Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: The Very First!

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niebo o 23 było robione na szybko, z dachu samochodu Nie mam jescze statywu. Ogólnie było krzywe ale po wykadrowaniu i wyprostowaniu zaczęło wyglądac. A co do czarnego pasa - nie każdemu się podoba Dla mnie musi by kontrast i jakiś sztafaż...

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    I jak tu człowiek ma sie uczyc jak nikt nic nie pisze???

Awatar Paolo905
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Pierwsze strzały

Witaj,

Też jestem amatorem, który od niedawna próbuje zrobić jakieś fajne zdjęcie J. Jedno, czego się nauczyłem na tym forum to „chłodne” podejście do swoich fotek. To, co mi się wydaje że jest super strzałem często okazuje się zdjęciem z mnóstwem błędów (szczególnie technicznych). Patrząc z poziomu laika Twoje fotki mi się podobają. Rzeczywiście, brakuje w niektórych ostrości ale to możesz szybko wykluczyć. Najważniejsze aby pstrykać i starać się eksperymentować.

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki za konstruktywny komentarz.

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Żabol (nie dało rady od przodu, bo zaraz zwiał)

http://img20.imageshack.us/img20/779/abolkq7.jpg

Biedroneczka

http://img20.imageshack.us/img20/559/biedronkapm2.jpg

Pozdrawiam, Greg.

diabolique
    Gość
    Dobra fota to nie tylko ostrość i prawidłowo ustawiona ekspozycja. Dobra fota, to ciekawa fota.
    pozdro

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak mam to odebrać? Rouzmiem, że foty średnio ciekawe?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grzesj Zobacz posta
    Jak mam to odebrać? Rouzmiem, że foty średnio ciekawe?
    Jak dla mnie tak. Pokazujesz rzeczy, które były pokazywane setki albo i tysiące razy. Z tym, że jako początkujący pokazujesz je słabiej niż fachowcy z wielkim doświadczeniem, więc już przed zrobieniem zdjęcia stawiasz się na straconej pozycji. Raczej mało prawdopodobne, byś zrobił lepsze zdjęcie żaby niż fotograf z National Geographic. Efekt będzie taki, że tylko się zniechęcisz nie potrafiąc od razu dorównać mistrzom.
    Jaka rada zatem dla początkującego? Skoro nie potrafisz jeszcze zrobić lepszych technicznie (albo lepiej obrobionych) zdjęć, to staraj się pokazać coś niecodziennego, czego jeszcze nikt nie widział. Szukaj kontrastowych zestawień w kadrze (stary-młody, mężczyzna-kobieta, ładny-brzydki, łysy-kudłaty, uśmiechnięty-smutny, ciemny-jasny, gładki-chropowaty, pies-kot itp.). Z pewnością zainteresowanie takimi niecodziennymi zestawieniami będzie większe, bo przy takich ujęciach jakość techniczna nie ma aż tak wielkiego znaczenia. A i ty nauczysz się patrzenia kadrem w ten sposób. A technika przyjdzie z czasem. Wtedy zaczniesz pokazywać sceny banalne w zachwycający sposób.
    To tak moim zdaniem.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 3.07.08 o 11:52

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzieki za opinię! Patrząc na nia obiektywnie - masz racje. Tylko że ja lubie faunę i florę. Co powiesz o "oblizującej się rosiczce" zatem?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grzesj Zobacz posta
    Dzieki za opinię! Patrząc na nia obiektywnie - masz racje. Tylko że ja lubie faunę i florę. Co powiesz o "oblizującej się rosiczce" zatem?
    Rosiczka fajna jest. A jak lubisz florę i faunę, to ciężka droga przed tobą... Naprawdę niełatwo zrobić 556603726204 zdjęcie biedronki, które zainteresuje masy Ja w tym temacie niestety nic ci nie doradzę, bo nawet nie próbuję się za to brać. Za trudne.
    pozdro

Uprawnienia umieszczania postów