Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zawody drwali

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Zawody drwali

Niedźwiedź to mała miejscowość w woj. lubuskim (powiat świebodziński) otoczona głównie lasami. Dlatego też głównym źródłem utrzymania mieszkańców jest właśnie las. Osiem lat temu jeden z "przedsiębiorców", czyli człowiek który zatrudnia większość mieszkańców przy pracach w lesie wpadł na pomysł zorganizowania zawodów drwali. Miał to być sposób na uatrakcyjnienie życia mieszkańcom ale z małej imprezy po kilku latach powstało dość duże jak na tak małą miejscowość i fundusze przedsięwzięcie.
    W tym roku zostałem poproszony przez organizatora o zrobienie skromnego reportażu. Nie jest to moja tematyka ale starałem się jak mogłem
    Krótki pokazik tu: www.drwale.getphoto.net

Nie wiem czy to dobre miejsce, jeśli nie to proszę moderatorów o przeniesienie wątku tam gdzie będzie lepiej pasował

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    I'm a lumberjack, and I'm okay. I sleep all night. I work all day.
    MK

diabolique
    Gość
    trzecia fota wymiata
    i jak dla mnie tylko trzecia reszta jakoś mało dynamiczna jak na reportaż. Za mało wiórów leci jak na zawody drwali. Chciałbym w takim reportażu zobaczyć zmęczoną, skupioną twarz zawodnika, jakieś resztki pniaków pozostałe po konkurencji, okrzyki i doping kibiców...
    Tak ja bym to zrobił. Ale to subiektywne zdanie Nie wiem jakim szkiełkiem to focone, ale reportaże to chyba najlepiej około 35mm (czyli olkowe 17,5)

PS. I bez lampy...
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 1.07.08 o 00:07

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    No to ja mam zdjęcia z eliminacji do mistrzostw Świata w Zawodach Drwali, które odbyły się w Spychowie

Imprezka przednia,

1 konkurencja powaliła mnie na kolana, że tak można. Polegała na ścinaniu drzew.
    Drwal najpierw wbijał słupek w ziemię i mówił że na ten słupek położy 25 metrowego swierka

potem pracował chwilkę piłą i klinami i kładł świeka z dokładnością do 2 cm
    sędziowei oceniali BHP dokładność, kąt, oraz parametry odziomka takie jak szerokość zawiasy

druga konkurencja polegała na poobcinaniu gałęzi ze ściętego drzewa - oczywiście na czas i dokładność - sędziowie oceniali czy drzewo nie było zbyt poranione

trzecia konkurencja polegała na złożeniu piły na czas - założenia prowadnicy i łańcucha. Regulamin mówi, ze tak jak złoży się piłę podczas tej konkurencji - tak musi zostać. kolejne dwie konkurencje prowadzone są już tak złożoną piłą. Jeśli ktoś na przykład założy łańcuch odwrotnie .... to kapa

i dwie ostatnie konkurencje :

cięcie pnia od dołu i docinanie od góry - płaszczyzny cięcia muszą się dokładnie zjechać

i ostatnia - pień leży na desce. Przecina się pień tak, aby nie nadpiłować deski. Im cieńszy niedopił - to co zostało - tym więcej punktów. Jednak jeśli ktoś choćby porysuje deskę to dostaje zero punktów.

Zwycięzcy bedą reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata Drwali

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    No to ja mam zdjęcia z eliminacji do mistrzostw Europy w Zawodach Drwali, które odbyły się w Spychowie

1 konkurencja powaliła mnie na kolana, że tak można. Polegała na ścinaniu drzew.
    Drwal najpierw wbijał słupek w ziemię i mówił że na ten słupek położy 25 metrowego swierka

potem pracował chwilkę piłą i klinami i kładł świeka z dokładnością do 2 cm
    W Niedźwiedziu brali udział normalni pracownicy, nie wytrenowani zawodnicy ale jednemu udało się trafić w palik pomimo silnego wiatru, pozostali mieli odchyłki po kilka cm od palika

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    W Spychowie też normalni drwale - na codzień pracujący przy ścince.
    ale na mistrostwach Świata będa już startowali tylko wytrenowani zawodnicy.

dlatego pewnie nasi mało zwojują. Chociaż... reprezentacja Polski wygrała obóz szkoleniowo kondycyjny w Estonii to może potrenują

W każdym razie byłem pierwszy raz na takich zawodach i jestem pod wielkim wrażeniem że z taką dokładności ą można tak położyć wielkie drzewo

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Nie wiem jakim szkiełkiem to focone, ale reportaże to chyba najlepiej około 35mm (czyli olkowe 17,5)

PS. I bez lampy...
    Z mojego mizernego doświadczenia to z taką ogniskową nie powalczysz za dużo. Tu trzeba mieć bardzo plastyczny zestaw od szerokiego kąta do krótkiego tele, czyli E-3+14-54+50-200.

Lampa tylko na jednym

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Lampa tylko na jednym
    Ale jak się rzuciło w oczy
    Ja tylko napisałem swoje zdanie, zawodowcem nie jestem, więc traktuj to jako głos w dyskusji a nie radę.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Ale jak się rzuciło w oczy
    Ja tylko napisałem swoje zdanie, zawodowcem nie jestem, więc traktuj to jako głos w dyskusji a nie radę.
    spoko

obserwowałem sobie pracę reporterów z Gazety Lubuskiej i "prasy fachowej", mieli podobny zakres jak napisałem wyżej

Dobas, żebyś widział co potrafią zrobić pilarze w lesie w czasie normalnej pracy (jestem leśniczym) tosą dopiero wyczyny
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 1.07.08 o 00:37

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    ja na tego typu imprezach mam

14 - 54
    40 - 150
    i ZD8 do specjalnych ujęć czy zabaw z perspektywą.

Głównie używam 14-54 jednak 40-150 też często zapinam
    bo pozwala mi na uzyskanie bardzo małej głębii ostrości i dołożeniu ładnego tła - na przykład nie ostra zielona plama.

lampy używałem też często.
    Gdy w ruch poszły siekierki to na druga kurtynę
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Dobas, żebyś widział co potrafią zrobić pilarze w lesie w czasie normalnej pracy (jestem leśniczym) tosą dopiero wyczyny
    pierwszy raz w życiu widziałem tę grupę zawodową przy pracy i przez tydzień nie mogłem przestać opowiadać znajomym jakie to są fachury oczywiście wiem że to przychodzi z czasem ale dla zwykłego kapelucha jak ja - taka umiejętność nie mieści się we łbie pić chłopaki tez potrafią
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Drzewo miało spaść na kołek z czerwonyym końcem...
    spado i wbiło go w ziemię

Tu obcinają gałęzie - jakoś się nazywa ta czynność ale zapomniałem
    sławekb - jak możesz to pomóż

tu tną od góry i od dołu - płaszczyzny cięcia musza się zejść , kąty i grubości muszą być zachowane

A tu niestety kiepski koniec. Po składaniu piły na czas - jeden z zawodników źle założył Łańcuch. Zgodnie z regulaminem miał 5 minut na odpalenie piły - jednak nie mógł uzywać żadnych kluczy.... niestety nie dało rady