a jednak coś napiszę....
słusznie ktoś zauważył że każda matryca jest do czegoś innego. Nie ma kompromisów, a raczej są kiedy nie ma pieniędzy. Prosty przykład na sobie. Do samolotów E-3 plus 50-200 nadaje się znakomicie i w żadnym systemie nie kupię nic lepszego za te pieniądze. Schody zaczynają się przy fotkach ślubnych, owszem E-3 to przepaść jeśli chodzi o gładki obraz i funkcjonalność w porównaniu do innych puszek E-systemu ale...przy dużej ciemnicy szału nie ma. Wolałbym D3 lub 5D ale mnie na nie nie stać. Albo inaczej. Mogę zmienić system i kupić 5D, jechać na ISO 1600 bez bólu i trwogi, ale co kupię na pokazy? Muszę dokupić 100-400L za niemałą już kasę, dodajmy do tego krótsze jasne szkła i nie opłaca mi się.
W dodatku na pokazy mam dość krótko ze 100-400 (do Olka mogę dopiąć konwerter i mam 560mm przy f/5,6) i body wolniejsze od E-3, nieszczelne itd...nie nada się.
Ale jeśli moje foty zaczną przynosić większe zyski to kto wie czy nie będę dwusystemowy. Jak wygram w totka to już w ogóle jazda...
Wszyscy gdybają o Markach, D3 itd...a powiedzcie ilu amatorów to kupuje?
Toż to sprżet do firmy, redkacji itd. Takie reportera g.. obchodzi cena bo dostanie body i lufę od redakcji, ubezpieczone itd...jechać i pstrykać. I może sobie pod 5DMark czy D3 podpiąć lufę o takiej długości i jakości jakiej zapragnie - bez problemów z winietą, ostrością itd...Mnie cieszy że wychodzą puszki FF w cenach dla ludu, a przynajmniej zaczynają te ceny nieco spadać. Jak będę w potrzebie to wiem że mogę sobie kupić jak troszkę uskładam.