Strona 30 z 42 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 415

Wątek: Nikon d700 - FF!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    a jednak coś napiszę....
    słusznie ktoś zauważył że każda matryca jest do czegoś innego. Nie ma kompromisów, a raczej są kiedy nie ma pieniędzy. Prosty przykład na sobie. Do samolotów E-3 plus 50-200 nadaje się znakomicie i w żadnym systemie nie kupię nic lepszego za te pieniądze. Schody zaczynają się przy fotkach ślubnych, owszem E-3 to przepaść jeśli chodzi o gładki obraz i funkcjonalność w porównaniu do innych puszek E-systemu ale...przy dużej ciemnicy szału nie ma. Wolałbym D3 lub 5D ale mnie na nie nie stać. Albo inaczej. Mogę zmienić system i kupić 5D, jechać na ISO 1600 bez bólu i trwogi, ale co kupię na pokazy? Muszę dokupić 100-400L za niemałą już kasę, dodajmy do tego krótsze jasne szkła i nie opłaca mi się.
    W dodatku na pokazy mam dość krótko ze 100-400 (do Olka mogę dopiąć konwerter i mam 560mm przy f/5,6) i body wolniejsze od E-3, nieszczelne itd...nie nada się.
    Ale jeśli moje foty zaczną przynosić większe zyski to kto wie czy nie będę dwusystemowy. Jak wygram w totka to już w ogóle jazda...
    Wszyscy gdybają o Markach, D3 itd...a powiedzcie ilu amatorów to kupuje?
    Toż to sprżet do firmy, redkacji itd. Takie reportera g.. obchodzi cena bo dostanie body i lufę od redakcji, ubezpieczone itd...jechać i pstrykać. I może sobie pod 5DMark czy D3 podpiąć lufę o takiej długości i jakości jakiej zapragnie - bez problemów z winietą, ostrością itd...Mnie cieszy że wychodzą puszki FF w cenach dla ludu, a przynajmniej zaczynają te ceny nieco spadać. Jak będę w potrzebie to wiem że mogę sobie kupić jak troszkę uskładam.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Takie cos zrobilem teraz.
    I teraz widać o czym mowa
    Dzięki

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    E-3 to przepaść jeśli chodzi o gładki obraz i funkcjonalność w porównaniu do innych puszek E-systemu
    Moze się czepiam (przepraszam taki po prostu jestem) ale co znaczy gładki obraz?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Moze się czepiam (przepraszam taki po prostu jestem) ale co znaczy gładki obraz?
    dokładnie BTW. E400 "rzondzi"
    było sobie życie

Marcin510
    Gość
    a niech ci z ff zrobia sobie fotke ksiezyca z reki dobrze widoczna

nawet na olku na 70-300 jest z tym problem, poniewaz mozna wyciac fotke na www ale to bedzie 1/1 crop no i statyw by sie przydal

na ff trzeba by obiektywu z 800mm

a ostatnio widzialem fotke ze zwyklego kompaktu tyle ze z dobrym zoomem, i tam mozna duza fotke ksiezyca zrobic ot tak z reki, kompakt pewnie za max 1000zl

tak jak ktos zauwazyl, kazdy system ma zalety i wady, i kazdy system to jakis kompromis cenowy
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 2.07.08 o 14:50

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Trudno znaleźć złoty środek w obrębie jednego systemu. Moim zdaniem Nikon jako system posiada może nie tyle wady co pewne niedogodności, które wręcz uniemożliwiają osiągnięcie zamierzonych efektów. I to bez znaczenia czy jest to model z matrycą APS- c czy FF. Lukę tę wypełnia Olympus E 3 i dlatego zdecydowałem się na ten model. I jak na razie obiektyw 12-16mm musi mi wystarczyć do „wszystkiego” i powiem więcej wystarcza. Od samolotów do robaczków.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    gładki means to me: bez szumu lub z niewielkim na ISO powyżej 1000 - wiem że rozkładacie każde zdanie na czynniki pierwsze i piksele ale chodziło mi o ogólny sens.

qbic
    Gość
    lessie, imho przy iso 100 w E-400 jest znacznie lepsze niż w E-3. ale skoro mówisz o iso w okolicach 1000 to już rozumiem o co Ci chodzi.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Takie cos zrobilem teraz.
    Pierwsza ramka to roznica pomiedzy 100% a 95%, 95% pion i 95% poziom

Tylko zastanawiam sie ze wszyscy podaja "coverage" czyli powierzchnie. Wiec albo nikon klamie, albo ma 95% powierzchni.
    Liczylem podane procenty po bokach.
    No dokladnie, albo ma 95% powierzchni i liczymy jak ja, albo liczymy, ze 95% maja boki i wtedy specyfikacja klamie... :/

Whoa, E-3 ma wizjer jak 40d! WOW!

A tak na temat ;p

No dokladnie, ale wiekszosc userow aps-c uwaza, ze FF to wyrocznia, mekka i w ogole cos, do czego nalezy dążyć... Jestem bardzo ciekawa, jak sobie poradza z tymi ograniczeniami ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

th3big
    Gość
    Pamiętajcie tylko, że Wam wspomianałem o rychłym FF od Canona. To już tuż... tuż... Nim zdechnie ten temat zobaczymy, co Canon upichcił

Troszkę achy i ochy nad D700 osłabną.
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 2.07.08 o 15:08