Niebo o 23 było robione na szybko, z dachu samochoduNie mam jescze statywu. Ogólnie było krzywe ale po wykadrowaniu i wyprostowaniu zaczęło wyglądac. A co do czarnego pasa - nie każdemu się podoba
Dla mnie musi by kontrast i jakiś sztafaż...
Niebo o 23 było robione na szybko, z dachu samochoduNie mam jescze statywu. Ogólnie było krzywe ale po wykadrowaniu i wyprostowaniu zaczęło wyglądac. A co do czarnego pasa - nie każdemu się podoba
Dla mnie musi by kontrast i jakiś sztafaż...
I jak tu człowiek ma sie uczyc jak nikt nic nie pisze???![]()
Witaj,
Też jestem amatorem, który od niedawna próbuje zrobić jakieś fajne zdjęcie J. Jedno, czego się nauczyłem na tym forum to „chłodne” podejście do swoich fotek. To, co mi się wydaje że jest super strzałem często okazuje się zdjęciem z mnóstwem błędów (szczególnie technicznych). Patrząc z poziomu laika Twoje fotki mi się podobają. Rzeczywiście, brakuje w niektórych ostrości ale to możesz szybko wykluczyć. Najważniejsze aby pstrykać i starać się eksperymentować.
Dzięki za konstruktywny komentarz.![]()
Żabol (nie dało rady od przodu, bo zaraz zwiał)
http://img20.imageshack.us/img20/779/abolkq7.jpg
Biedroneczka
http://img20.imageshack.us/img20/559/biedronkapm2.jpg
Pozdrawiam, Greg.
Dobra fota to nie tylko ostrość i prawidłowo ustawiona ekspozycja. Dobra fota, to ciekawa fota.
pozdro
Jak mam to odebrać? Rouzmiem, że foty średnio ciekawe?
Jak dla mnie tak. Pokazujesz rzeczy, które były pokazywane setki albo i tysiące razy. Z tym, że jako początkujący pokazujesz je słabiej niż fachowcy z wielkim doświadczeniem, więc już przed zrobieniem zdjęcia stawiasz się na straconej pozycji. Raczej mało prawdopodobne, byś zrobił lepsze zdjęcie żaby niż fotograf z National Geographic. Efekt będzie taki, że tylko się zniechęcisz nie potrafiąc od razu dorównać mistrzom.
Jaka rada zatem dla początkującego? Skoro nie potrafisz jeszcze zrobić lepszych technicznie (albo lepiej obrobionych) zdjęć, to staraj się pokazać coś niecodziennego, czego jeszcze nikt nie widział. Szukaj kontrastowych zestawień w kadrze (stary-młody, mężczyzna-kobieta, ładny-brzydki, łysy-kudłaty, uśmiechnięty-smutny, ciemny-jasny, gładki-chropowaty, pies-kot itp.). Z pewnością zainteresowanie takimi niecodziennymi zestawieniami będzie większe, bo przy takich ujęciach jakość techniczna nie ma aż tak wielkiego znaczenia. A i ty nauczysz się patrzenia kadrem w ten sposób. A technika przyjdzie z czasem. Wtedy zaczniesz pokazywać sceny banalne w zachwycający sposób.
To tak moim zdaniem.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 3.07.08 o 11:52
Dzieki za opinię! Patrząc na nia obiektywnie - masz racje. Tylko że ja lubie faunę i florę. Co powiesz o "oblizującej się rosiczce" zatem?