Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jaki aparat Olympusa do 1600 zł

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaki aparat Olympusa do 1600 zł

Witam wszystkich
    Na fotografi raczej się nie znam ale chcę kupić aparat. Jakoś dużo dobrego słyszałem o Olympusach dlatego na tą firmę padł wybór. Teraz mam problem jaki wybrać model. Dysponuję kwotą mniej więcej 1600 zł i chciałbym za to kupić aparat + kartę 128 MB. Da się to wykonać? Widzę we wcześniejszych postach, że wszyscy chwalą C-4000Z ale nigdzie w sklepach internetowych już go nie ma. Z drugiej strony nie jestem pewien czy taki aparat dla totalnego amamtora jest potrzebny. Może C-450 albo C-460 wybrać? Proszę o pomoc i dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeżeli możesz to uszperaj jeszcze 125zł i kup Olympusa C-745 (oto link: http://www.cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=291) za 1699 + 25 przesyłka.Jest dużo lepszy niż C-360 i C-460.3MPx dla amatora w zupełności wystarczy za to optyka 10X(mniód). Jeżeli jednak byłaby to kwota zbyt duża to można kupić na Allegro nowy Olympus C-4000 od Grosman (link: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26778379)za 1295zł.Z ładowarką,akumulatorkami i kartą 128MB wyjdzie jakieś 1550zł. Możesz także rozważyć kupno nowego Canona A75 w super zestawie za 1649zł (link:http://www.cyfrowe.pl/aparat_opis.php?dz=aparaty&id=261)

Ostatecznie wybór należy do Ciebie
    Pozdrawiam
    Rychu
    Sprzęt: kiedyś c-4000 teraz
    Canon EOS 300D+grip BG-E1+russian help/Canon EOS 300 ; 50 1.8/17-50 2.8/ Canon 430EX nareszcie jest

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Miałem ten sam problem - czyli zakup aparatu dla "amatora" -
    z tymże dodatkowym kryterium było jego przeznaczenie - miał to być mały poręczny aparacik, który mieści się w "kieszeni" poprzez co można go bez problemu wszędzie zabrać.
    Dlatego mój wybór padł na [mju:] 410. (co prawda dysponowałem większą ilością gotówki do wydania)
    Mój zakup w sklepie Foto-Plus www.sklepfotograficzny.pl zamknął się ostateczną kwotą 2070zł (1650 za aparat i 420zł za kartę XD 256MB + odbiór osobisty).
    Wcześniej też zastanawiałem się nad C-460, ale będąc w Media Markt i mając oba te aparaty w ręce - doszedłem do wniosku, że obudowa [mju:] jest dużo solidniejsza i warta rozważenia dołożenia pieniędzy do zakupu tego właśnie aparatu.

Zgadzam się z przedmówcą odnośnie wystarczającej matrycy 3mpix.
    Dlatego też proponuję rozważenie zakupu [mju:] 300 z kartą 128MB - w Foto-Plusie wyjdzie Cię to: 1225zł + 230zł + 35zł (kurier) = 1490zł.
    Można też poszukać [mju:] 400 - który teraz wszyscy sprzedawcy wyprzedają - w związku z wprowadzeniem do sprzedaży [mju:] 410.
    Ewentualnie zakup [mju:] 410 (ma w standardzie kartę 32MB), a dodatkowej karty w późniejszym terminie.

Swojemu [mju:] 410 nie mogę na razie niczego zarzucić
    Zwłaszcza, że z kartą kosztował mnie tyle, co sam aparat w innym sklepie (nie-internetowym).
    Choć jeszcze się z nim zapoznaję (pomimo jego automatyki - jest parę rzeczy które można ustawić ).

Musisz się dobrze zastanowic - do czego będziesz potrzebował tego aparatu - bowiem to ma największe znaczenie.
    Ja postawiłem na "imprezowego i wycieczkowego pstrykacza", - dlatego [mju:] 410, a aparaciki proponowane przez rychu_lhotse (pozdrawiam ), dają więcej możliwości ręcznych ustawień, a co za tym idzie późniejszą (po zaznajomieniu się z możliwościami aparatu i poznaniu fotograficznego "abecadła") większą frajdę z fotografowania.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
    Olympus [mju:] 410 Digital

Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Także pozdrawiam John Doe ale chcę zauważyć, że aparaty które wymieniłem także mają świetną automatykę i mogą byc z powodzeniem wykorzystywane przez amatora. Mój wybór na dzień dzisiejszy wypadłby na C-745 (jeśli miałbym zamknąć się w kwocie ok.1600-1700zł).Przemawia za nim potężny zoom 10X który na pewno zostanie wykorzystany. Istnieje także możliwośc zamocowania tuleji i filtru, który bezwzględnie polepszy jakość zdjęć.

Tak jak powiedziałem wybór należy ostatecznie do zainteresowanego.

Pozdrawiam
    Rychu
    Sprzęt: kiedyś c-4000 teraz
    Canon EOS 300D+grip BG-E1+russian help/Canon EOS 300 ; 50 1.8/17-50 2.8/ Canon 430EX nareszcie jest

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Sorki, rzeczywiście niedokładnie to opisałem.
    Miałem na myśli to, że poza nastawami automatycznymi, aparaty które wymieniłeś, pozwalają na ręczne ustawianie kompozycji.

Pozdrawiam.
    Olympus [mju:] 410 Digital