Z tym przełączaniem na MF przy zakładaniu osłony - to kompletna bzdura w przypadku 30/1,4. Tam nie ma żadnej części ruchomej, a miejsce mocowania to korpus obiektywu. Machnęli się w instrukcji szablonowo.
Z tym przełączaniem na MF przy zakładaniu osłony - to kompletna bzdura w przypadku 30/1,4. Tam nie ma żadnej części ruchomej, a miejsce mocowania to korpus obiektywu. Machnęli się w instrukcji szablonowo.
Kris dobrze gada, przecież ten obiektyw jest IF i nie kręci frontowym elementem.
A jak wyglada sprawa odnosnie przełanczania na MF podczas ściągania szkiełka i zakładania? bo też gdzieś o tym w instrukcji pisało. Bo to, że do zakładanai osłony to nie ma nic to chyba oczywiste <lol>Tak się mi pokręciło i byłem przekonany, że chodzi o to czy przy zdejmowaniu przełanczac...![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Przełącznika AF/MF nie ruszam [zawsze mam AF], a szklo zdejmuje i zakladam czesto prz wlaczonym aparacie. Na razie dziala ;p
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ja też tak robię, lecz zauważyłem, ze aparat lubi zgłupiec jak się go nie wyłonczy a pozatym mam włączoną opcję ''reset lens'' dzięki czemu po wyłączeniu obiektyw ustawia sie na nieskończonosc i soczewka jest bliżej brzegu = mniej ewentualnych paprochów w obiektywach.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Tez mam 'reset lens' wlaczone, ale jak mam szybko zmienic szkla to trudno, zdjecie wazniejsze
Mi aparat zglupial kilka razy, nie widzial obiektywu, ale nie tylko, gdy zmienialam obiektywy przy wlaczonym aparacie - przy wylaczonym tez sie zdarzało...
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Mi czasami głupieje przy zmianie obiektywu przy włączonym aparacie, ale dzieje się tak nie tylko z tą sigmą ale i z ZIUKami. Jak zgłupieje do wyłączam i włączam.
Etam, windows głupieje czasami, samochód czasami nie chce zapalić, czasem zapałki nie działają, przerzutka czasem się zatnie, płyta przeskoczy, pilot nie przełączy...
Tylko wszystko to normalka, a biednej sigmie wciąż się obrywa...
![]()
Względem "doostrzania ręcznego" - (znalazłem wśród papierów polskie "ksero" instrukcję :
"Możliwa jest manualna korekta ostrości, nawet gdy obiektyw pracuje w trybie strojenia automatycznego. Gdy aparat jest ustawiony w trybie One-Shot AF można ostawiać ręcznie po zasygnalizowaniu przez aparat gotowości pomiaru AF, ze spustem migawki naciśniętym do połowy."
Zakładam że tu jest zgodność z instrukcją . Więc sobie odpuszczam zawracanie głowy tym szczegółem. Z odkręcaniem tulipana to jednak chyba pojechali za bardzo
.
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
A przeczytales moj post...?![]()