Przy motylach wyszła Ci dosc fajna Go![]()
Przy motylach wyszła Ci dosc fajna Go![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Dziękuje
Dość długo siedziałem w tym lesie w jednym miejscu ...
Roślinki na których siedziały motyle miały ok. 0,5m wysokości ...
Do tego wiał leciutki wiatr ... jak wiadomo przy takich szczegółach wystarczy milimetr i już ostrość ucieka ...
Ale to był trening mojej cierpliwości
Z ostatniej wycieczki:
11- fajne, sońce super odniło się w wodzie a z tyłu widać wysokie budynki- miasto
natomiast 12- ??????? brudna woda, lekko przepalona roślinka, cień i tyle![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
To jest fajnei zabawa światłem też chyba Ci wyszła tylko szkoda że uciąłeś włosy z prawej strony
![]()
Ostatnio edytowane przez Igorra ; 5.07.08 o 12:55
Bardzo fajna zabawa z oświetleniem!!! Jakie lampki zastosowałeś?? Powiesz coś więcej o technice tego zdjęcia? Skąd ten dym...??![]()
Dzieki
No tak to jest jak sie samemu sobie robie zdjęcia
Przez maske nie było dobrze widać ... Zobaczyłem to dopiero po zgraniu zdjęć do kompa ... Ale i tk mi sie podobaZapewne wróce do tego zdjęcia i zrobie je poprawnie
Dziękować
Zastosowałem jedną lampe domową o mocy 300W i plynnej regulacji jasności ... Żarnik jest na wysokości 175cm ...
Niestety lampa nie ma regulacji wysokości i to sprawiało mi największy problem z dalszymi eksperymentami ...
Co jakiś czas zmieniałem położenie lampy ... aż do uzyskania zadowalającego efektu ... Lampa ma regulowane źródło światła albo świeci poziomo (tak jak jest na zdjęciu) moge ją też płynnie ustawiać żeby świeciła na sufit ...
Lampe miałem po swojej prawej stronie, natomiast z lewej strony mam okno i wpadało też troche światła dziennego przez co efekt jest lepszy ...
Tło to oczywiście ściana ... mam je w kolorze "kawy z mlekiem" więc nie razi tak bielą ... dużo mi to pomogło ...
Technika ?? Raczej kombinacje alpejskie
Wszystko widać na zdjęciu
Aparat na statywie podłączony do telewizora i aktywny tryb LV ...
No bo jakoś sie przecież sam musiałem kadrować
Do tego pilot RM-1 (ostał mi sie po aparacie C-3000Z 3mPiX i co najśmieszniejsze w gazetce któa dostałem z fotomanią widze ze przez tyle lat jest ten sam)
Jak na pierwszą taką zabawe stosowałem tryb P ... wszystkie funkcje na AUTO ... pomiar światła matrycowy, bez flesza ... obiektyw 40-150 ustawiony na 40mm ...
A skąd ten dym ?? podczas wymyślania tego zdjęcia paliłem fajka ... stwierdziłem że ciekawie będzie go użyc do zdjęcia ...
Wziąłem potężnego bucha, założyłem maske, ustawiłem sie i zaczałem wypuszczać dym no i wcisnąłem przycisk na pilocie
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez J.Graph ; 5.07.08 o 15:18
Ale sie musiałes okombinowac do tego zdjęciaja bym nie miała tyle cierpliwości
![]()
Coraz bardziej ciekawi mnie fotografia studyjna i chciałem sprobować własnych sił ... niestety nie miałem modela więc wyszło że sam musze nim być
Zawsze to jakieś doświadczenie
Swoją drogą chyba każdy fotograf jest skłonny do poświęceń ...
Dla przykładu dam zdjęcie z Chorwacji ...
Na rondzie była fontanna, znajomy chciał fajne zdjęcie a ja miałem pod ręka tylko 10cm statyw
Oto jak to wyglądało![]()
Co za poswiecenie modela! Musial siedziec nieruchomo chyba z 10 sekund![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA