E-520 powinien ciut mniej przepalać światła no i wygląda na to że banding będzie mniejszy na wysokim ISO. Już dla tych dwóch rzeczy warto dopłacić, o ile znajdą pokrycie w rzeczywistości.
Ja wybrałem E-520 zamiast E-510 ze względu na 4 rzeczy:
- lepszą dynamikę i mniejsze szumy przy ISO 100-200 (zarówno RAW jak i JPEG)
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- dużo bardziej czytelny LCD w świetle słonecznym z lepszymi (normalnymi) kolorami
- minimalnie większy bufor (czy szybciej się opróżnia - tego nie wiem).
Wydaje mi się, że S-AF działa szybciej z 50-200 SWD niż w E-510. Również C-AF jest jak na moje potrzeby całkiem niezły. O niebo lepszy niż E-1 czy E-330, niestety nie sprawdzałem C-AF w E-510.
Ostatnio edytowane przez wido ; 30.06.08 o 15:14
Jarek
wido:
E-330 miał AF o niebo lepszy od Dziadka, więc E-520 musiałby mieć lepszy od dwa nieba... a tak na poważnie, może byś sprawdził jak łapie ruch w słabszym oświetleniu, bo nie jest mocna strona OLKÓW (poza E-3).
520 jest o wiele szybsza od mojej 330. Co do łapania ruchu przez AF - daje radę lepiej, niż moja 330.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
S-AF w słabym oświetleniu działa tak samo szybko jak w E-330/E-510. W dobrym jest nieco szybciej. C-AF z 14-54 śledzi moją dwuletnią córkę bez problemu jak biega w dość ciemnym pokoju, czego nie mogę powiedzieć o E-330. Na dworze z Sigmą 105, nie mówiąc o 50-200 SWD nie gubi ptaków w locie, szczególnie jak zajmują mało kadru (np. gdy zaczynam śledzić jak leci w moim kierunku i jest jeszcze słabo widoczny). C-AF zawsze mam ustawiony na 3 punkty, release priority off.
Jarek
Ja z kolei miałem E-330, a teraz mam E-510. Wprawdzie nie mogłem porównać ich jednocześnie, ale też mam wrażenie, że E-510 szybciej ostrzy niż E-330.
Myślę że Uv nie ma sensu kupować... zwłaszcza jak będziesz miał porządnego polara. Po porstu nie będziesz go zdejmował.
Zamiast niego proponowalbym dokupić dodatkową baterie - np zamiennik Hahnel, całkiem przyzwoitej jakości (na moje oko trzyma gdzieś 3/4 tego co oryginał i nie pada po pół roku jak tania tandeta).
Co do plecaka Lowepro SS 100 to jest ok, jeśli masz tylko tyle sprzętu co w momencie zakupu. Wtedy jest prawie na styk. Na następny obiektyw nie ma już raczej miejsca, więc zastanów się czy nie będziesz w niedalekiej przyszłości dokupywał czegoś - lampa, obiektyw (na upartego wejdzie do górnej kieszeni jakiś mały, ale trochę jednak lipne to miejsce na optyke).
Poza tym plecaczek jest świetnie wykonany, ma przydatny pokrowiec przeciw deszczowy, szmatke na lcd itp. Kwestia tego ile będziesz miał sprzętu...
Pozdrawiam
zajrzyj tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475
E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36