Strona 9 z 42 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 415

Wątek: Nikon d700 - FF!

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    w 4/3 NIE będzie FF ludzie, czy ktoś zna założenia systemu ? ŻAL.pl
    było sobie życie

diabolique
    Gość
    Ciekawa rzecz, jak czytałem opinie o E-1 to regularnie podkreślano - wśród jego zalet - "fantastyczną plastykę matrycy Kodaka". I nie kojarzę by ktokolwiek podważał taką opinię. Dopiero gdy "plastyka" pojawiła się w zestawie z odwiecznym wrogiem zwanym "FF" zaczynają się zabiegi erystyczne i chóralne bicie piany.
    Mnie plastyka nie kojarzy się ani z GO ani z szerokim kątem. To raczej "sposób odzwierciedlenia rzeczywistości". Ktoś napisał, że pewna "trójwymiarowość" zdjęcia. Ale nie do końca. W zdjęciach czarno-białych zrobionych analogiem daje się zauważyć trudną do podrobienia w PS pewną "smolistość" czerni, która oddaje specyficzną głębię obrazu.
    Czym dla mnie jest "plastyka FF"? Np. tym - Canon (tfu tfu) 5d:

(foto by rad_fot)

PS. Ostatnio miałem okazję focić jedną imprezę jednocześnie E-jedynką i E-trójką i bez wątpienia E-1 ma lepszą "plastyczność" ("namacalność"??) obrazu... Chociaż bez pełnej klatki
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 21.06.08 o 08:31

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jak widać każdy inaczej postrzega tzw. plastykę.
    Ale ja ani słowa nie pisałem o plastyce Plastyka to malowanie pędzelkiem w podstawówce, po żółtawych kartonach, pamiętam jeszcze.

Pisał o wrażeniu trójwymiarowości

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Udało się uniknąć wojenki w temacie FF. Duży sukces...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Według mnie olek musi przekonać nabywców ze produkuje najbardziej zawansowane aparaty na niepełną klatkę, dlatego musi pokazać coś droższego od d300 i dającego lepszą jakość obrazu.

Nie ma już miejsca na coś pomiędzy e-520 a e-3, cena e-3 (minus lampa) to ok 2900 zł, cena e-520 to ok 1900 zł teraz...

A propo plastyki - oglądając zdjęcia z matryc Kodaka mam wrażenie ze są bardziej plastyczne,, E-1 był chlubnym tego przykładem
    Ostatnio edytowane przez andytown ; 21.06.08 o 11:50
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Sony by między 1900 i 2900 jeszcze spokojnie kilka puszek zmieściło ;].
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Więc spokojnie można było by w ofercie umieścić powiedzmy kontynuatora serii 3xx. Z szybszym AF, z lepszą obudową.
    MK

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    MSZ plastyka o ktorej tak hucznie tu i tam to nic innego jak sposob wykonania perspektywy ktora mamy na zdjeciu. Nie wiem ale ja wlasnie tak to odbieram

rocco
    Gość
    Na jeden dzień Was zostawić a tu dziesięc stron nowego watku
    Grizz, dzięki za info, bedzie na odkładać kasę. Jak to dobrze, że kupilem parę starszych szkieł ale na FF
    Dog_master 5D Mark II ma pdobno być w listopadzie.
    Fatman, zazdroszę malżonki, moze bys i zmoją pogawędził?
    Chociaż nie ma co narzekać, w tym roku i tak nie da rady ale na wiosnę, kto wie?
    Dalej, ludzie, nie piszcie o olowym FF!!!.
    System 4/3 to założenia FF i takie pozostanie, mozna powiększyć matrycę najwyżej do wielkosci koła 4/3" (o ile technicznie miałoby to sens) i tyle. Więcej szkła nie obaslużą!
    Czytajcie sobie dokładnie te stronkę: http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...tle=System_4/3
    Jesli ktos jest w sytemie 4/3 to chyba poinien wiedziec takie rzeczy
    Rafał, od pół roku robisz streeta i świetnie Ci to wychodzi. Zdajesz sobie jednak sprawę, że na ślub nie poszedłbyś z Rikosiem?

Do wszystkich, FF, 4/3 i kompakt mają swoje zalety i wady. Ważne tylko, żeby wybrać to, co nam pasuje, robić fotki a nie toczyć systemowych wojenek.
    System 4/3 jest świetny i dopracowany do granic możliwości. Są świetne puszki i doskonale szkła. I nie ma co narzekać.

PS
    Fatman, te sample z D3 powalają.
    Wstaw jeszcze coś.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 21.06.08 o 13:26

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Mowa jest o FF a nie APSC, a pomiedzy FF a 4/3 jest juz ZNACZACA roznica jesli chodzi o GO.
    Nie jestem zapatrzony w jakas firme, nie mowie C czy N, mowie ze FF daje wieksze pole manewru w okreslonych sytuacjach i niesie dla mnie trzy wazne plusy

Zalety FF
    +mniejsza GO, moge uzyc, ale nie musze
    +lepsza jakosc w wyzszym ISO
    +lepsza ostrosc, bo latwiej ja uzyskac.

Zalety 4/3
    +rozmiary (E3 jest dla mnie bezsensownym wyjatkiem)
    +lepszy do dlugich tele
    +lepszy do macro

Nie ma systemu gorszego i lepszego, kazdy ma swoje zalety i wady.
    Dawanie przykladow ze olkiem sie da jest bez sensu, istnieje wiele super zdjec zrobionych kompaktami za 200$.
    Racja. FF to większa elastyczność GO. Nie muszę używać płytkiej GO, ALE MOGĘ. Przymknąć można zawsze, a nie ma na razie jakoś Zuiko z <f/2. Nie wspominając już np. o Zuiko f/1
    Podobnie to że mogę użyć wyszego ISO gdy chcę. Nie muszę, ALE MOGĘ.

Zalety 4/3 to dobre wyniki obiektywów już od największej dziury, choć dobre obiektywy FF przymknięte o 2EV też dają dobre rezultaty.
    Zalety 4/3 to małe rozmiary, ale na razie nie wykorzystuje tego Olek jak należy. E3 nie ma żadnej przewagi w tej kategorii. Jest naprawdę niezły, ale mógłby być nieco mniejszy.

Gdzie nie-budżetowe body wielkości E420 z większym wizjerem i może jakąś formą uszczelnień? Gdzie szeroki wybór małych stałek? Gdzie naleśniki pokrywające podstawowy zakres?
    Zuiko produkuje coraz większe obiektywy. 12-60 jest większy od 14-54. 13-35 naprawdę duży. 35-100 olbrzymi, a daje podobne efekty do L-ki 70-200 f/4. 50-200 też mały nie jest.
    Dopiero zestaw E420+25 wywołał mały ferment na forach Canona. Dla E3 nikt systemu nie zmieni...
    Jeśli 4/3 ma przewagę w długich tele, to gdzie sią te tele? Zuigma 70-300 jest, OK, ale to de facto budżetowa ciemna Sigma. Jeszcze świetny 50-200... Ale już 90-250, 300 są poza zasięgiem dla większości, sztuka dla sztuki... Gdzie sensowne cenowo 300 f/4? Albo coś ponad 300?

Nie w każdej kategorii 4/3 ma szanse powalczyć z konkurencją, ale są kategorie gdzie mógłby pokazać pazury. Tylko jakość nie wykorzystuje tego.
    E510 nie jest dramatycznie większy od najmniejszych C czy N na APS.
    Dopiero E420 pokazuje różnicę. Mogliby go jeszcze skurzyć nieco i gdzieś wcisnąć IS.

Własnie wyprzedałem wszystkie graty 4/3... I zastanawiam się nad zakupem zestawu E3, lub FF. Ceny podobne. I raczej się skłaniam do FF, ze względu na pewniejsza przyszłość w kategorii niebudżetowej. Dokupiłbym do tego zestaw E4xx z 3 naleśnikami, gdyby taki był...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami