Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: ESP, Cent.ważony, czy punktowy ?

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Zazwyczaj punktowy, czasem CW.
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    JA w swoim E500 głównie ESP. Jeśli scena trudna, to łapię punktowym najjaśniejsze (jeśli chcę uniknąć przepałów) miejsce, blokada ekspozycji i strzał. Jeśli rozpiętość jest "nie z tej ziemi", to również punktowy na to co ma być poprawnie naświetlone, blokada, strzał. Ale punktowy to na prawdę rzadko (muszę przyznać, że ESP zachowuje się zazwyczaj bardzo poprawnie).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jest jeszcze temat starych manualnych obiektywów.
    Część z nas jeszcze na nich pracuje.
    Mój E-1 we współpracy z nimi poprawnie naświetla tylko w trybie ESP lub centralnie ważony.
    Pomiar punktowy daje nieprzewidywalne wyniki.
    Niezależnie od trybu pracy M czy S.
    Przy długich ogniskowych najczęściej stosuję centralnie ważony, bo najmniej przepałów.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    JA w swoim E500 głównie ESP. Jeśli scena trudna, to łapię punktowym najjaśniejsze (jeśli chcę uniknąć przepałów) miejsce, blokada ekspozycji i strzał. Jeśli rozpiętość jest "nie z tej ziemi", to również punktowy na to co ma być poprawnie naświetlone, blokada, strzał. Ale punktowy to na prawdę rzadko (muszę przyznać, że ESP zachowuje się zazwyczaj bardzo poprawnie).
    Kurcze ja jeszcze testuję tą lampę Metz 48 AF-1 i tak jak pisałem że w pomieszczeniach przy np ISO 100 i F8 oraz EV w lampie na siłę ustawione 1-1,3 EV naświetla pięknie (przy EV default w lampie niedoswietla tak jak wbudowana) ale już bylem na weselu gdzie jest spora sala, i mialem ustawienia F6,5 , ISO 200-250 i lampa ustawiona ok EV 1,3 do EV 2 a nawet przy 3EV gdy obieg byl daleko i mam sporo przepalonych lub mniej doswietlonych zdjec.. myslalem ze lampa potrafi to sama korygowac lapiac ostrość aparatem na danym obiekcie dajac odpowiedni snop swiatla, mialem ESP. Na razie wszystko w ramach testow, musze ta lampe wyczuc no i robic zdjecia na RAW.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Kurcze ja jeszcze testuję tą lampę Metz 48 AF-1 i tak jak pisałem że w pomieszczeniach przy np ISO 100 i F8 oraz EV w lampie na siłę ustawione 1-1,3 EV naświetla pięknie (przy EV default w lampie niedoswietla tak jak wbudowana) ale już bylem na weselu gdzie jest spora sala, i mialem ustawienia F6,5 , ISO 200-250 i lampa ustawiona ok EV 1,3 do EV 2 a nawet przy 3EV gdy obieg byl daleko i mam sporo przepalonych lub mniej doswietlonych zdjec.. myslalem ze lampa potrafi to sama korygowac lapiac ostrość aparatem na danym obiekcie dajac odpowiedni snop swiatla, mialem ESP. Na razie wszystko w ramach testow, musze ta lampe wyczuc no i robic zdjecia na RAW.
    W RAW i tak powinieneś robić.
    F8 jest i tak za duża, w zdjęciach weselnych powinienś zwykle redukować głębie.
    TTL powinien dawać radę, chociaż tak jak opisujesz to nie miales dużego zapasu i lampa na TTL waliła na maxa, jak "obiekt" był za daleko to niedoświetliła, jak blisko to pewnie dużo ciemnego tła też chcaiła dopalić i "obiekt" zwłaszcza biała sukienka był przepalony.

W takiej sytuacji, jak powyżej ktoś napisał powinieneś mierzyć wszystko punktowo na sukienkę bo sali i tak nie rozświetlisz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez majkelx Zobacz posta
    W RAW i tak powinieneś robić.
    F8 jest i tak za duża, w zdjęciach weselnych powinienś zwykle redukować głębie.
    TTL powinien dawać radę, chociaż tak jak opisujesz to nie miales dużego zapasu i lampa na TTL waliła na maxa, jak "obiekt" był za daleko to niedoświetliła, jak blisko to pewnie dużo ciemnego tła też chcaiła dopalić i "obiekt" zwłaszcza biała sukienka był przepalony.

W takiej sytuacji, jak powyżej ktoś napisał powinieneś mierzyć wszystko punktowo na sukienkę bo sali i tak nie rozświetlisz.

Dlaczego przy zdjeciach weselnych powinien "zredukowac" glebie?
    czesc.ch.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Anubis76x przy pracy z lampą proponuję używać AUTO ISO (bardzo ładnie stara się złapać jak najwięcej światła zastanego podbijając czułość w zależności od m.in. odległości od obiektu na który nastawiona jest ostrość). Focąc z lampą zazwyczaj używam też trybu manualnego. Ustawiam sobie najdłuższy czas jaki jestem w stanie utrzymać łapiąc tyle światła zastanego ile się da - a później tylko przesłoną sobie głębię reguluję. Lampa w trybie TTL auto, czasami korygowana (ale niezbyt często).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

diabolique
    Gość
    Ja preferuję centralnie ważony. To chyba zależy od tego, co się lubi pstrykać. Jak na focę ludzi, to nie ma wielkiego znaczenia, że w tle coś znajdzie się w cieniu lub będzie przepalone - istotna jest w tym przypadku mimika, gest, relacja z innymi osobami. Celuję tam, gdzie ma być prawidłowe naświetlenie, przekadrowuję i pstryk.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    Anubis76x przy pracy z lampą proponuję używać AUTO ISO (bardzo ładnie stara się złapać jak najwięcej światła zastanego podbijając czułość w zależności od m.in. odległości od obiektu na który nastawiona jest ostrość). Focąc z lampą zazwyczaj używam też trybu manualnego. Ustawiam sobie najdłuższy czas jaki jestem w stanie utrzymać łapiąc tyle światła zastanego ile się da - a później tylko przesłoną sobie głębię reguluję. Lampa w trybie TTL auto, czasami korygowana (ale niezbyt często).
    Przy Auto ISO aparat pewnie non stop będzie mi dawał ISO 400 gdzie juz nić nie rozjaśnie przy wywolywaniu RAW'a osobiscie staram sie dawac nie wiecej jak ISO 250-320, trybu TTL AUTO nie ma w mojej lampie jest TTL a i tak przeciez w tym trybie lampa czerpie ustawienia z aparatu ktory nagminnie daje sygnaly tak do wbudowanej lampki jak i zewnetrznej aby dac mniejsza sile blyska i musze recznie w trybie TTL lampy dodawac te 1 - 1,3 EV wiecej.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ESP w 95%

5% to punktowy.
    Na codzień podobnie ale centralnie ważonego używałem w makro.
    Najlepiej mi się sprawdzał.