Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: E-510 czy.....??????

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

E-510 czy.....??????

Słuchajcie jak w temacie. Czy kupić e-510 czy zainwestować w e-1. Tylko teraz tak... czy po takim czasie takie e-1 nie będzie zajechane. Już swoje ma....
    Dylemat straszny.
    E1 sprzęt profi i wiem, że świetny....
    e510 może być nowy.... dłużej chyba posłuży.
    Jak myślicie?
    Pozdrawiam.
    Wiem, że to porównanie zupełnie dziwne i ciężko zestawić te dwa aparaty. Ale może macie jakieś sugestie
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Myślę, że powinieneś napisać czego Ci brakuje w E-410, skoro chcesz zmienić sprzęt.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    E1 sprzęt profi i wiem, że świetny....
    e510 może być nowy.... dłużej chyba posłuży.
    Jak myślicie?
    Ostatnio naszła mnie podobna refleksja. Jestem szczęśliwym posiadazem e510, i chyba mi z tym za dobrze bo czuję że apetyt rośnie w miarę jedzenia. I z tych przemyśleń wychodzi mi, że używany e1 wcale nie będzie służył krócej niż e510. e1 jako sprzęt pro ma migawkę obliczoną na 100, czy 150 tys. cykli, zaś 510tka jest oblioczona na conajmniej 50 tys. cykli. Stąd też kupując e1 z przbiegiem powiedzmy 10 tys., a takie są na allegro ma się migawkę zurzytą w 10% Jak nie mniej. Używana 510 z takim przebiegiem jest już wyeksploatowany w 20%. Natomiast na kozść 510 przemawia stabilizacja matrycy, Lv i być może 10 mln pikseli (choć są i tacy którzy wolą 5 mln matrycy kodaka niż 10 panasonica).
    MK

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Myślę, że powinieneś napisać czego Ci brakuje w E-410, skoro chcesz zmienić sprzęt.
    Dobre stwierdzenie. Zacznę od początku. Gdy kupowałem e-410 nawet cieszyłem się z jego rozmiarów. W podróży są naprawdę ok. Jednak ze względu na duże łapy( ) i obcowanie przez jeden plener z e-510 stwierdziłem, że większy aparat lepiej leży w ręce. Lepiej mi nim obracać, po prostu wygodniej mi się nim foci. Na plus e-510 przemawia też stabilizacja obrazu - może duże znaczenie przy e-510 ma jego waga i to , że lepiej leży w ręce - co pewnie też pomaga zrobić nieporuszone zdjęcie. Kupując Olympusa miałem wiele dylematów. Wszyscy mówili kup Canona kup Nikona itp... Sprzedawców w sklepie nie słuchałem, opinie znajomych trochę mnie wybijały. Dobrze, że się nie dałem i posłuchałem własnego głosu (plus jednego znajomego), który mówił, że Olympus ma znakomite szła i e-410 mi zupełnie wystarczy (ten z double kit). No właśnie. Z tego, że akurat w Foto Jokerze nie mieli wtedy e-510 - nie miałem jak go obejrzeć - a zakochałem się w e-410 i jego szkłach - kupiłem go niezwłocznie. Naprawdę technicznie jest super. Nie zamierzam zmieniać systemu. Jestem bardzo zadowolony. Tylko nie pomyślałem właśnie o tych rozmiarach (chyba błędem było łapanie okazji i branie e-410 - bo akurat była).
    Co do e-1. Przeczytałem tyle pochwalnych artykułów na jego temat, że poprzewracało mi się w głowie
    Właściwie od Olympusa tak naprawdę zaczęło się moje uzależnienie od fotografii. Nie mam jednego dnia bez aparatu. Szczerze to zamierzam coś z tym dalej zrobić - jakoś wykorzystać mój zapał i pasję. Myślę o jakiejś szkole i zajęciu się tym na poważnie. E-1 wiadomo klasyka. Wiadomo też, że to zupełnie innej klasy sprzęt niż e-510. Tylko, znów mam rozterki. Jest to sprzęt już nie nowy. Na pewno nie będzie na gwarancji. Boję się zwykle takich transakcji.

Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Ostatnio naszła mnie podobna refleksja. Jestem szczęśliwym posiadazem e510, i chyba mi z tym za dobrze bo czuję że apetyt rośnie w miarę jedzenia. I z tych przemyśleń wychodzi mi, że używany e1 wcale nie będzie służył krócej niż e510. e1 jako sprzęt pro ma migawkę obliczoną na 100, czy 150 tys. cykli, zaś 510tka jest oblioczona na conajmniej 50 tys. cykli. Stąd też kupując e1 z przbiegiem powiedzmy 10 tys., a takie są na allegro ma się migawkę zurzytą w 10% Jak nie mniej. Używana 510 z takim przebiegiem jest już wyeksploatowany w 20%. Natomiast na kozść 510 przemawia stabilizacja matrycy, Lv i być może 10 mln pikseli (choć są i tacy którzy wolą 5 mln matrycy kodaka niż 10 panasonica).
    WSH masz rację. Tylko czy ten sprzęt mimo tych 10tys zdjęć nie będzie i tak zajechany? Czy nie będzie zjechana obudowa, odklejająca się guma itp? Trudno wyczuć. Choć myślę, że dało by się kupić z allegro coś sensownego. Co do tych 5mln. Mam też mieszane odczucia. Ale ostatnio nauczyłem się nie patrzeć na ten parametr. Wyścig pikseli to wyścig pikseli. Ale jednak znów rozterka. Czy wystarczy?
    Za dużo pytań się nasuwa. Za mało na nie znam odpowiedzi
    Kątem oka mego :

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    z e-1 trzeba czasem powalczyć - akurat mnie się to podoba. Może niech każdy zostanie przy swoim aparacie i nauczy się go wykorzystywać w 100% takim e-410 napewno da się zrobić równie dobre zdjęcie jak i e-1.

E-1 dobrze leży w łapie - z gripem i 14-54 to kawał kloca, obsługa perfekt.
    Połóż z drugiej strony marny af i szumy. Ciężko chyba znaleźć e-1 z 10 tysiącami fotek skoro taki aparat kosztował kiedyś majątek. (nie kupuje się ciężarówki żeby wozić nim swój neseser)
    Jak już to zmień na e-510

Weź kartkę do ręki i napisz sobie + - każdego aparatu. Najprostszy sposób
    Ostatnio edytowane przez mateuss ; 29.06.08 o 11:17

| OlyJedi Awatar zeroprocent
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    przeczytalem opis (poczatek) Twojej aukji:

"Jest jeszcze 21 miesięcy gwarancji. Używany tylko jako aparat dodatkowy
    Sprzedaję z powodu wyjazdu..."

tam piszesz, ze sprzedajesz z powodu wyjazdu, tu piszesz, ze chcesz zamienic.
    nieladnie tak krecic :>

Ostatnio edytowane przez zeroprocent ; 29.06.08 o 11:33

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Oj wiesz jak jest na allegro;p Trochę zatuszować prawdę trzeba;P(od razu by ktoś pomyślał, że e-410 jest do d... albo nie wiadomo w jakim stanie. Bardzo nie skłamałem Reszta opisu jest prawdziwa także wiesz...
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 29.06.08 o 11:32
    Kątem oka mego :

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Oj wiesz jak jest na allegro;p Trochę zatuszować prawdę trzeba...
    ??????????
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Po prostu znam z doświadczenia, że lepiej napisać po prostu, że z powodu wyjazdu a nie z tysiąca innych powodów bo ludzie na to dziwnie patrzą.
    Zresztą mogłem nic nie pisać - fakt...
    Kątem oka mego :

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zjechaną obudowe mozna na zdjeciach zobaczyc, guma... to dopada losowo wybrane Olki, wiec jezeli ma Ci sie odkleic, to i tak to zrobi...

Tez stalam przed takim wyborem Profi-ojciec [bo wtedy jeszcze nie dziadek ;p], a nowka-sztuka-dziecko... Wybralam chyba dobrze, ale E-1 trzymalam w łapce i wyglada i trzyma sie zachecająco )

Niestety, jakby wykrecik napisal "sprzedaje, bo zamieniam na X", to kazdy by zaczal szukac "a co ten X ma takiego, ze on chce zamienic... o, cena podobna, tzn ze lepiej kupic X..."
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów