Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: [Fotopolis] Olympus E-520 - test

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    była to jedna rzecz dla której nie chialem tego Olka... irytuje mnie do teraz... Może dla tego nie robię HDRów na zewnątrz.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A ja przyszlam ponarzekac na cos innego... DR Gdyby rozpietosc tonalna byla wieksza, to i do HDRów byloby latwiej [zawsze troche], a moim ulubionym narzedziem nie byloby fotoszopowe shadow&highlights... Coz, czekam na cos pomiedzy, moze to bedzie w tym zakresie lepsze...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A ja przyszlam ponarzekac na cos innego... DR Gdyby rozpietosc tonalna byla wieksza, to i do HDRów byloby latwiej [zawsze troche], a moim ulubionym narzedziem nie byloby fotoszopowe shadow&highlights... Coz, czekam na cos pomiedzy, moze to bedzie w tym zakresie lepsze...
    To bardziej narzekanie na algorytm tworzenia JPG, niż na DR. Jeśli używasz shadows&highlights z dobrym rezultatem, to znaczy że DR jest, po prostu domyślny kontrast ustawiony jest na większą wartość niż byś chciała. Korzystasz z dostępnego DR, nie wyczarowujesz go znikąd. A jeśli nawet w RAW DR masz za mało, to shadows&highlighs nie pomoże.
    W e-520 jest SAT, który robi prawie to samo co shadows&highlights z photoshopa/gimpa.

piotrek204
    Gość
    Jesli DR nadal jest male to minimum 3EV by sie przydalo. Dziwne faktycznie ze to blokuja, w koncu to jedynie software.

Czy w LV jest opcja zoom i symulacji ekspozycji?

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    To bardziej narzekanie na algorytm tworzenia JPG, niż na DR. Jeśli używasz shadows&highlights z dobrym rezultatem, to znaczy że DR jest, po prostu domyślny kontrast ustawiony jest na większą wartość niż byś chciała. Korzystasz z dostępnego DR, nie wyczarowujesz go znikąd. A jeśli nawet w RAW DR masz za mało, to shadows&highlighs nie pomoże.
    W e-520 jest SAT, który robi prawie to samo co shadows&highlights z photoshopa/gimpa.
    Widzialam gdzies zdjecia testowe z SAT i bez - nie jest zle Ale nadal za malo, zeby zamienic E-330 na E-520 [7x AF + SAT + obecne ISO + cena <2k to biore]. A ten SAT dziala "od razu", czy np. tak jak korekcja winietowania - trzeba edytowac kazde zdjecie?
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A ten SAT dziala "od razu", czy np. tak jak korekcja winietowania - trzeba edytowac kazde zdjecie?
    Działa od razu (oczywiście jest opcją do włączenia/wyłączania), ale jest też opcja korekty zdjęcia już zrobionego.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzieki

Mowie, fajna opcja. Czyli jeszcze czekam na wiecej punktow AF i bedzie miodzio Chociaz... do tego czasu to sie z moim jednym wytrenuje, juz mi coraz mniej łapek i skrzydel ucieka... ;[

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ten jeden punkt AF przysparza wiele roboty przy hdr'ach, nocnych i przy panoramach. Rozumiem że E-420/520 to sprzęt budżetowy, ale jak wsadzą ten 1-punktowy AF jeszcze w jakimś modelu to będzie porażka. Ciekawe ile tych układów leży jeszcze na magazynie...

Odnośnie skuteczności, to zawsze marzyłem o foceniu ruchu po uprzednim przyłapaniu ostrości na podłodze lub sąsiednim filarze. To tak jakby zingorować elektryczność i zasuwać ze świeczką.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Ten jeden punkt AF przysparza wiele roboty przy hdr'ach, nocnych i przy panoramach. Rozumiem że E-420/520 to sprzęt budżetowy, ale jak wsadzą ten 1-punktowy AF jeszcze w jakimś modelu to będzie porażka. Ciekawe ile tych układów leży jeszcze na magazynie..
    W przypadku zdjęć statycznych, szczególnie ze statywu, przydatne mogą być punkty (11) dostępne w trybie LiveView.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Odnośnie skuteczności, to zawsze marzyłem o foceniu ruchu po uprzednim przyłapaniu ostrości na podłodze lub sąsiednim filarze. To tak jakby zingorować elektryczność i zasuwać ze świeczką.
    No dokladnie... Tak to moge i kompaktem

Na szczescie E-TrzystaTrzydziestka z 50-200 odżywa... I nawet czarne zlapie ;p