Proszę o podpowiedź: jak w PS zrobić składankę dwóch trzech zdjęć do tego z czarną tudzież inną ramką?
Może jakiś tutek mi podacie?
Proszę o podpowiedź: jak w PS zrobić składankę dwóch trzech zdjęć do tego z czarną tudzież inną ramką?
Może jakiś tutek mi podacie?
ja zrobilbym tak:
nowy obrazek jakis duzy, tlo np czarne, wklejam 3 obrazki w dowolnym ukladzie, przycinam, koniec
![]()
ok jeszcze raz
tworze nowy obrazek (wiekszy od sumy tych trzech)
wypelniam tlo kolorem np czarny
wklejam te 3 fotki
ustawiam jak mi sie podoba - odleglosci itd
a potem nadmiar tego duzego czarnego obrazka przycinam - zostawiajac troche na ramke
to moj sposob, moze jest jakis automat, ale ja go nie znam :P
ps nie wiem czy myslimy o tytm samym ;p
tu przyklad:
http://img120.imageshack.us/img120/8...024x768du7.jpg
Ostatnio edytowane przez zeroprocent ; 10.07.08 o 19:43
Ślicznie! Wszystko kapuję poza tym jak utworzyć w Photo Shopie czarny obrazek, czy zrobić go w corelu czy innym programie i otworzyć w Szopie.?
Ja to zawsze robię na piechotę, a więc pędzel i maluję xD
A później kopiujesz warstwy ze zdjęciami, układasz, wyrównujesz, scalasz, zapisujesz i voila.
file>new> wysakuje okno ustaiwc sobie wszystko, rozmiar, rozdzielczosc>ok>
otworzy sie obrazek
wypelnic wiaderkiem kolorem (G)
to w PS corela nie znam, ale pewnie podobnie
dzięki dobry człowieku za cierpliwość!, doszłam do tego, choć wiaderka kurczę nie mam - tak mniemam- to wypełniłam inaczej Huuuurrra!
Hrabia- dziękuję również!
Mam pytanie do mistrzów PS. W jaki sposób obchodzić się ze zdjęciem aby uniknąć jego profanacji? Jak ocenić czy zdjęcie jest technicznie poprawne? Chodzi o oglądanie w dużym powiększeniu? Jak powinno wyglądać? Czy są jakeś zasady np. czy ostrzymy zdjęcie na początku, czy na końcu? Do jakiego momentu ostrzymy? Jak w PS zlkwidować szum? Może jakiś link? Kilka rad?
wszystko na oko :>
do szumu jest jakas wtyczka, ale nie wiem gdzie
zawsze mozna poratowac sie jakims bluremnadmiar wymazac