Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: ESP, Cent.ważony, czy punktowy ?

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Anubis76x jest jeszcze jedna możliwość - jak masz ustawione działanie spustu Standardowo po wciśnięciu do połowy następuje blokada AF i ekspozycji... Jeśli po ustawieniu ostrości przekadrowujesz to przy ustalonych wartościach ekspozycji może dochodzić do przekłamań. W Olkach (w E-500 na pewno) jest możliwość ustawienia sposobu działania spustu migawki po wciśnięciu do połowy. Jeśli zazwyczaj przekadrowujesz po ustawieniu ostrości to proponuję ustawić działanie spustu tak, by po naciśnięciu do połowy blokował tylko AF a ekspozycja ustalana jest dopiero przy wciśnięciu spustu do końca.
    Jeśli wszystko to zawiedzie, to spróbuj użyć trybu AUTO lampy (zakładam, że posiada ona swój własny czujnik światła) - w tym trybie lampa użyje własnego czujnika do ustalenia siły błysku - jedyne informacje jakie pobierze z body to będą przesłona i ISO.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dempsey opisuje bardzo fajną metodę. W E-510 mam tak ustawione (S-AF -mode2) i przy ostrzeniu na hiperfokalną a potem przekadrowaniu, trudno przepalić (ESP).
    Dodatkowo mam zamienione Fn i AEL i łatwo (blisko) kciukiem nacisnąć w celu sprawdzenia, bądź zablokowania spot'a.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeśli po ustawieniu ostrości przekadrowujesz to przy ustalonych wartościach ekspozycji może dochodzić do przekłamań. W Olkach (w E-500 na pewno) jest możliwość ustawienia sposobu działania spustu migawki po wciśnięciu do połowy. Jeśli zazwyczaj przekadrowujesz po ustawieniu ostrości to proponuję ustawić działanie spustu tak, by po naciśnięciu do połowy blokował tylko AF a ekspozycja ustalana jest dopiero przy wciśnięciu spustu do końca.
    Jeśli wszystko to

Tak czasem robię, mam dziś lustrzankę i lampę jak to przestawić ?
    Kiedyś pisałem na forum i pokazywałem fotki że mi aparat przepalał w trybie priorytety przesłony i auto dachy wysokich domów które były przeswietlone teraz zdjęcia robie głównie na manualu no chyba ze nie mam czasu i jest ładna pogoda to na priorytecie obserwujac slonce.

ps. ten Metz ma taką czerwoną szybkę sprzodu ale z tego co piszą to nie ma trybu auto (
    to jest METZ mezablitz 48 AF-1 digital

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kiedyś coś takiego napisałem:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...4&postcount=52

Może się przyda. Tam jest odpowiedź na twoje pytanie.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez raven66 Zobacz posta
    Kiedyś coś takiego napisałem:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...4&postcount=52

Może się przyda. Tam jest odpowiedź na twoje pytanie.
    Ustawilem tak, zobaczymy co to da, przy okazji odkrylem paproch w między matrycą a matówką oraz paprochy od wewnetrznej strony obiektywu (nie był odkręcany od roku czyli nowości).
    Paprochy usunąłem szmatką z obiektywu a resztę sprężonym powietrzem ale jednej plamki nie mogę usunąć która jest od wewnętrznej strony szkła w obiektywie Zuico 14-45, wygląda jak zaschnięta kropla wody lub po alkoholu, jest b. mała.
    Czy jeśli aparat jest na gwarancji to mam p[odstawę aby serwis wyczyścił mi obiektyw o ile się da ?
    planuję kupić w lutym nowy szczelny obiektyw Zuico 14-54 na razie chciałbym nadal używać kitowego.

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Czy jeśli aparat jest na gwarancji to mam p[odstawę aby serwis wyczyścił mi obiektyw o ile się da ?
    Tak

(szkoda ze jest limit 10znakow)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Czyli wystarczy udać się do serwisu z obiektywem i kartą gwarancyjną...?
    Plamka jest na prawdę bardzo mała i pewnie nie a wpływu na zdjęcia, ale póki jest gwarancja to wołałbym wykorzystać każdą możliwość, mam nadzieje ze mają profesjonalne warunki gdzie nie napuszczają mi jeszcze pyłków do środka obiektywu.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    Tak

(szkoda ze jest limit 10znakow)
    Następnym razem pisz "oczywiście"

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Czyli wystarczy udać się do serwisu z obiektywem i kartą gwarancyjną...?
    Plamka jest na prawdę bardzo mała i pewnie nie a wpływu na zdjęcia, ale póki jest gwarancja to wołałbym wykorzystać każdą możliwość, mam nadzieje ze mają profesjonalne warunki gdzie nie napuszczają mi jeszcze pyłków do środka obiektywu.

jak wpuszcza nowe pylki to bedzie nowa reklamacja

alakin, ale takie 'oczywiscie' to brzmi troche jak bym sie wymadrzal

th3big
    Gość
    Matrycowy i punktowy. Punktowy najczęściej w sytuacji, gdy mam dużo jasnych obszarów np. suknia ślubna. Wówczas łapię na suknię i prześwietlam o około 1,3 EV, by suknia nie wyszła szara. Podstawa, to nauczyć się korzystać z histogramu.