Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: pyłek (tyfus)

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

pyłek (tyfus)

Witam
    Dotychczas nie spotkałem na forum problemu, który mnie nurtuje od kilku tygodni. Pewnego dnia patrzę w wizjer swojego C740UZ i co widzę, mały tyfusek, syfek, pyłek, czy jak to nazwać ciało obce. Po sprawdzeniu okazało się, że ww. tyfus znajduje się na wewnętrzym LCD, bo na zewnętrznym LCD, ani na zdjęciach go nie ma. Pytanie, czy można go jakoś wyczyścić bez zniszczenia aparatu podczas demontażu. Aparat jest kupiony u Grosmana (Leszno) i na gwarancji. Zasadniczo ten mały tyfus nie ma wpływu na jakość zdjęć, tylko na moją psychikę (no bo wiecie, to boli mieć takie coś w aparacie). Może ktoś posiada zdjęcia rozebranego C7XXUZ, aby zobaczyć jak wygląda wewnątrz i czy próbować go rozbierać. Może nie ryzykować ???

pzdr
    Zyggy => C740UZ + 128MB + 16MB + Velbon 888DX

Awatar detox
    Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Sam lepiej nie ruszaj. W moim tasz sa rozne pylki, ale nic sobie z tego nie robie jesli fotki wychodza ok.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Inowroclaw
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a nie jest to przypadkiem jakiś dead pixel? jest czarny, czy też może ma jakiś kolor?
    Gods Made Heavy Metal

Awatar detox
    Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeśli zdjęcia nie mają czarnych punktów dead pixel lub czerwonych hot pixel to naprawde nie masz sie co martwić, ale jeśli nie daje Ci to spokoju to odwiedź serwis . Tak na marginesie to ja osobiscie nie używam prawie celownika ze względu na jego kiepską rozdzielczość .

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To chyba jedyna wada tej konstrukcji jaką sam doświadczyłem, nie radzę dmuchać w okular wizjera jak znajdą się na nim zanieczyszczenia, lepiej przeczyścić lekko zwilżonym wacikiem aby zebrać wszystko zw szkła okularu. Wizjer jest słabo usczelniony i po paru dniach użytkowania miałem tam prawie wszystko....

Awatar detox
    Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Sprawdziłem, nieszczelnosc jest między obudową wizjera, a pokrętłem. Cóż taki jego urok

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hillel
    a nie jest to przypadkiem jakiś dead pixel? jest czarny, czy też może ma jakiś kolor?
    dzięki za zainteresowanie tematem i liczne odpowiedzi, co do cytatu, to napewno nie jest to dead, ani hot pixel, bo kształt krótkiego włoska i czegoś jeszcze

pzdr Zyggy
    C750UZ + 128 +16 + DX888

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    kup w pierwszej lepszej aptece gryszke gumowa i poprubuj podmuchac kilka razy.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki - próbowałem sprężonym powietrzem z puszki i nic. Powiem tak, nie wiem w co dmuchać. W wizjer nic nie daje, tylko odrywa gumkę z wizjera. Nie wiem gdzie znajduje się ten wewnętrzny LCD, może gdzieś w środku, a widok mamy porzez układ optyki (lustra lub pryzmat). Wydaje mi się, że zabrakło mi nieiwazyjnych pomysłów. Oczekuję kolejnych i pozdrawiam fanów Olego.

Zyggy
    C740UZ + 16 + 128 + DX888