Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: The Very First!

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

The Very First!

Witam wszystkich serdelecznie! Niedawno kupiłem sobie troszke "lepszy" aparat. Patrząc obiektywnie to moje prawie pierwsze zdjęcia (nie licze małpek czy 5MPx w telefonie, choc coś tam się lizneło). Dlatego wstawiam parę (naście) swoich fotek i licze na opinie. A nie żałujcie Sobie!! Drzec skóre ;P

Pierwsze z pierwszych:
    1.

http://img71.imageshack.us/img71/8365/dmuchawiecuv6.jpgDmuchawiec

2.

http://img143.imageshack.us/img143/8...narurzeoa3.jpgTaniec na rurze

Wiem, że nieostry, ale to mój pierwszy owad i musiałem się pochwalic.

3.

http://img143.imageshack.us/img143/3...olorytauv5.jpgCztery kolory tła.

4.

http://img73.imageshack.us/img73/7585/zachodzik3lm9.jpgZachodzik

Prosze o konstruktywne komentarze i opinie
    Greg.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Widać, że masz jakiś zamysł, a to już coś... ale od niego do realizacji jeszcze długa droga- zdjęcia muszą być technicznie poprawne, w twoim wypadki przede wszystkim szwankuje ostrość. Jeśli aparat sobie z nią nie radzi - to może podszedłeś zbyt blisko obiektu? Rób wiele prób - może z nich uda się wybrac to jedno jedyne? Spróbuj przejść na manualne ustawienia ostrości, może wtedy się uda?
    Próbuj i daj znać.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Manualne ustawienia ostrości w przypadku makro to podstawa - wtedy dopiero zapanujesz co ma być ostre co nie. Zachęcam do poczytania instrukcji swojego Olka - to naprawdę nie boli, a naprawdę rozwieje mnóstwo Twoich wątpliwości.
    Wykryłem też jeden poważny błąd na foto z pasikonikiem z serii 1 . To jest crop... crop w makro??? NIE!!! to nie nie do przyjęcia...
    Jeśli nie wiesz co to jest crop to jest to zbliżenie w programie graficznym tak pięknie nazwane przez marketingowców zumem cyfrowym...
    Ogólnie rzeczywiście widać zamysł...
    Próbuj dalej!!!
    Życzę powodzenia
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki za commenty. Wiem wlasnie, ze ostrość szwankuje i to w sumie najbardziej mnie boli. Ale spróbuj podejsc pasikonika, polozyc sie przed nim i ustawic ostrosc manualnie - zdązy zwiac 14 razy. A nastepne nie są ostre wystarczająco? Może bytak coś o innych zdjęciach? (Widze ze niepotrzebnie wstawialem tego nieudanego pasikonika)
    Pozdro, Greg.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Ostrości brakuje, popatrz na galerii na fotki innych, z mojego punktu widzenia najlepszy w ostrości był drugi dmuchawiec. Wartoby było nauczyć się też podostrzać w programie do obróbki zdjęć ( warto - ale tylko do dobtych fot, zpozstałe - zapomnij o nich)PZDR

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Z kłosami jest pewien zamysł, ale nieco za ciemne i po co je obcinać? Mi się najbardziej podoba światłość, lubię tego typu zdjęcia. Warto przy obrabianiu RAW na maksa z niej wydobyć teksturę i różnorodność kolorów.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nooo, na pewno wszyscy macie tu racje. Tylko że ja na prawde dopiero się uczę, z RAWem jeszcze nie eksperymentowalem. A dodac musze, ze moj aparat to nie lustro tylko.... Sp-570. Nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Jak juz wcześniej wspomniałem, moj Olek przysporzył mi sporo problemów z ostrością, na statyw musze poczekac do nastepnej wypłaty
    Pozdro, Greg.

PS. Jak wróce do domu wrzuce nastepne foty. A jesli chodzi o program do obróbki, to coś niecoś umiem zrobic juz w PS. Ale nie zdawałem sobie sprawy, ze po wrzuceniu zdjec na forum, tak strasznie "zjedzie ostrośc" i pojawia sie piksele. Faktycznie przed wrzucaniem musze podostrzyc zdjecia.
    Ostatnio edytowane przez grzesj ; 25.06.08 o 14:24

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    9. - kotek jak kotek, dodałbym kontrastu, koloru i ostrości
    10. - słabo, to chyba miało być z żabiej perspektywy, no ale jakoś nie za bardzo Ci to wyszło, czarny pas na dole.
    11. - nawet ciekawe, ale znów czarny pas, mi to przeszkadza
    12. - nieźle wypatrzone!

Uprawnienia umieszczania postów