"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Też mi się tak wydaje. A jeżeli już jakaś minimalny ślad na soczewce się pojawi, to mi wystarcza delikatne użycie arkusza papierowego kuchennego ręcznika, który czasem po operacji czyszczenia potrafi pozostawić jakieś włókienko, a to usuwam delikatnym dmuchnięciem. Generalnie nie dopuszczam do zabrudzenia obiektywów, i to chyba najlepszy sposób na czyszczenie![]()
E-PL5 + parę dodatków
Na ogół wystarcza gruszka, dmuchnąć i po sprawie. A z czyszczeniem nie warto przeginać. Mnij szkodzą pyłki niż powłoki starte ciągłym polerowaniem przedniej soczewki.
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
I żeby chuch był skuteczniejszy, można zaprawić go jakimś alkoholem
Ja tam zarówno do okularów, jak i do obiektywów używam po prostu starej, spranej, przez co mięciutkiej (i regularnie pranej, bo jednak coś tam przy czyszczeniu łapie) koszulki bawełnianej(lub jej fragmentów)
Sebastian_T
Wszystko zależy do czego używasz sprzętu i w jakich warunkach. Jeśli robisz fotki w domu, u znajomych - niedzielny fotograf - to tak jak pisaliście można gruszką, ściereczką z mikrofibry, lens pen itp.
Jesli jesteś reporterem w taki dzień jak dzis, to obiektyw paruje co chwilę, pada i rozpuszcza się śnieg co chwilę i zawracanie sobie głowy specjalnym sprzętem do czyszczenia jest prawie niewykonalne.
Chuch i rękaw (najlepiej z bawełny, gorzej sztuczne - ale od biedy też dają radę)
Stosuję od kilku lat i jest ok.
Puryści zaraz naskoczą ale jak mam do wyboru przetrzeć obiektyw albo mieć krople na obiektywie to wybór jest oczywisty i nie ma się nad czym zastanawiać.
Jeśli boli sumienie to w domu można wypucować pożądnie tak jak instrukcja przykazałą, żeby poprawić sobie samopoczucie.
Dodam, że pracowałem na najdroższych szkłach Fujinon z kamerami 2/3 cala, których wartość przekracza nieraz wartość całego zestawu obiektywów do fotografii i wniosek mam jeden - obiektywom to nie zaszkodziło.
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm
Ja do czyszczenia obiektywów używam mikrofibry ...jest rewelacyjna , nie wymaga dodatkowych płynów. Najczęściej wystarczy huh na obiektyw i przetarcie mikrofibrą. Są oczywwiście różna rodzaje ściereczek z mikrofibry lepsze i gorsze , ja osobiście sprawdzam je w ten sposób, ze jak przeciągnątaką ścieraczką delikatnie po dłoni to musi być zauważalne takie zahaczanie o skórę , jakby włókna miały jakieś haczyki...
XZ-2 , Fl-36R
Wszystko zależy jak brudny jest obiektyw...
Kiedyś fotografowałem małpę - dosłownie.
Tak bardzo zainteresował ją aparat, że już pół sekundy po zrobieniu zdjęcia miałem kompletnie upaprany filtr na obiektywie
I dobrze że obiektyw miał UV'kę bo poleciałby chyba na śmietnik.
Filtr udało się wyczyścić - a właściwie to wygotować- nie chcę wiedzieć gdzie ta małpa wkładała paluchy...