Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Czym czyscic obiektyw

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Czym czyscic obiektyw

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Smarkacie na obiektywy?
    A Ty nie? To taki filtr artystyczny własnej roboty Nie każdy ma body z filtrami "Smark Lens"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ar2 Zobacz posta
    Matrycy nie czyściłem a powoli by się przydało.
    Taki mały off-top, ale chyba mnie nie zabijecie.

Matrycę czyszczę takimi specjalnymi pałeczkami do matrycy z czego jedna jest nasycona jakimś rozpuszczalnikiem, a druga sucha.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar paskud_nick
    Mieszka w
    N 53,7238 E 16,6745
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Smarkacie na obiektywy? W normalnych warunkach problem czyszczenia obiektywu pojawia się raz na kilka lat. ...
    Też mi się tak wydaje. A jeżeli już jakaś minimalny ślad na soczewce się pojawi, to mi wystarcza delikatne użycie arkusza papierowego kuchennego ręcznika, który czasem po operacji czyszczenia potrafi pozostawić jakieś włókienko, a to usuwam delikatnym dmuchnięciem. Generalnie nie dopuszczam do zabrudzenia obiektywów, i to chyba najlepszy sposób na czyszczenie
    E-PL5 + parę dodatków

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Na ogół wystarcza gruszka, dmuchnąć i po sprawie. A z czyszczeniem nie warto przeginać. Mnij szkodzą pyłki niż powłoki starte ciągłym polerowaniem przedniej soczewki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez majeczek78 Zobacz posta
    Ja korzystam z takiego lenspena. Zabieram go ze sobą przy okazji każdego wyjścia w plener. Jako podręczne rozwiązanie jest super.w domu to jednak płyn do czyszczenia optyki i ściereczka.
    Nie czyszczę obiektywów, nie czuję potrzeby. Zwłaszcza, że nie widzę tych "mikropyłków" na zdjęciach. Nie dajmy się zwariować.
    Z drugiej strony, znam osoby, które CODZIENNIE ścierają w domu kurz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez K_Puchatek Zobacz posta
    Chuch i szmatka do okularów, po powrocie z wypadu czasem pędzelek i gruszka, a potem tradycyjnie (czyli znowu chuch i szmatka). Od roku nic więcej nie było mi potrzebne...
    Po 4 latach użytkowania nadal polecam chuch i szmatkę do czyszczenia okularów (w przypadku braku bawełniana koszulka też się sprawdza)...
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

I żeby chuch był skuteczniejszy, można zaprawić go jakimś alkoholem
    Ja tam zarówno do okularów, jak i do obiektywów używam po prostu starej, spranej, przez co mięciutkiej (i regularnie pranej, bo jednak coś tam przy czyszczeniu łapie) koszulki bawełnianej (lub jej fragmentów)
    Sebastian_T

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Wszystko zależy do czego używasz sprzętu i w jakich warunkach. Jeśli robisz fotki w domu, u znajomych - niedzielny fotograf - to tak jak pisaliście można gruszką, ściereczką z mikrofibry, lens pen itp.
    Jesli jesteś reporterem w taki dzień jak dzis, to obiektyw paruje co chwilę, pada i rozpuszcza się śnieg co chwilę i zawracanie sobie głowy specjalnym sprzętem do czyszczenia jest prawie niewykonalne.
    Chuch i rękaw (najlepiej z bawełny, gorzej sztuczne - ale od biedy też dają radę)
    Stosuję od kilku lat i jest ok.
    Puryści zaraz naskoczą ale jak mam do wyboru przetrzeć obiektyw albo mieć krople na obiektywie to wybór jest oczywisty i nie ma się nad czym zastanawiać.
    Jeśli boli sumienie to w domu można wypucować pożądnie tak jak instrukcja przykazałą, żeby poprawić sobie samopoczucie.
    Dodam, że pracowałem na najdroższych szkłach Fujinon z kamerami 2/3 cala, których wartość przekracza nieraz wartość całego zestawu obiektywów do fotografii i wniosek mam jeden - obiektywom to nie zaszkodziło.
    uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
    Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm

Mieszka w
    Mrągowo
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Ja do czyszczenia obiektywów używam mikrofibry ...jest rewelacyjna , nie wymaga dodatkowych płynów. Najczęściej wystarczy huh na obiektyw i przetarcie mikrofibrą. Są oczywwiście różna rodzaje ściereczek z mikrofibry lepsze i gorsze , ja osobiście sprawdzam je w ten sposób, ze jak przeciągnątaką ścieraczką delikatnie po dłoni to musi być zauważalne takie zahaczanie o skórę , jakby włókna miały jakieś haczyki...
    XZ-2 , Fl-36R

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Wszystko zależy jak brudny jest obiektyw...

Kiedyś fotografowałem małpę - dosłownie.
    Tak bardzo zainteresował ją aparat, że już pół sekundy po zrobieniu zdjęcia miałem kompletnie upaprany filtr na obiektywie
    I dobrze że obiektyw miał UV'kę bo poleciałby chyba na śmietnik.
    Filtr udało się wyczyścić - a właściwie to wygotować - nie chcę wiedzieć gdzie ta małpa wkładała paluchy...