Każdy ma swoją drogę. Ja już pisałem, rób, jak chcesz, jak co wyjdzie, podglądaj Exif i się ucz
Każdy ma swoją drogę. Ja już pisałem, rób, jak chcesz, jak co wyjdzie, podglądaj Exif i się ucz
/*...................*/
/* ...........................*/
Dla formatu i szkieł Olka przysłona 11 to max. Jak przymykasz badziej to ci jakość obrazu leci. Dyfrakcja.
Lustrzanką może trudniej? Bo ja wiem czy to prawda ? Jak mi w pracy każą robić małpą, bo E-510 pojedzie w delegację to jestem bezradny jak niemowle przy browarku
To tak jak ze sportowym samochodem. Prowadzi się szybciej, bezpieczniej od Poloneza tylko trzeba się naumieć. Powrót później do Poldka jest bolesny.
Pozdr.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Mi przesiadka w 100% na tryb M zajęła niecałe 1,5 roku. Nie wiem czy to dużo, czy to mało, ale dopiero po takim czasie jestem w miarę zadowolona z efektów swojej pracy. Z trybów tematycznych korzystałam na samym początku, potem się człowiek przesiada, bo widzi ograniczenia. Próbuj dalej i się nie zrażaj, też nie uważam, aby lustrzanka była łatwiejsza od kompaktu![]()
E-510 Double Zoom Kit! || http://dw4463757.digart.pl/
Jezeli kompaktem robiles na "auto" i "scn" a lustrem zaczynasz kombinowac wlasne nastawy to dluga droga przed Toba. Kompaktem nauczyles sie, ze aparat mysli a Ty tylko pstrykasz. Do tej pory z trybow P,A,S,M i SCN korzystales z P i SCN. Teraz naucz sie techniki fotografii (fizyka- optyka) i zacznij korzystac (madrze) z trybow A, S, M i nastaw ISO, balansu bieli i jeszcze paru drobiazgow. Zakladam ze patrzec "fotograficznie" juz umiesz. Troche to potrwa zanim Twoje fotografie zaczna sie Tobie podobac, ale nie zniechecaj sie. Duzo czytaj i cwicz, tu zdjecia kosztuja jedynie czas a nie rzeczywiste pieniadze!
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja również jestem totalnym amatoremPrzez 1,5 roku robiłem zdjęcia Kodakiem P850 tylko używając w 99% trybu M.
Po przesiadce na Olka również korzystam z M i muszę powiedzieć, że cały czas się uczę bo wciąż czuję, że niewiele umiem.
W Kodaku nie dało się tak ustawiać GO więc tego uczę się jakby od zera.
Moja rada jest taka: jeśli chcesz zacząć od radu robić artystyczne zdjęcia to szybko się zniechęcisz. Włącz tryb M i... pstrykaj i kasuj bo 95% na początku nie będzie nadawała się do niczego. Jeśli się zniechęcisz to zaczy, że fotografia Cię nie interesuje jako dziedzina, jedynie lubisz oglądać ładne obrazki. Jeśli się nie zniechęcisz to się nauczysz
Co do oceny zdjęć to dokładnie tak jak napisali poprzednicy, pierwsze to masakra totalna, nawet dla mnie
Drugie już coś przedstawia więc kombinuj dalej.
Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..