Witam wszystkich
Tak jak w tytule, zdjęcia wykonane techniką Hdr![]()
oceniajcie i tłumaczcie co źle.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Witam wszystkich
Tak jak w tytule, zdjęcia wykonane techniką Hdr![]()
oceniajcie i tłumaczcie co źle.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Mam nadzieje ze jak w przyszłości minie Ci zachłyśnięcie technijką HDR to zrozumiesz dlaczego te zdjęcia nie są ładne.
Na razie baw sie
HDR nie służy do psucia zdjęćJak posujesz kilkanaście fotek to nauczysz siue właściwie gho wykorzystywać.
racja![]()
dzieki.
Tandetą aż kipi, pojechane suwakami do granic wydobywając wszystkie niedoskonałości zdjęć. Zamiast dodać uroku zniszczyłeś zdjęcia.
kurde to ja widze że artysty to ze mnie nie bedzie, wszyscy jestescie lepsi odemnie. masakra...
Bartekotoja,
Na mojego nosa, to po omacku, lecz idziesz w dobra stronę. Chciałbym widzieć mniej przypadkowych rozmaitości, mało mówiących, przekrzykujących się na fotkach, więcej skupienia na jakimś głównym obiekcie i troszkę mniej suwaczkami w prawo. HDR tez musi mieć kompozycję, wymowę, kolory, światło. Metoda ta sama z siebie nie tworzy tych elementów, co najwyżej nakłada na nie jakiś klimacik.
Nie jest źle, ale nadal możesz równie dobrze iść do przodu w stronę sensownych zdjęć, jak i zejść na manowce.
Pzdr, TJ
bo to o to chodzi, że szukam sobie na siłe okazji do robienia zdjęc. W moich oczach one nie są takie tragiczne, suwając tymi suwakami oczekiwalem efektu, takiego jaki wam prezentuje. Tylko mam mało wiedzy, Nie wiem jak zrobić żeby na hdr było bardziej niebieskie niebo, (a moja technika myśle że się mija z tą prawidłową bo ja jedynie zmieniam jasność zdjęcia od ciemnego do przepalonego. nie mam statywu robie zdjęcia z ręki od 2 dni bawie się hdr. i to jest owoc, a że zgniły to już szczegół.
Dobrze powiedziane, bartektoja.
Nie szukaj na siłę okazji do robienia zdjęć. To błąd, wiem z doświadczenia, robiłem tak trzy lata i nic z tego nie wyszło. Zamiast tego spędzaj czas z bliskimi, ciesz się życiem i dobrą pogodą, strzel sobie piwko, obejrzyj mecz albo przeczytaj książkę. Okazja sama przyjdzie, wcześniej czy później, a artystą i siepaczem super fajnych fotek nikt z nas być nie musi. I pewno niewielu będzie. Ale to inna historia.
Podsumowując: nic na siłę, będzie dobrze.
Dla mnie sklejenie HDR'a w Photomatixie i mapowanie tonów to dopiero początek obróbki... Ustalasz sobie co i jak żeby mniej więcej wyglądało, nie raziło, a reszta juą w PSie (pomijając Qbic'a, ale on jest magikiem). Zresztą zeleży też co chcesz osiągnąć - ja stosuję HDR'a tylko, gdy nie aparat nie daję rady z rozpiętością sceny, a i wtedy obrabiam go tak żeby nie było widać, że to HDR. Dla mnie ideałami są prace lonelywolf'a (znajdziesz chyba na wszystkich polskich galeriach), Ty może szukasz czego innego w tej technice. W każdym razie próbuj i powodzenia ;]