoba. Ale na pewnej wycieczce znajomy wyciagnal Olka c760 i jeszcze nie widzialam nigdzie takiej ostrości, głebi i takich wyrazistych kolorów. Potem pomyślalam ze napewno ma w ustawieniach podrasowane nasycenie i ostrośc, bo po podrasowaniu, moj Olek zaczyna sie lepiej sprawowac. Ale nie, on mowi ze wszystko robi na auto, a jego aparat ma swietna optykę.

Jezeli ktoś mi wyjaśni te tajemnicę bedę wdzieczna.

A o to próbki:

jego Olek:
    http://www.ziemowit.mierzwiak.com/ga...8/P5020074.htm

mój olek
    http://www.ziemowit.mierzwiak.com/ga...st/most-10.htm

..
    chyba ze to kwestia kompresji...zauważyłam ze zdjecie 8MP zajmuje 3 MB, przy 11MB RAW. Czy nei wydaje sie wam ze to zbyt mało? W nikonie 8700 przy takiem Rawie mamy 6 MP w jpeg
    Ostatnio edytowane przez ladyhawke ; 17.07.08 o 13:17

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    TO się zgadza, ponieważ C760 (najlepszy był C770) ma tylko zoom x10 i mniej pikseli, co rzutuje na to o czym piszesz, ale 560 tez ma chyba nie najgorsza optykę. Niedługo będę mógł go porównać z SP500, to cos napisze
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jak chce się znaleźć dziurę w całym to się zawsze znajdzie. Ja mam zupełnie inne odczucia od waszych co do 560tki. Co prawda nie robie zdjęć na auto, przeważnie na trybie M (po to tez kupiłem ten aparat, żeby samemu decydować o ustawieniach przy danym zdjęciu) ale jestem w pełni zadowolony z zakupu. Nie pomyśleliście przypadkiem, ze te kiepskiej jakości zdjęcia to nie wina aparatu, tylko waszej nieznajomości sprzętu ? Proponuje wam pochodzić troszkę w teren i popróbować pofocić przy różnych ustawieniach żeby po prostu zapoznać się z aparatem. ladyhawke na twoim zdjęciu mostu ostrość poleciała gdzieś w siną dal i to jest głównym powodem nieudanej fotki. Zobacz sobie zdjęcia widoków w mojej galerii, są robione tym samym modelem aparatu.

Zachęcam do focenia, focenia i jeszcze raz focenia, a jak się zapoznacie ze swoimi kompakcikami to na pewno też zmienicie zdanie na ich temat
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Hmmm,

Tak uważasz? Robilam na najdłuższej ogniskowej, i z pomiarem iESP AF i wydawaloby sie ze ten zielony kwadracik trafił w most. Ale głównie chodzi mi o tło , ze takie zamglone.
    To byl pierwszy wypad Olka w teren
    Po dokladnej analizie, okazuje ze nie wszystkjie zdjęcia znajomego sa piekne i ostre, podobnie jak u mnie nie wszystkie są skopane. A Twoje sa po prostu super.... czyli da się z Olka wycisnac jednak coś

Czy mozesz mi doradzić jako pewien znawca tematu, co do wyboru akcesoriów? W jakie filtry warto byłoby sie zaopatrzyc, jezeli wyjeżdzam w górki, i chciałabym przyzwoite fotki przywieźć.
    Czy twoje foty były robione z jakimiś filtrami?

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie wierzyłbym za bardzo tej zielonej kontrolce od AF, temu olkowi czasami "zdaje" sie, że złapał ostrość, choć w rezultacie jej nie łapie, szczególnie jak ostrzysz na odległych obiektach, przy mniejszych odległościach problem ten raczej nie występuje. Ja korzystam w większości z wizjera a nie z zewnętrznego LCD, wydaje mi sie ze w ten sposób lepiej jest dostrzec ew. nieostrość. Nie przejmuj sie tym, że po pierwszym wypadzie miałaś sporo skopanych zdjęć (ja miałem podobnie), po prostu musisz (jak pisałem wcześniej) "wyczuć" aparat a na to jest potrzebne troszkę czasu. A co do zamglonych zdjęć to wnioskuje, że robiłaś je teraz na dniach (kiedy jest deszczowo i pochmurno). Do zdjęć widoczków potrzebne jest dobre światło i w miarę przejrzyste powietrze. Sprawdź aparat jak będzie ładny słoneczny dzień a na pewno nie będziesz zawiedziona. Za znawcę tematu raczej bym sie nie uważał, bo sam niedawno, co dopiero miałem swoje początki. W sprawie filtrów raczej ci nie pomogę, bo sam z takowych nie korzystam (fotki w galerii też są robione bez ich użycia), ale był w tym dziale poruszany temat filtrów do 550 i 560 UZ. Zajrzyj tam może coś dla siebie znajdziesz a jak nie to zapytaj w tamtym temacie.

W tą sobotę też wyjeżdżam w Słowackie górki i mam nadzieje, że wrócę niekoniecznie z dużą ilością zdjęć, ale dobrej jakości, czego i tobie życzę
    Ostatnio edytowane przez Tojfi ; 17.07.08 o 18:25
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Moi drodzy w tego typu aparatach nie można oczekiwać super jakości ani rewelacyjnego trybu AUTO. Olek chyba to wie, ze nie ma najlepszego AUTO, dlatego daje mnóstwo ustawień tematycznych i manual itd. Jak zaczniecie robić w trybach S i M to zobaczycie że da się lepsze zdjęcia robić
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jak dla mnie, w tym aparacie tryb auto mógłby wogóle nie istnieć
    Pozdrawiam Rafał M.