Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: E-510 czy E-520

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    • bezprzewodowe sterowanie lampami

Ten jeden gadget jest wart 400PLN jesli ktos bedzie chcial skorzystac.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E-520 powinien ciut mniej przepalać światła no i wygląda na to że banding będzie mniejszy na wysokim ISO. Już dla tych dwóch rzeczy warto dopłacić, o ile znajdą pokrycie w rzeczywistości.

| OlyJedi Awatar wido
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja wybrałem E-520 zamiast E-510 ze względu na 4 rzeczy:
    - lepszą dynamikę i mniejsze szumy przy ISO 100-200 (zarówno RAW jak i JPEG)
    - bezprzewodowe sterowanie lampami
    - dużo bardziej czytelny LCD w świetle słonecznym z lepszymi (normalnymi) kolorami
    - minimalnie większy bufor (czy szybciej się opróżnia - tego nie wiem).
    Wydaje mi się, że S-AF działa szybciej z 50-200 SWD niż w E-510. Również C-AF jest jak na moje potrzeby całkiem niezły. O niebo lepszy niż E-1 czy E-330, niestety nie sprawdzałem C-AF w E-510.
    Ostatnio edytowane przez wido ; 30.06.08 o 15:14
    Jarek

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    wido:

E-330 miał AF o niebo lepszy od Dziadka, więc E-520 musiałby mieć lepszy od dwa nieba... a tak na poważnie, może byś sprawdził jak łapie ruch w słabszym oświetleniu, bo nie jest mocna strona OLKÓW (poza E-3).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    520 jest o wiele szybsza od mojej 330. Co do łapania ruchu przez AF - daje radę lepiej, niż moja 330.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar wido
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    wido:

E-330 miał AF o niebo lepszy od Dziadka, więc E-520 musiałby mieć lepszy od dwa nieba... a tak na poważnie, może byś sprawdził jak łapie ruch w słabszym oświetleniu, bo nie jest mocna strona OLKÓW (poza E-3).
    S-AF w słabym oświetleniu działa tak samo szybko jak w E-330/E-510. W dobrym jest nieco szybciej. C-AF z 14-54 śledzi moją dwuletnią córkę bez problemu jak biega w dość ciemnym pokoju, czego nie mogę powiedzieć o E-330. Na dworze z Sigmą 105, nie mówiąc o 50-200 SWD nie gubi ptaków w locie, szczególnie jak zajmują mało kadru (np. gdy zaczynam śledzić jak leci w moim kierunku i jest jeszcze słabo widoczny). C-AF zawsze mam ustawiony na 3 punkty, release priority off.
    Jarek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja z kolei miałem E-330, a teraz mam E-510. Wprawdzie nie mogłem porównać ich jednocześnie, ale też mam wrażenie, że E-510 szybciej ostrzy niż E-330.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez cube7 Zobacz posta
    Witam.

Nikt nie twierdzi że E-510 nie jest udane, myślałem że ktoś może ma E-520 i podzieli sie swoim spostrzeżeniami. Ale wyglada na to że będę pierwszy już zdecydowałem:

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
    SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB
    Hoya filtr polaryzacyjny HMC SUPER 58mm
    Hoya filtr UV HMC SUPER 58mm
    Plecak Naneu Pro Military Echo Black lub Lowepro SlingShot 100 AW

Mam nadzieje że to bedzie dobry wybór.

Pozdrawiam.
    Myślę że Uv nie ma sensu kupować... zwłaszcza jak będziesz miał porządnego polara. Po porstu nie będziesz go zdejmował.
    Zamiast niego proponowalbym dokupić dodatkową baterie - np zamiennik Hahnel, całkiem przyzwoitej jakości (na moje oko trzyma gdzieś 3/4 tego co oryginał i nie pada po pół roku jak tania tandeta).
    Co do plecaka Lowepro SS 100 to jest ok, jeśli masz tylko tyle sprzętu co w momencie zakupu. Wtedy jest prawie na styk. Na następny obiektyw nie ma już raczej miejsca, więc zastanów się czy nie będziesz w niedalekiej przyszłości dokupywał czegoś - lampa, obiektyw (na upartego wejdzie do górnej kieszeni jakiś mały, ale trochę jednak lipne to miejsce na optyke).
    Poza tym plecaczek jest świetnie wykonany, ma przydatny pokrowiec przeciw deszczowy, szmatke na lcd itp. Kwestia tego ile będziesz miał sprzętu...

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cube7 Zobacz posta
    Witam.

Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?

Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.

Za odpowiedź z góry dziekuję.
    zajrzyj tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Myślę że Uv nie ma sensu kupować... zwłaszcza jak będziesz miał porządnego polara. Po porstu nie będziesz go zdejmował.
    Polar zabiera 2ev, nie jest za dobry do noszenia na stale...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów