Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: SP 560UZ - Jak wydłużyć filmiki 640x480?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

SP 560UZ - Jak wydłużyć filmiki 640x480?

Jak wpłynąć na wydłużenie filmików w SP-560UZ? Olympus na stronie firmowej w specyfikacji technicznej podaje w trybie 640x480 10s, natomiast mój aparat (chyba nowszy soft) umożliwia 30s, stąd myślę że programowo dałoby się usunąć powyższe ograniczenie - pytanie jak? Bardzo proszę o linka, aparacik jest przyjemny, jednak filmy mnie rozczarowały (przy zakupie nawet tego nie sprawdzałem, u innych to standard). Miłośnicy 560UZ bardzo proszę o pomoc! Z pozdrowieniami dla wszystkich!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Po pierwsze z dokupioną kartą nagrasz 40sek i jest to wina bufora aparatu, który nie jest zbyt pojemny. Tzn aparat nie zdążyłby zapisać filmu w tej jakość na karcie. Nagrywanie filmików przez dłuższy czas umożliwia jedynie zakup karty Olympus typy H, która jest szybsza od M. Niestety Olympus poleciał sobie w bambuko i już tych kart nie produkują... no comment
    Czyli jedna funkcja aparatu ograniczona. Jeśli już bardzo Ci zależy na wydłużeniu nagrywania powyżej 40sek, to dorwij jakąś 512 typu H na allegro, albo na magazynie w jakimś sklepie internetowym, z tym, że zapłacisz jak za złoto bo gdzieś ją widziałem nówkę za 159zł...

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nic nie stoi na przeszkodzie zeby do olympusa wsadzic karte typu H innego producenta np. Fuji 2GB za 95 zl. Nie bedziesz mial tylko funkcji panoramy.
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mi również zależy na dłuższych filmikach ale przed zakupem się wszystkiego dowiadywałem i filmiki za całej wolnej pamięci można nagrywać ale na szybszych kartach. Od nowego roku Olympus wypuścił karty XD typu M+, dzwoniłem więc do Olympusa i pewna miła pani mnie uspokoiła i powiedziała że te karty w Polsce będą dostępne od 01.07.2008 więc pewnie ,,za chwilę" stopniowo zaczną się pojawiać. Szkoda tylko że cena z pewnością będzie jeszcze wyższa niż zwykłych XD typM, ale jestem w stanie się z tym pogodzić.
    A co do kart XD typH, to wam powiem że owszem można nagrywać filmiki ograniczone tylko pojemnością karty, ale słyszałem że się potrafią zawieszać i jestem w stanie w to uwierzyć, bo musiało być coś z nimi nie tak skoro OLYMPUS przestał je produkować.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie, dzięki bardZo za info! Też gdzieś czytałem o Fuji typ H, nie miałem tylko pewności, czy to działa. Jesteście bezcenni! Raz jeszcze pozdrowionka! P.S. Panoramę załątwię zwykłą kartą typu M, którą już posiadam. Gdyby tak ktoś jeszcze napisał (jak ma), że ma w swoim 560UZ Fuji 2GB typ H i, że nagrywa załóżmy te 19 min. - byłbym dźwięczny!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A ja z innej beczki.Dobrze zrobiony film to sklejka z ujec,ktore nie powinny trwac dluzej niz 10-15 sek max.Czesto najlepiej ja sa ujecia do 10 sek.Przecie i tak pozniej to sie skleja montuje podklad dodaje,napisy i inne klocki.Tak,ze 30 sek to i tak duzo za duzo.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oczywiście że jakiś dłuższy film powinien być zmontowany ale z chwilę dojdziemy do tego że do filmów trzeba mieć kamerę, no i to też jest racja.
    Ale mnie osobiście w stronę kamery nie ciągnie i nawet nie mam w planie kręcić aparatem jakiś 30 minutowych filmów. Chcę tylko nakręcić np. moment jak dziecko w przedszkolu powie wierszyk, który muszę nagrać w całości itp. a do tego niestety 40s to trochę za mało.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie!
    Zawsze lepiej mieć większe możliwości niż mniejsze. Poza tym dokumentu nie da się wykręcić w 40s. Ale mniejsza o to. Słuchajcie kupiłem Fuji 2GB typ H, działa spraktykowałem! Karta kosztuje w Krakowie 90,- Myślę, że warto, a panoramę mogę składać na kompie, poza tym mam jeszcze drugą kartę Olympusa. Powiem również, że czuć przyspieszenie w zapisie zdjęć, co nie jest bez znaczenia. 3M-cie się!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mi aż tak nagrywanie 40 sek filmików nie przeszkadza, jest to uciążliwe jak chce się mieć wszystko co do sek, bo w innym przypadku to można kręcić po 40sek co chwile a potem to posklejać. Natomiast bardziej głupie jest to, że zoom się wyłącza przy nagrywaniu filmów z dźwiękiem. Z tym sobie radzę tak że nagrywam filmik bez dźwięku z zoomem, trzymają w drugim ręku sony ericssona z nagrywaniem, a potem to montuje. Zawsze jakiś sposób.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Mam prośbę do Was, planuję kupić SP 560UZ i zależy mi na tym aby mieć możliwość nagrywania filmików bez ograniczeń typu "40s.". Czy jest na forum może ktoś kto mógłby podać mi namiary sklepu gdzie mógłbym kupić kartę xD typu H w Toruniu